Administration 

Girls' Day in Science 30. august: Piger inspireres af rollemodeller i verdensomspændende mentorprogram

Pige kigger interesseret i mikroskop ved sidste års Girls Day in Science hos Hempel. Fotobyline: Hempel

Den 30. august slår 30 virksomheder, science centre og uddannelsesinstitutioner dørene op for omkring 1.400 piger fra grundskoler og gymnasier på Jet-Net.dk's årlige kampagnedag, Girls' Day in Science. For 10 af pigerne bliver dagen ekstra særlig. Jet-Net.dk giver dem et års deltagelse i The New York Academy of Sciences' mentorprogram, "1000 Girls, 1000 Futures".

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
Girls' Day in Science giver i år omkring 1.400 piger fra hele landet håndgribelige erfaringer med, hvad det vil sige at arbejde med teknologi og naturvidenskab. Under besøgene på virksomheder, science centre og uddannelsesinstitutioner møder pigerne engagerede kvindelige medarbejdere, forskere og studerende, der kan inspirere dem til en naturvidenskabelig fremtid. Men for 10 af pigerne bliver dagen noget særligt.

De får at vide, at de er kommet med i The New York Academy of Sciences' internationale mentorprogram, "1000 Girls, 1000 Futures". At pigerne nu får denne mulighed er en direkte konsekvens af et samarbejde, som Naturvidenskabernes Hus, der står bag Jet-Net.dk, har indgået med The New York Academy of Sciences.

Rollemodeller inspirerer piger

Selvom piger generelt er ligeså dygtige som drenge, når det gælder de naturvidenskabelige fag, så falder interessen markant i løbet af skoleårene. Og kun en mindre del af pigerne vælger senere at uddanne sig inden for de mere tekniske ingeniør- og IT-fag, hvor der er et stort behov for medarbejdere af begge køn.

Ét af redskaberne til at vende tendensen er, at pigerne møder spændende medarbejdere hos virksomhederne, fortæller direktør i Naturvidenskabernes Hus, Nanna Seidelin:

"Forskning på området peger på, at især kvinder har behov for kvindelige rollemodeller, som de kan identificere sig med for at vælge en uddannelse inden for naturvidenskab og teknologi. Det er derfor, vi afholder Girls' Day in Science hvert år og derfor, at vi som noget nyt, har valgt at give 10 piger mulighed for at deltage i mentorprogrammet, hvor pigerne netop møder engagerede kvinder inden for naturvidenskab," siger hun.

De 10 piger har i perioden inden Girls' Day in Science 2017 søgt Jet-Net.dk om en plads i mentorprogrammet.

Landsdækkende Girls' Day in Science for femte år i træk

Det er femte år i træk, at Jet-Net.dk afholder Girls' Day in Science. Og siden starten i 2013 er begivenheden kun vokset. I år afholder 20 virksomheder, syv science centre og tre uddannelsesinstitutioner arrangementer for pigerne.

Et af stederne er hos Microsoft Development Center Copenhagen, hvor 60 piger fra 2. og 3.g på Lyngby Gymnasium kommer til at arbejde med en app challenge. Pigerne vil opleve, at IT-udvikling i høj grad er spændende holdarbejde.

"Girls' Day in Science er en oplagt mulighed for Microsoft til at vise, hvad en IT-virksomhed er, og hvad en softwareingeniør gør. Når pigerne møder rollemodeller i vores kvindelige ingeniører, deltager i rollespil og prøver at skabe noget med teknologi, får de et meget bedre grundlag for at vurdere, om en karriere inden for naturvidenskab er noget for dem. Vi håber, at vi med Girls' Day in Science kan være med til at få flere piger til at vælge en IT-uddannelse i fremtiden,"siger Charlotte Mark, Managing Director for

Microsoft Development Center Copenhagen, der er en af Jet-Net.dk's seks kernevirksomheder.

