Administration 

Gift ved første blik: Det er slut! Helt slut!

Debat
Et ungt par omkring et bord
Daniel og Samantha (Foto: DR)

Hvad går Lars von Trier og laver for tiden? Er Daniel allerede i overgangsalderen? Må kvinder nægte mænd sex, og må de forstyrre dem, mens de ser fodbold? Vor faste tv-kommentator har set sidste afsnit af ”Gift ved første blik”

DR har de to seneste måneder sendt ”Gift ved første blik” hver torsdag aften, og som en service til Avisen.dk’s læsere har vi hver fredag morgen lavet en gennemgang af ugens afsnit. Og … konfetti! Fyrværkeri! Dansepiger! Ja, vi er i dag nået til ottende og sidste episode, den hvor det bliver afsløret, om parrene forbliver gift eller ej. Trængslerne er endelig ovre. Og lad os bare rive plasteret af og få sidste etape overstået: 

Det stod allerede i sidste uge klart, at Jonna og Carstens ægteskab var forbi. Jonna kan bedre lide dyr end mennesker, og Carsten bor i den slags kollektiv, hvor man ikke ville være overrasket, hvis Charles Manson pludselig sad og spiste med i fællesstuen. Eller kom for at låne Carstens pløkhammer. Det udslagsgivende blev dog, at Carstens telefon bippede for tit, og at Jonna var ude at børste tænder, mens de diskuterede hvorfor. Da vi ser dem for sidste gang er Jonna meget metaforisk ved at bygge et hegn omkring sin gård, mens Carsten kravler op i et højt træ. Ja, det lyder som en Lars von Trier-film, men der er ingen nøgne mennesker og du har betalt meget mere for at se det. 

Samantha og Daniel skal ud og sejle i speedbåd med Daniels venner. Ja, han har venner, og han virker glad, og man får en mistanke om, at han i virkeligheden er mere farverig, end DR har fortalt os.

– Velkommen til Århus Havn, brøler han gennem saltvandsstænkene, laver bølger med båden og proklamerer, at nu skal han have en bajer.

Samantha ser sur ud, og det bliver hun ved med at være om eftermiddagen, hvor de to har besluttet at fortælle hinanden deres respektive beslutninger. Daniel er på rekordtid kommet i overgangsalderen og har taget hul på sin midtvejskrise. Han har i hvert fald vasket hår og er blevet solbrændt og vil skilles.

– Der er ikke nogen gnist, og det kan du ikke gøre noget ved, forklarer han hende koldt.

Samantha vil gerne forblive gift og nidstirrer ham i nogle langstrakte øjeblikke. Nærmest minutter. I en larmende medieverden kommer jeg oprigtigt til at savne tavsheden mellem dem. Det er Daniel, der denne gang bryder den.

– Nå, men hvad synes du så ellers om i dag?, spørger han, og mener øjensynligt ikke, at sådan en lille skilsmisse skal ødelægge en god sejltur.

Til sidst besøger de psykolog-Gert, der gør som om, han ikke allerede har hørt om Daniels beslutning fra tv-holdet. Daniel, der generelt er dette afsnits store helt, forklarer, at han ikke er forelsket.

– Og fordi den følelse ikke er stærk nok, så vælger du ikke at lade tvivlen komme jer til gode?, spørger psykolog-Gert passiv-aggressivt, åbenlyst fornærmet over, at nogen ødelægger hans tv-program på grund af den slags pjat.

Livsstilsekspert Julia Lahme forsøger at redde alles ære ved at understrege, at det vigtigste er at give en happy ending til sig selv, og jeg er enig med hende, men jeg skal også lige se, hvordan det går med de andre par, så jeg har ikke tid.

 

en mand og en kvinde ved et modelfly
Michael og Christina Foto: DR

Michael den ældre har tabt sig ti kilo på de 35 dage, reality-programmet har varet, og det er Christina glad for.

– Han gik fra at være en rigtig håndværker til at være bevidst om, hvordan han ser ud og hvad han spiser, siger hun, og får lige svinet samtlige af Danmarks mest hårdtarbejdende mænd til i én sætning.

