Glem alt om en hvid jul
Med en historisk varm december nærmer 2006 sig titlen som et af de varmeste år nogensinde.

I København skulle glade mennesker have væltet rundt på Nordeuropas største udendørs skøjtebane.Men det kan de ikke. For med dagtemperaturer på mellem fire og syv grader er det umuligt at få vandet til at fryse til spejlblankt is på Genforeningspladsen.Billedet er det samme over hele Europa, der i disse måneder sætter nye varme­rekorder.

»2006 bliver et af de varmeste år, der nogensinde er målt gobalt set,« siger den danske iskerneforsker Jørgen Peder Steffensen fra Niels Bohr Instituttet.Selvom vi er i slutningen af december, er kun få ski­sportsteder i Alperne åbne, i Göteborg forventer man juleaften temperaturer på 12-13 grader, i Moskva har de smidt pelshuen, og i Danmark er de første birketræer ved at springe ud.Juli, september, oktober og november i år har alle­rede sat nye varmerekorder som de varmeste måneder i Danamrk nogensinde – og slået rekorder tilbage fra 1938. Varmen er ikke bare en løs tilfældighed, mener Anne Mette K. Jørgensen, leder af Danmarks Klimacenter ved DMI.

»Det er meget usandsynligt, at opvarmningen kun har naturlige årsager,« siger hun, og fremhæver især den menneskeskabte drivhuseffekt.Men selvom der er gået kuk i vejret, advarer Jørgen Peder Steffensen imod, at man drager forhastede konklusioner, selv om meget tyder på, at drivhuseffekten er skyldneren.

Sammenfald af tilfælde

»Det hele kan fortsat være et sammenfald af tilfælde. Det er kernen i hele pro­blemet omkring klimadebatten – man kan ikke hæfte sig ved enkelte begivenheder. Klimaet har hi­storisk aldrig været stabilt. I Australien fik de i efteråret sne i hovedet, og de havde ikke haft sne i 37 år. Og så forstummede hele debatten om global opvarmning«.Anne Mette K. Jørgensen mener, at der netop er grund til bekymring.

»Vi kommer til at opleve stigende temperaturer. Hvor meget, afhænger af hvor godt, det vil lykkes at begrænse udslippet af drivhusgasser globalt set. Men vi undgår ikke yderligere stigninger på grund af de mængder, der allerede er ledt ud.«Noget bliver dog gjort – i går forpligtede den danske regering sig til at fjerne en femtedel af Co2-udslippet frem til 2012.På Genforeningspladsen har anlægsleder Palle Christensen en drøm om at åbne halvdelen af banen i ­morgen lørdag. Hvis det altså er koldt nok.