Mangfoldighed skaber resultater

Hos DONG Energy i Fredericia skal 30 piger fra 2. og 3.g på Vejle Tekniske Gymnasium ud at arbejde med både bioenergi og vindenergi. Kvindelige medarbejdere guider pigerne gennem praktiske øvelser og fortæller om de karrierevalg, der førte til et arbejde hos DONG Energy.

"For os er mangfoldighed i medarbejderstaben vigtig for at skabe innovation, harmoni og bedst mulige resultater. Vi har brug for alle de talenter, vi kan få, så jo større udvalg af dygtige ansøgere jo bedre for os. Derfor inviterer vi igen i år til Girls' Day in Science for at vise nogle af de spændende tekniske opgaver, man kan arbejde med i voresverden af havmølleparker og kraftværker," siger Hanne Blume, HR-direktør i DONG Energy.

Interessen fødes i en tidlig alder

Hos Googles danske udviklingsafdeling i Aarhus glæder udviklingschef Kasper Lund sig til at byde pigerne velkommen:

"Teknologi kan løse mange af de udfordringer, vi står over for i dag. For at det også skal gælde i fremtiden, er vi nødt til at inspirere den næste generation af ingeniører og forskere. Denne interesse fødes i en tidlig alder, og det arbejde Jet-Net.dk gør for at inspirere unge til at se en fremtid i STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics) er virkelig inspirerende. Vi ønsker som virksomhed at tage del i dette og hjælpe til med at skabe disse muligheder for fremtidens arbejdskraft," siger han.

Sammen med Googles softwareingeniører skal 30 piger fra Viby Gymnasium i Aarhus løse et velkendt problem med at skaffe sig en dansepartner til Les Lancier inden gallafesten på gymnasiet. Pigerne inviteres til at løse problemet kreativt med matematik og datalogi - og praktisk ved at formulere løsningen som et computerprogram.

Der er i alt 20 danske virksomheder, der har arrangementer til Girls' Day in Science den 30. august. Ud over Microsoft, DONG Energy og Google åbner blandt andre Hempel, Danish Crown, Orbicon samt Kamstrup dørene for pigerne.

Se den fulde arrangørliste med programmer og beskrivelser på Jet-Net.dk.

Se arrangørliste.

Yderligere kommentarer og oplysninger

Direktør Nanna Seidelin, Naturvidenskabernes Hus, ns@nvhus.dk / 2941 1133

For cases og kontakt til piger og lærere:

Kommunikationschef Bjørn Kock Lærkedahl, Naturvidenskabernes Hus, bkl@nvhus.dk / 5119 4944

Charlotte Mark, Managing Director, Microsoft Development Center Copenhagen, via Head of PR, Sara Kolka Sara.Kolka@microsoft.com / 2922 9057

Senior Press Advisor Jens Nybo Jensen, Media Relations Group Support, DONG Energy, jenyj@dongenergy.dk / 9955 9574

På vegne af Google: PR-konsulent Louise Wendelboe, louise.wendelbo@gknordic.com / 2844 7756

FAKTA:

Pigerne er i undertal på tekniske og naturfaglige uddannelser, selvom de er i overtal på de videregående uddannelser samlet set.

Statistik for optag på videregående uddannelser 2017 fordelt på køn, udvalgte tal i procent:

Erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelser

Kvinder

Mænd

Det it-faglige område

28

72

Det tekniske område

22

78

Erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelser i alt

59

41

Bacheloruddannelser

Kvinder

Mænd

Naturvidenskab

43

57

Teknisk Videnskab

33

67

Bacheloruddannelser i alt

56

44

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriets rapport over optag 2017. Rapport nr. 12.

http://ufm.dk/uddannelse-og-institutioner/statistik-og-analyser/sogning-og-optag-pa-videregaende-uddannelser/2017/notat-12-kon.pdf

