Giftfri have: Sådan bekæmper du ukrudt uden kemi
Sommersolen og det danske regnvejr skaber gode vilkår for havens planter, men desværre også for ukrudt. Selv om det kan være fristende at bekæmpe de uønskede mælkebøtter med sprøjtemidler, er der mange gode giftfri alternativer. (Arkiv) Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Hvis du skal fjerne ukrudt i haven, men vil undgå kemi, er der mange gode giftfri alternativer. Det bedste er dog god gammeldags knofedt.

En både solrig og regnfuld begyndelse på sommeren får træer og planter til at blomstre og vokse.

Desværre gælder det også for havens ubudne gæst: ukrudtet.

Hvis du har erklæret krig mod mælkebøtter og skvalderkål, men gerne vil undgå at bruge sprøjtegift i din have, så er der mange gode alternativer.

- Grundlæggende er forebyggelse det bedste alternativ. Sørg for, at din græsplæne er sund og tæt, for så kan ukrudtet ikke finde fodfæste, forklarer Jimmi Hansen, som er indehaver af havehobby.dk.

- Du skal også huske at lægge bunddække i form af træspåner, bark eller muslingskaller. På den måde skærmer du ukrudtsfrøene mod lys, tilføjer han.

Også landskabsarkitekt og tidligere slotsgartner John Henriksen fremhæver værdien af forebyggelse.

- Slå græsset jævnligt og tæt med en klippehøjde på to centimeter. Hvis du stresser mælkebøtter og andet ukrudt ved at klippe dem måske en eller to gange om ugen, så kan du holde de værste ukrudtsplanter nede, siger John Henriksen.

Han foreslår også, at du afskærmer planterne - for eksempel med ukrudtsmåtter, som du lægger lidt småsten på.

Når skaden er sket, og ukrudtet blomstrer, er det bedste råd ifølge John Henriksen at rive det op med hænderne.

- Jeg har svært ved at finde et gammelt husmorråd eller et universalmiddel, for der er kun den hårde måde. Ned på knæ og rive ukrudtet op med rødderne, siger han.

Det kan være en fordel at anskaffe sig en kultivator, som er et haveredskab til at fjerne ukrudt.

Har du uønskede planter mellem fliserne, anbefaler John Henriksen at rive planterne op med hjælp fra et fugejern og så fordele fugesand over fliserne. På den måde lukker du fugerne, så ukrudtet ikke kan komme op.

Få planterne op med rod, for ellers kommer de igen i løbet af et par dage.

Når det kommer til gamle husmorråd som eddike, salt og kogende vand, råder både Jimmi Hansen og John Henriksen til helt at lade være.

- Hvis ikke et produkt er godkendt, så er det forbudt, siger John Henriksen.

/ritzau fokus/

Af Anna Secher, Ritzau Fokus
via Listen To News