Gratis at fyre raketter ulovligt af
Ingen får bøder for at fyre krudt af efter nytår, for politet har ikke tid til at gåpå jagt efter lovbryderne. Danskerne er dog blevet bedre til at lade fyrværkeriet høre nytårsaften til, lyder det fra politiet.

Selv om der i weekenden blev sat ild til raketter og kanonslag flere steder i landet, har politiet i en række politikredse stadig ikke udskrevet nogen bøder for at overtræde loven om, at der kun må skydes krudt af i en begrænset periode indtil begyndelsen af januar.

Efter Seest-katastrofen ved Kolding i 2004 blev loven lavet om, så fyrværkeri senest må affyres 5. januar. Men en rundrigning til en række af landets politistationer viser, at ingen har fået bøder for at fyre krudt af efter fristen, der var fredag klokken 24.00. Og det skyldes blandet andet, at politiet ikke har tid til at jagte fyrværkerisynderne, siger vagthavende Jesper Fält fra Odense Politi.

»Jeg hørte da adskillige brag og så masser af fyrværkeri i weekenden efter fristen, men det har vi simpelthen ikke mandskab nok til at gå efter. Der er muligvis et behov for det, men vi har ikke sat ekstra folk af til det,« siger Jesper Fält.

Heller ikke i Thisted, hvor der før nytår blev beslaglagt store mængder ulovligt fyrværkeri, har politiet været ude med bødehæftet, forklarer vagthavende Henrik Jensen.

»Selv om der sikkert har været fyret krudt af efter fristen, har vi ikke fået nogen anmeldelser. Og vi gør ikke selv noget aktivt uden en anmeldelse. Det er jo umuligt at være på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, mens folk fyrer krudt af,« siger Henrik Jensen.

Men grunden til de tomme bødehæfter kan også skyldes den helt simple grund, at de fleste danskere sender raketterne til himmels inden for lovens rammer.

»Vi har ikke set eller hørt noget helst i Helsingør. Og jeg tror det skyldes, at folk har lært at fyre krudtet af inden 5. januar. Og det er vi naturligvis glade for,« siger Nanna Skriver, vagthavende ved Helsingør Politi.

Heller ikke politiet i København, Århus, Holstebro eller Næstved havde i weekenden udskrevet nogen bøder. Bøden for at fyre fyrværkeri af efter fristens udløb er 2.000 kroner.

Fakta:

Efter fyrværkeri-katastrofen i Kolding i 2004 er der kommet skrappere regler om fyrværkeri. Det betyder blandt andet, at:

Du kun må fyre af fra 1. december til 5. januar. Du må altså ikke gemme fyrværkeri og bruge det ved en festlig lejlighed senere på året.

Du højst må opbevare fyrværkeri med i alt 1,5 kilo krudt. Du kan som tommelfingerregel regne med, at vægten på krudtet er en fjerdedel af fyrværkeri-artiklens vægt. Det vil sige, at du højst må opbevare seks kilo fyrværkeri.

Overskydende fyrværkeri kan afleveres på kommunens genbrugsplads.

via Listen To News