Ghita Nørby i åben krig med privathospital: Det ligner en forbryders celle
Ghita Nørby er en diva, siger direktør Michael Schou Rasmussen, Kysthospitalet Care, i Skodsborg. Foto: Google Street View og Linda Kastrup/Scanpix/arkiv
Ghita Nørby får pengene tilbage efter et ophold på Kysthospitalet Care i Skodsborg. Den 82-årige skuespiller kritiserer privathospitalet i debatindlæg.

I et debatindlæg i Politiken og i et uddybende interview med BT beretter den 82-årige skuespillerinde Ghita Nørby om et skuffende ophold på Kysthospitalet Care.

Før jul faldt Ghita Nørby og måtte igennem en hofteoperation. Oven på det købte den populære skuespiller efter råd fra venner et ophold på privathospitalet på Skodsborg Strandvej nord for København.

Men det blev ikke nogen god oplevelse for Ghita Nørby på det anerkendte rehabiliteringscenter.

"Jeg kommer fra et hospital, det forstår man, hvad er, men her bliver jeg kørt ind på et værelse, som overgår alt, hvad jeg har oplevet. Det ligner den celle, hvor forbryderen tilbringer sin sidste stund. Et lys som fra en operationslampe stråler fra loftet, væggene er nøgne, sengen et lille forkrøblet hospitalsleje ved væggen, på et bord står to små skåle med nødder og en kæmpe azalea", skriver Ghita Nørby i debatindlægget i Politiken.

Ikke femstjernet hotel

Den beskrivelse vil Kysthospitalet Cares administrerende direktør Michael Schou Rasmussen ikke lade stå uimodsagt og kalder Ghita Nørby for "en diva":

- Det er ikke et femstjernet hotel, og det er aldrig blevet lovet. Det er mere et hospital, og det er den standard, man skal forvente, siger Michael Schou Rasmussen til BT og mener, at Ghita Nørbys kritik udløses af "en helt anden opfattelse af, hvordan verdenen skal være i forhold til almindelige menneskers behov":

- Det er også hr. og fru. Jensen, som kommer på Care, fordi de har været syge og skal have hjælp til at komme videre i deres liv. Ghita Nørby er vant til femstjernet service, sådan er det nok ikke for den brede befolkning i Danmark, forklarer Michael Schou Rasmussen til BT.

Ifølge Michael Schou Rasmussen opholdt Ghita Nørby sig et døgn på Kysthospitalet Care og havde selv valgt og accepteret sit værelse.

Gode fagfolk i det offentlige

Da Ghita Nørby blev indlagt på det offentlige hospital i første omgang blev hun kørt af, hvad hun kalder, "erfarne, professionelle ambulancefolk", der sørger godt for hende. På selve hospitalet møder hun "kun søde, deltagende og omsorgsfulde mennesker".

Efter opholdet i Skodsborg ser hun nu igen frem til mødet med de offentligt ansatte.

"Hjem i mit gode hjem og ind i hjemmeplejen. Et nyt kapitel i mit liv og igen søde mennesker, som jeg behandler med al den forståelse og omtanke, jeg evner," skriver hun i Politiken.

Pengene tilbage

Michael Schou Rasmussen ærgrer sig over, at Ghita Nørby ikke henvendte sig til ham, men valgte at skrive et debatindlæg. Han siger til BT, at han "som alle andre direktører" beklager hendes oplevelse og giver Ghita Nørby opholdet gratis.