Københavns minefelt er dødsensfarligt. De populære natklubber i Københavns Kødby risikerer af blive indhyllet i en tæt tåge af ammoniak. Det skriver Politiken.
For få år siden åbnede Kødbyen sine porte for offentligheden, og det blev transformeret til et selvstændigt gå-i-byen-kvarter midt på Vesterbro. Men Kødbyens stadig vigtige rolle som knudepunkt for hovedstadens slagtere og madgrossister truer nu med at gå ud over sikkerheden.
Siden 1934 har et anlæg med tonsvis af ammoniak sikret, at de lokale virksomheder let har kunnet køle deres madvarer ned.
Men efter at restauranter, barer, gallerier og andre kreative erhverv er rykket ind i Kødbyen, advarer kemieksperter om, at det risikerer at gå frygteligt galt i tilfælde af et større ammoniakudslip.
"Hvis du opholder dig i vindsiden tæt på udslippet, vil du blive ætset så meget i lungerne, hud og øjene, at du bliver rigtigt syg og måske dør af det. I princippet kan ammoniak opløse kød. Det kan bruges til at tage maling af," siger Rolf W. Berg, der er lektor i kemi ved Danmarks Tekniske Universitet, til Politiken.
Det er i det hele taget en dårlig cocktail med 12 ton ammoniak og berusede mennesker, mener man i brandvæsenet.
"For det første er ammoniak farlig i sig selv, og for det andet ville et udslip være vanskeligt at håndtere i en natklub. Det ville være en katastrofe. Selv om man måske kan klare ret høje koncentrationer, ville panikken i sig selv være farlig, hvis mange mennesker er samlet," siger Kristian Levy, brandinspektør i Københavns Brandvæsen, til avisen.
Kilde: Politiken