Gør haven klar til efterårets barske vejr
Start med at tjekke, om havens planter, buske og træer er udtørrede efter sommerens varme, og gå så i gang med at gøre haven klar til det barske efterår. (Arkivfoto) Mogens Ladegaard/Ritzau Scanpix
Haven har brug for en kærlig hånd for at blive gjort klar til efterår og vinter.

Halvvisne blomster, udtørrede nedplantninger og en forpjusket græsplæne. Oven på sommeren er det tid til at give haven noget opmærksomhed.

- Mange er kommet hjem fra ferie til haver, som har brug for en overhaling for at komme til at se fornuftige ud igen, siger haveekspert hos Bolius Jesper Carl Corfitzen.

Og selv om timerne i haven bliver færre i de kommende måneder, skal du prioritere at få det gjort. Start med at tjekke, om beplantningerne er udtørrede. Det kan både være blomster, træer, buske og hække.

- Vi har ikke haft den samme varme sommer som sidste år, men vi har haft tørke. Der er en masse beplantninger, der risikerer at stå halvvisne hen, siger Jesper Carl Corfitzen.

Han foreslår, at du afhjælper en eventuel udtørring med et lag kompost, der holder på fugten og får vandet til at sive ned i jorden.

- Læg kompost ud langs hække og træer. Det er noget, du bør begynde at gøre hvert eller hvert andet år på grund af det ændrede klima med længere og varmere perioder, siger han.

Med det forandrede klima er det også hensigtsmæssigt at se på havens indhold af træer og buske. Omkring september kan du begynde at plante træer og buske ud.

- Vi har både brug for mere skygge i haven og for noget, der afskærmer for vinden. Så det er fornuftigt at plante nogle flere træer og buske, siger Jesper Carl Corfitzen.

Og så er der naturligvis klimasikringen af haven. For kan haven og dens planter, buske og træer modstå det barske efterårs- og vintervejr?

Især nye beplantninger skal du være opmærksom på. Det siger Morten Voss, som er anlægsgartner i firmaet Anlægsgartner Krøyer Voss.

- Nyplantede træer skal være sikret til fremtidige storme og stormfloder med en stolpe i jorden. Og nyplantede buske som for eksempel stauder skal være klippet til, så de ikke klasker sammen i en hård regnbyge, forklarer han.

Også hækken skal kunne klare en storm.

- Hækken skal være smallest i toppen og bredest i bunden. Hvis det er omvendt, så vælter den, siger Morten Voss.

Og endelig skal du tjekke, hvordan træet har det i hegn, carporten og på tagterrassen, for er det pilråddent, kan det blive revet af i voldsomt vejr.

Det er også en god idé allerede nu at finde ud af, hvordan du vil håndtere store mængder af regnvand på grunden. For eksempel med regnbede, der bliver til en sø, der siver ned i jorden.

- Haven skal være forberedt på at tage meget vand på meget kort tid, siger Morten Voss og tilføjer:

- Derfor er det vigtigt, at afløb, kloakker og brønddæksler er fri for blade, og at tagrenderne er åbne.

/ritzau fokus/

Af Morten Steiniche, Ritzau Fokus
via Listen To News