Gør livet ondt? Her er fem tegn på, at du bør søge hjælp

Ind imellem gør livet så ondt, at vi har svært ved at komme igennem det uden hjælp. Men det kan være svært at erkende. Her er tegnene på, at du bør opsøge en professionel.
De fleste mennesker oplever på et tidspunkt i livet at komme ud, hvor de ikke kan bunde rent mentalt. Det gælder da om at søge hjælp i tide.
De fleste mennesker oplever på et tidspunkt i livet at komme ud, hvor de ikke kan bunde rent mentalt. Det gælder da om at søge hjælp i tide. Foto: SCANPIX arkiv

Af Lisbeth Madsen, NewsDesk Aller Media

Sorg, stress eller konflikter. Der kan være mange udløsende faktorer i spil, når vi pludselig finder os selv på vaklende grund. Og selvom der ikke er tale om mental sygdom i lægelig forstand, så kan det sagtens være, at du efterhånden er kommet derud, hvor du ikke umiddelbart selv kan finde tilbage. Så er det vigtigt at søge hjælp hos en form for terapeut eller psykolog.

- Jo tidligere man får hjælp, jo lettere er det at komme igennem problemerne. På den måde vil der gå mindre tid med det og være mindre stress og anstrengelse involveret i det, siger Daniel J. Reidenberg, der er psykolog, til Huffingtonpost.com.

Thomas Rode: Vi har også været i parterapi. Læs mere på Femina.dk

Sammen med psykologen Mary Alvord kommer de med en række tegn, som du bestemt bør tage alvorligt, og som peger på, at du har nogle problemer, som du har svært ved selv at løse. 

1) Du har været udsat for et traume

Hvis du fx har oplevet dødsfald i familien eller andre tæt på, har været med i en ulykke eller er blevet fyret, så kan det være et traume, der er så stort, at du ikke selv kan komme igennem det. Tænker du over det hele tiden, og hvis du føler et behov for at trække dig væk fra mennesker, du ellers holder meget af eller har problemer med at sove, så er det tydelige tegn på, at du har brug for professionel hjælp.

2) Du har mavepine, hovedpine eller dårligt immunforsvar

Skranter du ofte, fordi du bliver ramt af forskellige småsygdomme, eller døjer du næsten kronisk med mave- eller hovedpine, så kan det betyde, at du bærer rundt på uforløst stress i kroppen. Hvad end årsagen måtte være, så er det en god idé at opsøge behandling for det.

Lyntest: Er du sammen med din rigtige mand? Tjek resultatet på Femina.dk

3) Du benytter alkohol eller stoffer for at klare tilværelsen

Er du blevet mere tilbøjelig til at ty til stimulanser som fx et par glas vin efter job - og så igen senere på aftenen- for at holde tilværelsen ud, så kan det også tyde på, at du har behov for hjælp. Uanset om man vil betegne dig som misbruger eller ej, så kan det, at du overhovedet føler behovet være med til at indikere, at du er ude, hvor du ikke kan bunde. Søg hjælp, før det griber om sig.

4) Du får dårlig kritik på jobbet

Hvis du på det seneste har fået negativ kritik af både kolleger og chefer, som du ellers er vellidt af, så kan det være et tegn på, at du har nogle emotionelle problemer. Det er klassisk at arbejdsindsatsen og koncentrationen forringes, hvis du mentalt er ude af balance. Søg hjælp for at få klarhed over, hvad der ligger til grund for din tilstand.

Lyver du dagligt? Få forklaringen på Femina.dk

5) Dine venner er bekymrede

Hvis folk tæt på dig, som kender dig godt, begynder at udtrykke bekymring for dit velbefindende, så bør du i mange tilfælde tage det alvorligt. De kan mærke, hvis du har ændret dig, og din adfærd er anderledes og måske destruktiv, og i modsætning til dig selv så ser de dine reaktionsmønstre udefra. Selvom de ikke kigger med professionelle øjne på dig, så kan deres bekymring være en god indikator på, at du har nogle problemer, du ikke selv kan løse.   

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.