Godt nyt for Danmark: Svensk økonomi vokser
Det svenske bruttonationalprodukt (BNP) vokser overraskende meget. Det har stor betydning for dansk eksport.

Den svenske økonomi vokser - og endda hurtigere end forventet.

Nye officielle tal viser, at væksten nåede op på 1,4 procent i andet kvartal, hvis man sammenligner med årets første tre måneder.

Hvis man derimod sammenligner med året før, voksede den samlede produktion faktisk med 2,3 procent.

Det er rigtigt gode nyheder for Danmark, da nabolandet Sverige er vores næststørste eksportmarked - kun overgået af Tyskland.

- Tallene er meget stærkere end forventet. Det viser den imponerende modstandskraft hos den svenske økonomi, siger chefanalytikeren Torbjörn Isaksson fra den skandinaviske storbank Nordea, som har hovedsæde i Stockholm.

Men der findes svaghedstegn, lyder det fra Nordea, som blandt andet peger på, at antallet af arbejdede timer ikke har udviklet sig som ønsket.

Danske Bank mener også, at svenskerne er kommet særdeles godt igennem den opblussen af gældskrisen, som har ramt andre EU-medlemslande hårdt.

- Det er særligt en glædelig nyhed for dansk økonomi, at væksten i Sverige overrasker positivt, og at den svenske krone er på det stærkeste niveau i 12 år, siger chefanalytiker i Danske Markets, Arne Lohmann, i en kommentar ifølge Ritzau Finans.

- Det har stor betydning for danske eksportører, hvordan efterspørgslen udvikler sig på den anden side af sundet, tilføjer han.

På grund af gældskrisen, som plager eurozonen, skruede den svenske regering - under ledelse af statsminister Fredrik Reinfeldt - i april ned for sine forventninger til 2012-væksten fra 1,3 procent til 0,4 procent.

Sidste år købte svenskerne varer og tjenester i Danmark for 110 milliarder kroner, oplyser Danske Markets.

/ritzau/