Ummm, lune kastanjer med koldt smør... En rigtig efterårs-snack, som tager lidt tid at lave, men er super nemt. Men tålmodighed er en dyd:
Lars Westergaard, indehaver af Westergaards Planteskole fortæller, at hvis kastanjerne er helt friske, når du bager dem, kan hinden, der sidder lige rundt om nøddens kerne, sætte sig ekstra godt fast, og så kan det blive lidt bittert i smagen.
Læg i stedet kastanjerne på køkkenbordet i en uges tid for at eftermodne. Som dagene går, vil de miste noget vand og krympe en smule i vægt, hvilket gør dem lettere at bage. Eftermodningen gør samtidig kastanjerne ekstra søde. Det skyldes, at stivelsen inde i nødden omdanner sig til sukker, når kernen taber vand.
Kastanjer købt hos grønthandleren eller i supermarkedet kan som regel tilberedes med det samme.
Kastanjer er rigtig gode i sig selv – lune og med iskoldt smør eller rørt smør til. Man kan også bruge dem i desserter eller som fyld i fjerkræ og vildt sammen med andre grønsager, f.eks. kål.
Inden du smider de små rødbrune kugler i ovnen eller i gryden, er det dog vigtigt, at du kender forskel på spisekastanjer og hestekastanjer. For det er kun førstnævnte, der kan spises.
- Hestekastanjer er dem, du putter tændstikker i med børnene. De er kategoriseret som svagt giftige. Så det er kun rådyrene, der må spise dem, fortæller Lars Westergaard.
Sådan rister du kastanjer
Skær et kryds i toppen af hver kastanje med en lille urtekniv. Sæt kastanjerne i et ildfast fad, hvor der er groft salt i bunden, så de kan stå oprejst.
Bag dem i en forvarmet ovn i 30-40 min. på 200 grader.
Server dem lune med koldt smør eller rørt smør, som du laver sådan her:
Rørt smør
Put 100 gram almindeligt saltet smør i en skål – sørg for, at det har stuetemperatur eller i det mindste ikke kommer direkte fra køleskabet. Put en halv teskefuld æblecidereddike i skålen og rør det i fem minutter med en hjul- eller elpisker.
Stil den nu cremede smør lidt på køl inden serveringen. Et glas kølig og tør hvidvin skader heller ikke "retten".
Velbekomme!