Glemt Soldater efterlyser mindelund for faldne Overkonstabel kritiserer, at Danmark ikke har en officiel mindelund for soldater, der er faldet på internationale missioner.

De dør for deres land. Men der er ikke noget officielt sted, danskerne kan mindes dem. Flere danske soldater har mistet livet på internationale operationer i blandt andet Irak og Afghanistan. Og det er på tide, at det officielle Danmark viser sin respekt ved at oprette en mindelund, ligesom det er sket for faldne under andre slag. Det mener overkonstabel Jan Jensen, der er udstationeret ved Camp Danevang i Irak. »Jeg er blevet harm over, at forsvaret eller regeringen gemmer os lidt væk. De får ros internationalt på vores vegne, men vil ikke mindes dem, der er faldet. Man holder jo parade for de, der døde under Anden Verdenskrig, for frihedskæmperne og dem, der faldt i 1849,« siger Jan Jensen, der i fagbladet ’Fagligt Forsvar’ efterlyser en mindelund for soldater.»Er den danske regering bange for, at det skal blive et sted, man helst ikke vil have som et minde, da det fortæller en anden historie om det, der kan ske ved at være udsendt for den danske regering,« spørger han i fagbladet.

Vigtig psknnelse

Jan Jensens efterlysning om en officiel mindelund bakkes op af fagforbundet Hæres Konstabel- og Korporalforening:»Noget af det vigtigste for en soldat er at opleve, at indsatsen bliver påskønnet. Det, som virkelig kan få en soldat til at miste modet, er, at komme hjem og opleve mangel på påskønnelse,« siger forbundsformand Flemming Vinther Nielsen. Han mener, at det samtidig betyder meget for soldaterne at kunne ære faldne kollegaer: »Der er vi måske stadig meget traditionsbundne. Men når man har været på mission eller i krig og levet tæt sammen under anderledes vilkår, skaber det et sammenhold, som ikke så mange andre arbejdspladser kender til.« Forsvarschef Jesper Helsø har ikke ønsket at kommentere soldaternes ønske om en mindelund.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.