Om Girls' Day in Science

Girls' Day in Science er en landsdækkende kampagnedag, hvor virksomheder, science centre og uddannelsesinstitutioner over hele landet inviterer grundskole- og gymnasiepiger indenfor til at arbejde med praktiske og virksomhedsrelaterede opgaver.Desuden møder pigerne vidt forskellige kvindelige medarbejdere og studerende, der fortæller om deres valg af og karrieremuligheder med en naturvidenskabelig/teknisk uddannelse. 20 virksomheder, syv science centre og tre uddannelsesinstitutioner skaber rammerne om årets begivenhed. Se den fulde arrangørliste med programmer og beskrivelser på Jet-Net.dk.

http://www.nvhus.dk/jet-netdk/landsdaekkende-kampagnedage/oplysninger-om-arrangoerer-til-girls-day-in-science-2017/

Om Jet-Net.dk

Jet-Net.dk er et landsdækkende skole-virksomhedsnetværk, som gennem spændende samarbejdskoncepter søger at inspirere flere unge til at vælge en teknisk eller naturvidenskabelig uddannelse. Foruden de seks kernevirksomheder Danfoss, Grundfos, Novozymes, Coloplast, Microsoft og Haldor Topsøe tæller netværket mere end 75 virksomheder samt grundskoler og gymnasier. Jet-Net.dk drives af non-profit organisationen Naturvidenskabernes Hus. Jet-Net-dk er støttet af Novo Nordisk Fonden og Fremstillingsindustrien.

Om programmet "1000 Girls, 1000 Futures"

Programmet giver pigerne en kvindelig mentor fra udlandet, som enten har afsluttet sit studie, sidder i en forskerstilling eller på anden vis arbejder inden for det naturvidenskabelige eller teknologiske felt. Dermed opstår et fællesskab, som byder på ideudveksling, nye perspektiver og udbygger pigernes netværk i et forløb, der ofte rækker ud over programmets étårige varighed. Foruden den løbende sparring får pigerne træning i kommunikation, networking, ledelse samt nogle tværkulturelle kompetencer, som giver dem et fundament for en senere karriere.

The New York Academy of Sciences er ansvarlig for programmet. Akademiet har med mere end 20.000 medlemmer i 100 lande skabt et globalt community inden for naturvidenskab. Hovedformålet er at udbrede viden og gennem uddannelse af en ny generation af innovatorer inden for STEM-fagene positivt påvirke de globale udfordringer, verden står over for, som fx klimaforandringer, vandmangel og epidemier. I alt 71 piger har deltaget i programmet. Samarbejdet med Jet-Net.dk og The New York Academy of Sciences blev etableret i forbindelse med præsentationen af det danske Girls' Day in Science program i FN i 2016, hvor direktør for Naturvidenskabernes Hus, Nanna Seidelin, var inviteret af daværende undervisnings- og ligestillingsminister Ellen Trane Nørby. Læs mere om programmet her:

https://www.nyas.org/programs/global-stem-alliance/1000-girls-1000-futures/

Om Naturvidenskabernes Hus

Naturvidenskabernes Hus er et non-profit udviklings- og besøgscenter. Vi bygger bro mellem skoler og erhvervsliv og understøtter lærere i at udvikle og gennemføre inspirerende og virkelighedsnær undervisning. Det er vores mål, at mange flere unge vælger en uddannelse inden for naturvidenskab og teknologi til gavn for erhvervslivet, samfundet og en bæredygtig fremtid.

Se mere på www.nvhus.dk
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.

Rottehale og rottepoter
Dyreliv

Rotte-invasion:

Det skal du holde øje med

Et sankthansbål brænder
Nyheder

Sankthansaften: Sol og vindstille

Et blåt komfur
Krimi

Mast ihjel da han ville flytte komfur

En blond kvinde i rød kjole
Kendte

Britney Spears skal i retten mod sin far

En kæmpe rutschebane
Helt vildt

Fårup Sommerland bygger rutsjebane til 100 mio.

