Giftig mordgåde fra renæssancen løst
Efter at have undersøgt 400 år gamle lig fra den florentinske magthavende de Medici-familie, har forskere nu løst et giftmord i Europas engang rigeste familie.

11. oktober 1487 døde storhertug af Toscana Francesco de Medici og hans kone Bianca efter 11 dages mystisk sygdom i deres hjem i Firenze. Ved sygesengen stod Francescos tro bror Fernandino, der gennem hele sygdomsperioden havde taget sig af at give parret medicin. Historikere har efterfølgende gået ud fra, at parrets sygdom var malaria, men det viser sig nu, at alle er blevet snydt af et uigennemsigtigt slør af mystik og bedrag.

Nye toxikoloogiske undersøgerser af det døde hertugpars ligrester afslører, at der var et unaturligt højt niveau af det giftige stof arsenik i deres kroppe. Men da arsenik er kendt for at slå ihjel med det samme, står mysteriet om den lange sygdomsperiode stadig tilbage.

Familien de Medici havde med deres interesse for kunst og kulturel udvikling sat den italienske renæssance i gang og var samtidig blevet Europas rigeste familie. Men magten kom ikke uden et net af jalouxi og magtbegær på tværs af de forskellige familiemedlemmer. Disse skjulte følelser blev ganske dødelige, da stort set alle mænd i familien var brændende optaget af kemiske laboratorier, hvor der i store kolber blev brygget på at lave alt fra guld til nye gifte.

Den 38-årige Fernandino de Medici virkede udadtil som en tro bror til storhertug Francesco de Medici. Men i virkeligheden hungrede han tilsyneladende efter magten i sådan en grad, at han gennem længere tid havde udtænkt den perfekte måde at begå mord på.

I sit laboratorium havde han arsenik, men for at undgå, at giften skulle slå ihjel med det samme, og dermed afsløre mordet, fandt Ferdinando ud af at lave en svag blanding, der ville få forgiftningen til at ligne en sygdom.

»Det er blevet beskrevet om parrets sygdom, at de havde vendte sig i sengen i febervildelse, hvilket også støtter, at der er tale om en langsom forgiftning,« siger den italienske forsker Donatella Lippi, der har analyseret ligene af hertugparret, til BBC.

Ud over at have dræbt sin bror, har det også vist sig, at Fernando dræbte sin første kone med gift. Til gengæld var han en mere mild over for sine undersåtter, end sin forgiftede bror. Ifølge den rapport, som er blevet udgivet om mordet på Francesco og Bianca de Medeci, kan man på baggrund af den nye forskning nu omskrive historien.

Familien de Medici styrede Toscana fra omkring 1430 til 1737, og er blandt andet kendt for at have støttet de fleste af verdens mest kendte renæssancekunstnere som Michelangelo, Leonardo da Vinci og Botticelli. Desuden er flere de Medicier blevet giftet ind i europæiske kongefamilier.