Gerald Ford er død
USA’s tidligere præsident Gerald Ford er død. Med 93 år blev han landets ældste ekspræsident nogensinde.

USA’s ældste ekspræsident er død. Gerald R. Ford har i flere omgange været syg, og onsdag meddelte hans kone, Betty Ford, at ekspræsidenten er død i en alder af 93 år.

Ford blev i sidste måned USA’s ældste præsident nogensinde, da han overtog titlen fra Ronald Reagan, der blev 93 år 121 dage.

»Min familie er med mig og deler de svære nyheder, om at Gerald Ford, vores kære mand, far, bedstefar og oldefar, er død i en alder af 93 år,« skriver Betty Ford i pressemeddelelsen.

Ford er den eneste amerikanske præsident, som aldrig er blevet valgt af folket. Han blev udnævnt til vicepræsident af præsident Richard Nixon, da dennes valgte vicepræsident, Spiro Agnew, trak sig tilbage i 1973.

Senere ramte Watergate-skandalen Richard Nixon, som gik af i 1974. Med Nixons afgang blev Ford præsident og sad på posten frem til 1976.

Gerald Ford blev øjeblikkeligt upopulær i sin præsidentperiode, da han gav Nixon fuld amnesti i Watergate-sagen. Senere trak Ford USA ud af Vietnam-krigen i 1975.

Ford tabte valget i 1976 til Jimmy Carter - til dels på grund af beslutningen om ikke at retsforfølge Nixon. I USA betragtes Ford som en hæderlig præsident, som var nødvendig for at komme videre efter Watergate-skandalen og Vietnam-krigen.

»Fords præsidentperiode var åben og almindelig. Han var ikke storslået. Ikke tilbagetrukket. Og, til stor tilfredshed for en nation, der var bedøvet af Watergate, var han ikke uærlig,« skriver det amerikanske nyhedsbureau AP.

I sin korte præsidentperiode nåede Ford at overleve to attentater. Inden for tre uger i 1975 forsøgte to forskellige kvinder at myrde ham - den ene var en tilhænger af massemorderen Charles Manson.

Som 93-årig døde Gerald Ford under mere udramatiske omstændigheder. I begyndelsen af 2006 kæmpede han med en alvorlig lungebetændelse, og i løbet af året er han to gange blevet behandlet for hjerteproblemer.