Gifte kræftsyge overlever længere
Folk, der lever i par, har bedre chancer for at overleve en kræftsygdom, viser ny undersøgelse. De spiser sundere og husker bedre deres lægekontrol. Troende danskere har også bedre chance for at blive raske igen.

Det er ikke bare yndigt at følges ad, det kan også redde dit liv.

En ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at gifte patienter med tarmkræft overlever længere, end patienter, der lever alene.

Forskere har fulgt 770 danske patienter med tarmkræft for at undersøge, om forholdet til deres familie og venner spiller ind på deres chance for overleve. Resultatet viser, at enlige har en 40 procent større risiko for at dø af tarmkræft end mennesker, der havde en partner i de 15 år, som forskerne fulgte dem.

Årsagen til den bedre chance for overlevelse er ikke undersøgt, men ifølge overlæge i Kræftens Bekæmpelse skyldes det formentlig, at enlige generelt lever mere usundt:

»Mennesker, der lever sammen, motionerer mere, spiser sundere, og de ryger og drikker mindre. De overholder i højere grad de lægelige råd og går til kontrol. Desuden spiller den sociale støtte fra partneren også ind,« siger overlæge i Kræftens Bekæmpelse Christoffer Johansen.

Det er dog ikke kun ægteskab, der er godt for sundheden. Religiøs tro, en god psyke og positiv indstilling hjælper også på helbredet. Ifølge lektor i humanistisk sundhedsforskning Niels Christian Hvidt fra Syddansk Universitet i Odense tyder andet forskning nemlig på, at personer med stress-sygdomme, men med en positiv indstilling og stærk psyke kommer bedre og hurtigere igennem sygdommen, som for eksempel hjerte-karsygdomme.

»Mennesker håndterer kriser bedre, hvis de har et håb eller en tro på noget, der er større end dem selv. Troende mennesker lever ofte længere,« siger Niels Christian Hvidt, der også er doktor i teologi og ved at lægge sidste hånd på et teologisk forskningsprojekt om tro og helbredelse.

Han henviser til en teori om sammenhængen mellem en stærk psyke og et godt helbred.

»En stærk psyke giver et stærkere immunforsvar, og det giver et bedre helbred. Religiøs tro kan styrke psyken, fordi man får mere håb og trøst,« siger Niels Christian Hvidt.

Han har dog ikke nogen god forklaring på de mange historier om kræft-syge, hvis svulster pludselig forsvinder af sig selv.

»Det er jo, hvad man normalt kalder mirakler. Der er mange eksempler på, at mennesker oplever, at deres cancer bliver markant bedre, uden at man kan forklare hvorfor. I sidste ende er det et trosspørgsmål. Der er tusindvis af eksempler på mennesker, der får det markant bedre, når de beder til gud.«

Medicinalfirmaet Lundbeck har sponsoreret Niels Christian Hvidts forskningsprojekt om sammenhængen mellem tro og helbred men forventer dog ikke at kunne bruge resultaterne i sin fremstilling af medicin.