Jeg kan nu godt lide hende alligevel, ikke mindst fordi hun faktisk læser det, jeg skriver. I sidste uge sendte hun i hvert fald en mail til redaktionen for at brokke sig over, at jeg påstod, hun havde Christian Bitz-tallerkener derhjemme. Det viser sig, at det er håndlavet stentøj fra et sted på Bornholm, der hedder Keltum. Jeg fornemmer en ny kopisag være på vej, denne gang måske mod den ellers så højtbesungne keramiker Kasper Würtz? Under alle omstændigheder: Undskyld, Christina.

Sidste afsnit byder i øvrigt på lidt udfordringer for de to, for de kan ikke finde et sted, hvor Michael kan vise Christina, hvor dygtig han er til at flyve med modelfly. Og da de endelig gør, så er der ikke mere batteri på flyet.

– Min tålmodighed er ved at være opbrugt, klager Michael direkte til tv-folkene.

Heldigvis mener han kun med sit modelfly, og Michael og Christina vælger at forblive gift. De to var i sandhed også showets mest elskelige og harmoniske par. Stort tillykke.

 

et midaldrende par i haven
Mette og Morten Foto: DR

Mette og Morten laver bål. Altså, ikke metaforisk, men i virkeligheden. De steger bøffer, og samtidig fortsætter de den diskussion, der nu har varet i otte afsnit: Morten larmer, når han spiser og rydder ikke ordentligt op. Morten siger noget med ægteskabet og medgang og modgang og om, hvordan det bekymrer ham, at han skal evalueres af Mette hele tiden, og Mette synes selv hun er en fed type, fordi hun er blevet bedre til at sige ”pyt”, når han ikke har støvsuget ordentligt, og hun mener i øvrigt bare, han må sørge for at få flere plusser end minusser til evalueringerne, og beder ham holde en tallerken med en burger ud i strakt arm, så hun kan tage et billede til Instagram.

De ender med at forblive gift, og man kan kun konkludere, at Mette nok alligevel har fået sat en del krydser på den dér meget omtalte samtykkeerklæring, da kameraet var slukket. Og måske endda fået den meget omtalte finger i numsen. Hvis altså ikke, der var for stramt.

 

et yngre par i en sofa
Pernille og Michael Foto: DR

Pernille har givet op og vil (forståeligt nok) ikke længere knalde med unge, egoistiske Michael. For faste seere (og læsere) er det noget af et plottwist, da det som bekendt var hende, der allerede var klar til at lave den dyre på bryllupsnatten – og så sent som i sidste uge proklamerede, at det var vigtigt at have sex, også selvom man ikke kunne lide hinanden. (Ja, der burde være flere kvinder som hende). Michael stemmer på Enhedslisten, men jeg havde alligevel ikke forestillet mig, at han kunne fucke så meget op.

– Jeg vil bare gerne finde et sted, hvor vi er glade, siger han til psykolog-Jacob, men det står ikke klart, om han mener Langeland eller Gulag.

Pernille siger ikke så meget. Andet end at hun har fundet ud af, at hun slet ikke behøver en mand. De ender med at blive skilt, og noget af det sidste vi ser til dem er fra soveværelset, hvor Pernille vil snakke voksensnak, mens Michael ligger med sin computer på maven og ser EM-fodbold. Sindssyge kvindemenneske. Måske er de alligevel lige gode om det.

 

Man vil have os til at tro, at ”Gift ved første blik” er et eksperiment. Det er efterhånden et velkendt trick, at DR (og TV 2) omdøber genrene og kalder deres programmer noget fisefornemt, når man gerne vil have høje seertal – men stadig kunne føle sig hævet over det bras, der kommer på TV3, Kanal 4 osv. Det er også en smart måde at få os til at se det på. Det virker bare federe, hvis man kan bilde sig selv ind, at man ser en dokumentar eller følger et eksperiment, og ikke bare et underholdningsprogram, når man tænder for ”De sjældne danskere”, ”Anders og Torben”, ”Landmand søger kærlighed” osv., ikke?

