Gør nytåraften tryg for de firbenede
Man kan forberede sig på årets sidste dag med gemmesteder og lyd-cd er. Medicin kan hjælpe hunde men er ikke godt for katte.

Mens vi tobenede fester og fyrer krudt af, er nytårsaften en plage for vores firbenede venner. De høje hyl og brag sammen med skarpt blitzlys fra raketterne gør mange katte og hunde rystende bange, men man kan afhjælpe noget af skrækken.
For begge dyr gælder det, at man skal holde dem indendørs hele aftenen. Hunde kan sagtens holde sig, hvis de bliver luftet om eftermiddagen, og husk at lukke kattelemmen. Tom Schantz Kristensen er dyrlæge hos Kattens Værn, og råder desuden katteejere til at sikre sig, at misser kan have et trygt tilflugtssted.
»Det allervigtigste er at lave et gemmested. Fjern nogle bøger i reolen eller åbn et garderobeskab. Træk gardinerne for, så den ikke kan se lysglimtene, og tænd lys i huset. Man kan også tænde for radioen eller tv et, så lydene udenfor bliver mindre,« siger han.

Medicin med omvendt effekt

Tom Schantz Kristensen advarer dog mod at give katten psykofarmaka med det samme.
»Beroligende medicin er et problem, for mange katte reagerer modsat af det, de skal have. De kan blive urolige og let eksalterede. Man skal begynde med at give det i god tid inden, og virkningen er lang, helt op til et døgn, så det er ikke så godt,« forklarer han og anbefaler i stedt naturmedicin, hvis det er nødvendigt.
Hunde derimod kan langt bedre tåle medicin, men ofte skal man både give angstdæmpende og beroligende, siger dyrlæge Pernille Hansen fra Skovlunde Dyreklinik.
» Nogle bliver hyper og energiske af angstdæmpende og hopper for eksempel op på bordet. Jeg vil anbefale medicin, hvis man har en hund, der er bange for at gå tur hele december. Medicinen betyder ikke, at hunden er ligeglad med fyrværkeriet, men man kan måske få den til at gå en kort tur.«

mellem

Et alternativ er at træne vovsen ved hjælp af cd er med fyrværkerilyde, som man langsomt skruer op for. Hvis man samtidig laver noget sjovt, vil hunden forbinde lydene med rare oplever, men det kan først blive til næste år, for man skal helst igang tre-fire måneder inden.
»Nogle hunde kan godt finde ud af, at det er lyde fra radionen og ikke udefra, og så hjælper det ikke,« uddyver Pernille Hansen.
Mens katte skal kunne gemme sig, skal hundes mentalitet bearbejdes på årets sidste aften.
»Man skal lade være med at ynke dem. Hvis de bliver bange, må man ikke sige »nåhhh, det er forfærdeligt, lille pussenus.« Man forøger deres angst eller roser dem for at være bange. Det nytter heller ikke at skælde dem ud, når de gør, for det gør bare situationen endnu værre. Ignorér dem eller afled dem med en bold,« siger Pernille Hansen.
Hvis du selv skal ud og brage i natten, så er kanonslag i værste fald bedre en heksehyl med de lange hyletoner.