Gør julemenuen lidt lettere
Du kan slanke den traditionelle julemad og samtidig få den til at smage endnu bedre. Colourbox
Med små justeringer kan man gøre julemaden mindre fed og mere velsmagende

Trine Fisker, Aller Media

Når danskerne sætter sig til bords den 24. december, så er det med et bord fyldt med julens traditionelle retter. Og når man siger brune kartofler, brun sovs, and og ris a’ la mande, som blot er nogle af de julede retter, så siger man også fedt og fløde.

- Jeg er helt sikkert mere rundhåndet med fedt og fløde juleaften, end jeg normalt er, men der er slet ingen grund til, at man i blinde hælder en masse fedt over alt maden, siger fra Birgitte Escherich, der er kostekspert, og som er direktør og medejer i Kostkompagniet.

Forbinder du normalt julen med stress, så kan det være at dette års jul skal forløbe uden stress. Få hjælp til en stressfri jul på femina.dk.

Men med de rette justeringer kan man sagtens skrue lidt ned for det fede, uden at man går på kompromis med smagen.

- Det handler slet ikke om, at vi skal gøre juleaftens menu fri for både kalorier og fedt. I stedet handler det om, at vi skal give maden en bedre smag, så vi får en bedre juleaften. Julen handler jo om livskvalitet, men det er en misforståelse, at meget fedt er lig med en god livskvalitet. Det er smagen, der giver en god livskvalitet, siger hun.

Brun sovs med et minimum af fløde

Ser man på den brune sovs, hvor mange bruger piskefløde som den primære ingrediens, så kan man sagtens skrue gevaldigt ned for mængden af fløde og i stedet bruge en hjemmelavet fond som base.

- Der skal selvfølgelig bruges fløde til sovsen, men det er faktisk slet ikke nødvendigt at bruge særlig meget. Til ti personer bruger jeg gerne en halv deciliter fløde. Og det er faktisk nok. Hvis man helt vil undgå fløden, kan man også bruge en light udgave af en flødeost, siger hun.

- Og så skal den ellers smages til med en god balsamicoeddike, havsalt, friskkværnet peber og noget frugtgele, der giver sovsen en lækker sødme, siger hun fortsat.

Og når så sovsen er klar, så anbefaler hun, at man holder en smule igen, når der skal øses mad på tallerkenen.

- Man behøver jo ikke at vælte alle retterne ind i sovs. I stedet skal man se sovsen som et krydderi til de andre retter, siger hun.

Kødet er ikke julens største synder

Ser man på det kød, der traditionen tro kommer på bordet den 24. december, så er det ikke her, man skal rette sit kritiske blik mod.

- Tager man eksempelvis en and, så er det fedtlaget mellem skindet og kødet, der gør anden fed. Så holder man sig til kødet, så kan man bare spise løs, for det er hverken and, kalkun eller gås, der er de store syndere på julebordet, siger Birgitte Escherich.

Brune kartofler der svømmer i fedt

Derimod kan man sagtens gøre noget ved de brune kartofler, hvor det brune karamellag, der omslutter kartoflerne, består af smeltet smør og smeltet sukker.

Bolig: Jul for alle sanserne. Se den inspirerende julebolig på femina.dk

- Der hvor jeg ofte ser, at folk bruger rigtig meget fedt, er i de brune kartofler. De sejler simpelthen rundt i fedt, og det er slet ikke nødvendigt. Man kan sagtens skrue ned for fedtet. Det er svært at sige præcis, hvilke mængder man skal bruge, men hvis man tager en del mindre, end man normalt ville have taget, så er man godt på vej, siger Birgitte Escherich.

Færdiglavet rødkål er bandlyst

For mange danskere kan man ikke sige juleaften uden også at sige rødkål, og sammen med kartoflerne er rødkålen den eneste grøntsag, der er på menuen.

- Rødkål er fantastisk. Det er sundt og helt utrolig flot. Og så er det let at lave, hvilket betyder, at rødkål på glas er bandlyst. Vi får ikke livskvalitet ud af noget, der er hurtigt. Derimod får vi livskvalitet fra god smag, og det kan man altså kun få, hvis man laver rødkålen selv, siger hun og minder os om, at det ikke er nødvendigt at bruge andefedt til rødkålen.

- I stedet kan man stege rødkålen i appelsinsaft og en god eddike, lyder rådet.

Alternativ til hvide kartofler

Som noget nyt vil Birgitte Escherich introducere en anderledes ret til det traditionelle julebord. Og retten skal ses som et alternativ til de hvide kartofler.

Se hvilken kendt dansker der ikke gider holde en traditionel dansk jul. Læs mere på femina.dk

- I stedet for de hvide kartofler kan man med fordel lave en lækker rodfrugtmos af jordskokker og selleri. De hvide kartofler er ofte kedelige i forhold til de brune, og så er tricket med en rodfrugtmos, at man ikke kun får kartofler, men at man også får rodfrugterne, der er med til at give en god mavefornemmelse, siger hun.

Hun anbefaler, at halvdelen af portionen udgøres af porre, jordskokker og selleri, mens den anden halvdel udgøres af kartofler, og at man derefter tilsætter en lille smule fløde eller noget flødeost, lidt citronsaft og salt og peber.

Desserten laves af halv mini og halv let

Når så hovedretten er spist, og det er tid til at gå på jagt efter mandlen, der udløser den eftertragtede mandelgave, så kan man også her justere en smule, så ris a’ la manden ikke bliver helt så fed.

- Der er nogen, der vil bruge skyr eller fromage frais i stedet for fløde, men der vil jeg hellere holde igen på størrelsen af portionen og så få ris a’ la mande, der er lavet ordentligt, siger Birgitte Escherich.

Derudover anbefaler hun, at man koger sin risengrød i en blanding af letmælk og minimælk, ligesom man kan koge grøden lind, så man ikke behøver at blande så meget flødeskum ind i den hvide dessert.