Men ”Gift ved første blik” er i virkeligheden bare et reality-program som så mange andre, og det kan hverken DR eller de såkaldte eksperter skjule længere. I denne sæson har de indrømmet, at deltagerne er sat sammen med det formål at have sex så hurtigt som muligt, at de dybest set ikke aner noget om, hvorfor to mennesker bliver tiltrukket af hinanden – og fremhævede så alligevel i et desperat forsøg på en berettigelse, hvor få arrangerede ægteskaber verden over, der ender med en skilsmisse. Det sidste er det dummeste argument jeg har hørt for noget som helst i tv i flere år, og jeg har endda fulgt alle Mette Frederiksens pressemøder.

– Parforhold er noget af det sværeste, siger psykolog-Jacob i slutningen af ugens afsnit.

Men det viser sig, at det faktisk er meget sværere at finde noget ordentligt at se i fjernsynet.

Portrætbillede af Søren Baastrup
Søren Baastrup er forfatter og freelance-journalist. Foto: Privat

 

 

 

remee sidder på gulvet med sin datter
Kendte

Remee og Mathilde

afslører kønnet 

ambulance holder på vej
Krimi

29-årig mand

dør i soloulykke 

afklædt par i sengen
Sex og samliv

Du nyder sex mere

hvis du er glad

for din krop

par poserer ved filmpremiere
Kendte

Sara Bro: Har brudt

med kæresten

mette frederiksen ser skeptisk ud
Nyheder

Første gang i tre år:

Rød blok under

50 procent

bil holder i indkørsel på sti
Krimi

55-årig kvinde død

efter knivstik 

mand sidder i sofa
Kendte

Venner-stjerne er død

visakort på vej ned i terminal
Nyheder

Priserne stiger voldsomt

Alec Baldwin kigger
Kendte

Alec Baldwin sigtede

mod kamera 

mænd står ved bro og kigger
Nyheder

Norge: Båd røget

ud over vandfald

michael jordan smiler
Helt vildt

Michael Jordans sko:

Solgt for ni millioner

Et SAS-fly gør klar til landing
Rejser

SAS i krise

En mor med en baby
Helt vildt

Hun er mor til 21 babyer

En tåregasgranat ryger
Nyheder

Israel vil bygge over 1300 nye boliger til bosættere

En mand i hvidt jakkesæt griner og vinker
Kendte

Beckham scorer 1.3 mia. 

Sofie Linde smiler
Kendte

Sofie Linde: Der skal mere til at skræmme mig

Et isbjerg i vandet
Sport

Overfyldt fiskerjolle kæntrer ved Sisimiut - mand omkommet

de tre butikkers facader
Nyheder

Tre nabobutikker fik sure smileys samme dag

Pratola Peligna
Livsstil

Billedskøn italiensk by sælger ejendomme for én euro

hotellet i brand
Krimi

Brand slukket i badehotel - intet kan reddes

Nyheder

Kovending: Bryghus vil stadig lave øletiketter til partier

en mand rydder fortov for sne
Livsstil

Forpligtelser som husejer - hvor klog er du?

hestens sår
Krimi

Hestemishandler

er på fri fod

vindmølle
Nyheder

CO2-skandale: Kommuner tæller samme strøm to gange

billede fra auktionen
Underholdning

Maleri af Picassos elskerinde solgt for vild sum

Café Fuglereden
Nyheder

Ikonisk værtshus overlever dødsdom

vikinger
Nyheder

Undskyld Columbus: Vikingerne var først

valg
Nyheder

Efter få timer: Hærværk mod valgplakater 

Asta Björk
Kendte

Vild med dans:

Par laver ny sang

Brand søndervig
Nyheder

Badehotel i brand

Ambassadør uønsket i tyrkiet
Nyheder

Her er Danmark ikke velkommen

richard gere
Nyheder

Richard Gere: Vil vidne mod italiensk politiker

Søren Pilmark
Kendte

Søren Pilmark: Vigtigt at bevare barnligheden

corona
Nyheder

Fjerde dag i træk: Flere end 1000 coronatilfælde

ulla terkelsen
Kendte

Ulla Terkelsen om tab af søster: - Jeg fik det skidt og kom på hospitalet

billede fra messe
Nyheder

80 år gammel fabrik sendt til tælling:
- Det er trist

Kongsdal Gods
Nyheder

Tre-cifret millionhandel:

