Ghita Nørby fylder år: Har givet os et utal af smil
Skønne Ghita Nørby fylder 81 år. FOTO: Scanpix
Skuespillets førstedame fylder 81 år i dag, og selvom hun har levet i rampelyset et utal af år, har hun ikke tænkt sig at stoppe lige med det samme.

Ghita Nørby har fra sine helt unge år betaget Danmark med sin skønhed, sine smil, store dådyrøjne og forrygende skuespil.

Hun er aldrig gået af mode, og når hun i dag, mandag, fylder 81 år, er det stadig med publikum i sin hule hånd.

Ghita Nørby har bjergtaget os i et hav af gamle danske film som Charles tante, Vagabonderne på bakkegården, Landsbylægen, Pigen og pressefotografen, Baronessen fra benzintanken og mange mange flere.
(Artiklen fortsætter under billedet)

Så sød og frisk så en ung Ghita Nørby ud i filmen "Vagabonden på bakkegården", FOTO: Scanpix.

Men hun har givet os mere end det, hun har op gennem alle årene gjort sig bemærket med roller i fremtrædende film og ikke mindst karakteristiske teaterstykker på landets scener, og hun har da heller ikke tænkt sig at gå på pension:

- Skal du ikke på pension og holde op, kunne man spørge. Men det er mit liv, det er sådan, jeg har levet mit liv. Når først en iskiasnerve sætter sig fast, som jeg oplevede for nylig, betyder det, at man ikke er 17 år længere. Men jeg kan ikke gå på pension fra mit eget liv, det kan jeg ikke. Jeg er et menneske, der hele tiden bliver spurgt om at være med i noget, og det er ikke kedeligt, det er mægtig sjovt. Men måske må jeg bruge ordet nej lidt mere, har Ghita Nørby tidligere sagt til Kristeligt Dagblad.
(Artiklen fortsætter under billedet)


Det smukke smil og de store øjne tog både mænd og kvinder med storm, da Ghita Nørby var helt ung. FOTO: Scanpix

Man må gerne kalde mig gammel

Selvom Ghita Nørby ikke vil på pension og ikke er helt ung længere, er det faktisk helt fint for hende, hvis man finder på at kalde hende gammel, har hun tidligere sagt til tv2.dk:

- Jeg har ikke noget imod, at nogen siger, jeg er ældre. Det er jeg jo. Jeg vil endda sige, at jeg er gammel. Men skal jeg nu pludselig være vred over det. Skulle man sige til mig: ”Nej hvor er du gammel”. Ja, det er rimeligt. Det er jo sådan, at vi dør en dag. Og alle de andre dage lever vi. 
(Artiklen fortsætter under billedet)

Selv som ældre har Ghita Nørby bibeholdt sin gode stil og karisma. FOTO: Scanpix.

Sidste år måtte den populære skuespiller dog erkende, at selv en erfaren rotte kan komme til at gabe over for meget. Hun måtte melde fra til sin rolle i stykket "Skærmydsler" på Folketeatret, fordi hun havde gabt over for meget.

- Mit arbejde med filmlancering og bogudgivelse oven i prøveforløbet på ’Skærmydsler’ har vist sig at være for stor en mundfuld, og jeg må sande, at jeg har gabt over for meget, udtaler Ghita Nørby i den forbindelse i en pressemeddelelse.

Forhåbentlig er hun tilbage for fuld skrue i 2016, for det er svært at forestille sig den livlige Ghita Nørby skrue ned for blusset.

Ghita Nørby i en lidt frækkere udgave end mange måske bedst husker hende, FOTO: Scanpix

Her er det en kæk Ghita Nørby, som får taget billeder med Dirch Passer i forbindelse med filmen "Pigen og pressefotografen", FOTO: Scanpix.

Ghita Nørby var også en af skuespillerne bag succesholdet, der lavede den populære serie Matador - her med sin mand i serien, FOTO: Scanpix.