Danskerne er for alvor kommet på fornavn med alverdens kaffespecialiteter. Men der er også trick, du selv kan bruge, når kaffen serveres hjemme.
Eksempelvis kan du eksperimentere med hjemmelavet sirup, foreslår Kian Hickman, der er Danmarksmester i barista 2020 og souschef hos Coffee Collective i Torvehallerne.
- Som udgangspunkt skal en god kaffe have lov til at stå alene og smage af kaffe. Men du kan intensivere nogle af kaffens oprindelige smagsnuancer ved at tilføre noget, siger han.
Kian Hickman vandt selv titlen som årets barista med blandt andet en avanceret sirup på frugtkød fra kaffebær.
Men mindre kan også gøre det. Lav eksempelvis et indkog af vand, sukker og frugt såsom jordbær, vindruer eller grape.
Hæld en lille teske af siruppen i kaffen.
- Man skal ikke overgøre det. Men en lille skefuld kan tilføre en kraftig og tung kaffe noget syrlighed. Og hvis det omvendt er en let og syrlig kaffe, kan du tilføre noget dybde med en mørk sveskesirup, foreslår Kian Hickman.
Du kan også lave en decideret kaffedrink, foreslår Henrik Lindegaard, der er tjenerfaglærer på Hotel- og Restaurantskolen med ekspertise i kaffe.
Det kunne være en nyfortolkning af en Espresso Martini, som laves på to-tre dele espresso eller stærk kaffe, to dele vodka og to-tre dele orangelikør.
- Det shakes hårdt med masser af is, så der dannes skum på toppen. Inden servering kan man rive lidt kanel, kardemomme eller muskatnød henover, hvis det skal være lidt julet, siger Henrik Lindegaard.
Du kan altid ændre forholdet mellem kaffe og alkohol, hvis det er for stærkt.
Du kan også tilføre et par dråber fra din hjemmelavede sirup.
- Den ville jeg servere efter en julefrokost – eller som alternativ til gløgg. Det er en frisk cocktail, som gør sig godt efter et måltid, siger Henrik Lindegaard.
Et tredje trick er at lave sin cappuccino på frossen mælk.
Læg en liter sødmælk i fryseren, til den er bundfrossen. Tag den ud, åbn den, og stil den med hovedet nedad i en kande.
På den måde drypper den rene mælk ned i kanden, mens mælkens oprindelige vandindhold forbliver en isklump inde i kartonen.
Fjern kartonen, når der er smeltet fem deciliter mælk ned i kanden, for herefter vil resten primært være vand.
- Den rene mælk er ikke federe, men den er meget mere sød, cremet, intens og lækker, forklarer Kian Hickman.
Den opvarmede frysemælk er oplagt at steame og servere i en cappuccino, som er kaffeverdenens svar på en lille dessert.
Den vil derimod blive for vammel i en latte, som indeholder mere mælk.
/ritzau fokus/
Af Cecilie Lyngberg, Ritzau Fokus