Historisk dansk
gods solgt

billede af politibil
Krimi

Cyklist stødte sammen med trailer - nu er cyklisten død

person bliver vaccineret
Sundhed

Afstemning:
Skal du vaccineres
mod influenza?

person bliver vaccineret
Sundhed

Apotekerne har allerede vaccineret lige så mange som hele sidste sæson

Lindy Aldahl
Kendte

Tv-kendis går konkurs

chili
Mad og drikke

Obs:
Der kan være
mug i din chili

cpr
Nyheder

Kommuner svigter: Holder ikke øje med ansattes CPR-snageri

Michael Katz Krefeld og Karina Frimodt på dansegulvet.
Film og TV

Vild med dans:

Krefeld smidt hjem

politbil med udrykning
Krimi

Ældre ægtepar overmander indbrudstyv 

Remee og Mathilde Gøhler
Kendte

Remee jubler:

Er blevet far igen

Robert Durst i retten
Nyheder

Kendt mangemillionær sigtet for endnu et drab

Alec Baldwin
Nyheder

Medie: Der var et skarpt skud i Baldwins pistol

Mand i fiskebutik
Mad og drikke

Kendt fiskehandel får sur smiley

Københavns byret
Krimi

Taxi i vanvidskørsel:

Vognmand mister sin bil

Tina Lund
Kendte

Indbrud hos Forsidefrue

nicklas bendtner går på gaden iført jakke og slips
Kendte

Nicklas Bendtner kæmper

for sin Porsche

skilt om fugleinfluenza står ved vej
Nyheder

Fugleinfluenza igen

på vej til Danmark 

kvinde i rødt outfit poserer
Kendte

Britisk stjerne:

Jeg er for klog

til Hollywood

tog holder på banegård
Sport

Ingen tog mellem

Jylland og Fyn

alec baldwin med hånden for munden
Nyheder

Ekspert: I USA

bruger man rigtige

våben på filmset

dansere på dansegulvet
Film og TV

Vild med dans-stjerne:

Jeg har taget min

krop tilbage

alec baldwin poserer med sin kone
Film og TV

Baldwin-ulykken:

Ikke første gang

film koster liv 

brandmænd i aktion efter eksplosion
Nyheder

Mange dræbt i eksplosion

på sprængstof-fabrik

alec baldwin kigger
Kendte

Alec Baldwin dræber

kvinde under

optagelser 

Sport

Dansk stjerne

overdynges med

hadbeskeder

fodboldspillere jubler
Sport

Italien i chok:

Mourinhos stjerner fik

bank af norske miniputter

dronning elizabeth smiler
Kongelige

Dronningen har

været indlagt

krøllet valgplakat
Nyheder

Ups: Valgplakater

opløses i regnen

politiafspærring på gade i mexico
Nyheder

To turister dræbt

i bandekrig 

par smiler
Nyheder

Brian Laundrie

fundet død 

james bond
Film og TV

Vild succes:

Alle elsker James Bond

Thailand
Nyheder

Thailand: Åbner for vaccinerede danskere 

asta
Kendte

Vild med dans-kæreste: Ramt af angst

dino
Nyheder

Skelet af kæmpedino:

Solgt for 50 millioner

Radio Laud
Underholdning

Radio Loud vil hedde 24syv

Andreas Jessen
Kendte

Dansk skuespiller

scorer stor rolle

Markbrande syrien
Nyheder

Syrien: 24 henrettet for naturbrande

Nyheder

Nu kommer de første ejendomsvurderinger 

corona
Nyheder

Corona-pille måske på vej

vild med dans
Kendte

Vild med dans:

De ryger ud

cihgaretter
Krimi

Fire års fængsel og 71 millioner i bøde

Nyheder

USA og Danmark:

Styrker militært samarbejde

et liolle insekt på et gulv
Dyreliv

Pas på:

Nyt skadedyr spreder sig med lynets hast

en stikkontakt
Nyheder

Danskerne frygter stigende elpriser