Apotek-skilt på facade
Nyheder

Her kan du få din medicin i sommerlandet

Gareth Bale på banen
Sport

Skuffet minister:

Holland vil ikke

lukke vores fans ind

Ipad og Macbook
Advertorial

Annonce

Få dine abonnementer til en fordelagtig pris

Mand springer i vandet.
Nyheder

DMI klar med prognose:

Sådan bliver ferievejret

i Danmark

Motorvejsskilt ved Øresundsbroen
Nyheder

Danske bilister rammes af sten på svensk motorvej

Portræt ældre vinde
Helt vildt

Chok: Pludselig stod

der 6 milliarder

kontoen

Indgang til retten i Svendborg
Krimi

Far dømt:

Voldtog sin datter

gennem fire år

Caroline Fleming på den røde løber
Kendte

Caroline Fleming single igen

Nyheder

Regeringen afviser indgreb på boligmarkedet

kampvogne med Dannebrog i ørken
Nyheder

Sidste danske soldater har forladt Afghanistan

kø
Nyheder

Weekend: Forbered dig på kø

kniv
Krimi

14 år i fængsel: Dræbte gravid kæreste

Med masser af stjerner og flotte ord med på vejen er Cirkusrevyen 2021 udsolgt hele sommeren, og nu kan publikum opleve Ulf Pilgaard og resten af holdet helt frem til oktober.lgaard
Kendte

Ulf Pilgaard fortsætter

grill
Nyheder

Faren lurer: Sådan griller du bedst

søløver
Helt vildt

Søløver flygter: Vil op i båd

Mallorca
Nyheder

Populære rejsemål: Mallorca og Gran Canaria

fodbold
Sport

Danmark fester: Se billederne

italien
Nyheder

Italienerne må smide mundbindet udendørs 

hus
Nyheder

Hvert andet hus sælges inden for to måneder

fest
Sport

Fodboldglade danskere holder folkefest 

Sport

Danmark tæver Rusland og brager i EM-ottendedelsfinalen

billede af Omar Marzouk
Kendte

Omar Marzouk køber hus
for tocifret millionbeløb

billede af en tasmansk djævel
Dyreliv

Djævle har ryddet

ø for pingviner

billede af en mad med mayonnaise
Mad og drikke

Advarsel: Risiko for skimmel i din mayonnaise

billede af voldsom regn på en terrasse
Livsstil

Er du klar til det
næste skybrud?

billede af pasta på en gaffel
Mad og drikke

Advarsel: Denne pasta udgør en sundhedsmæssig risiko

billede af prototypen af den flyvende taxa
Nyheder

Tyskere vil tilbyde lufttaxa til OL

kød og grønsager er lagt på en grill
Mad og drikke

Dagens afsteming: Hvor vild er du med at grille?

billede af Allan Randrup Thomsen
Corona

Ekspert om mandagens coronatal: - Det ser lovende ud

Kronprinsesse Mary står med rød taske
Nyheder

Mary jubler:

Der er håb

halen på en hval ses i vandoverfladen
Nyheder

Jorden har fået

et nyt ocean

billede fra ulykkesstedet
Krimi

Betjent i kritisk tilstand: Formodet flugtbilist sendt bag tremmer

rune klan poserer
Kendte

Klan efter anmeldertæsk:

Det er fandeme svært 

sveriges statsminister i jakke og slips
Nyheder

Sveriges statsminister

er væltet 

Bål i mørke
Nyheder

Grønt lys for

Sankthansbål 

mette frederiksen i blomstret kjole
Nyheder

Laveste opbakning

i 15 måneder 

ko kigger
Nyheder

Giftsag i Korsør:

Ti børn skal tjekkes

oversvømmet område i usa
Nyheder

Ni børn døde

i kæmpe trafikulykke 

vægtløfter i aktion
Sport

Transkønnet vægtløfter

skriver historie 

østre landsret set udefra
Krimi

Kræver livstid:

Far dræbte sine

børns mødre

En sparegris med mundbind på
Nyheder

Regeringen vil have

banker til at overtage

corona-gæld

ambulancer og lægebiler holder på vejen
Krimi

Flugtbilist kørte betjent

ned: Nu er han anholdt

Et togsæt ved en perron.
Nyheder

Kørte på røven

500 gange -

her er straffen

En meget lille baby med slager i en seng. Ved hans hoved er en hånd som ser voldsomt stor ud.
Helt vildt

Fik 0% chance for

at overleve – nu er

han fyldt et år

De blå blink på en politibil
Krimi

Mand kørt ned

efter skænderi

Den store trøje med Christian Eriksens navn og nummer på som kom på banen før kampen mod Belgien.
Sport

Hjulmand: Eriksens besøg

har ændret stemningen

Johanne Schmidt-Nielsen i blå og hvid blomstret skjorte.
Kendte

Johanne Schmidt-Nielsen:

Har fået en søn

En stor alligator sover
Dyreliv

Mød Muja:

Verdens ældste alligator

To biler på en våd vej
Nyheder

Skybrud flere steder i Jylland

En tømrer arbejder med træ
Livsstil

Håndværkerfradraget:

Hvad er op og ned?

En ATV'er flyver gennem luften
Krimi

12-årig dreng i kritisk tilstand efter ulykke 

Folk i nissedragter
Kendte

Nissebanden vender tilbage

En gråhåret mand vinker
Sport

Pinligt:

BBC ville hyre afdød fodboldspiller

En reol med bøger
Bøger

Sommerlæsning: Slug disse klassikere i din ferie

En masse cheerleader-piger i blåt
Helt vildt

Pige med Downs syndrom skåret ud af klassebilledet

En cykel på en kofanger
Krimi

Bilist kører cyklister ned på åben gade

En dame med en schæferhund i Washington
Nyheder

Præsidentens schæferhund er død

en ambulance
Krimi

21-årig mand mister livet efter påkørsel i København

billede af Marianne Jelved
Kendte

Marianne Jelved gjorde noget hun aldrig havde gjort - og besvimede

billede af et blåt EU-sygesikringskort
Rejser

Er dit blå EU-sygesikringskort udløbet?

redningshelikopter ses i luften
Krimi

Far omkommet - ville redde datter i gummibåd

billede af mads langer
Kendte

Mads Langer
er blevet far

martin henriksen ses bag Kristian Thulesen Dahl
Nyheder

DF-formand lægger afstand til partifælles islamtweet

demonstrerende sygeplejersker
Nyheder

Her dropper sygeplejerskerne strejken

Mand i hospitalsseng
Corona

Var indlagt 14

måneder med corona:

Nu er han død

billede af en sundhedsperson
Corona

Her er lørdagens

danske corona-tal

børn leger på græs
Livsstil

Sådan får du dine børn

til at lege sammen
- trods aldersforskel

Demonstrerende sygeplejersker
Nyheder

Dagens spørgsmål: Er det ok, at sygeplejerskerne strejker?

Portræt Thue Ersted Rasmussen
Underholdning

Dansker bliver superskurk

i Hollywood:

Jeg gik helt amok

Redningsmandskab hejses ned i en kran
Nyheder

Skole kollapser:

To dræbt 

Christian Eriksen på banen
Nyheder

Overlæge: Eriksen kan

komme tilbage på banen

portræt af mellemøstlig mand
Krimi

Efterlyst: Kørte betjent

ned og stak af

Mand giver briefing
Nyheder

Parlamentsmedlem anklaget for overgreb

Pornhub og MindGeek logoer på mobiltelefoner
Nyheder

34 kvinder sagsøger Pornhub

Silas Holst
Kendte

Silas Holst: Ikke flere børn