George H.W. Bush har for sidste gang sat kurs mod Washington
Departure Ceremony Held As Body Of President Bush Flown To Washington DC Scott Olson/Ritzau Scanpix
Den tidligere præsident skal onsdag have en statsbegravelse i USA's hovedstad.

Den Boeing 747, der normalt fragter USA's præsident, Donald Trump, er mandag lettet fra Houston i delstaten Texas for at føre George H.W. Bush til USA's hovedstad, Washington, for sidste gang.

Den tidligere præsident, der sov ind sent fredag aften lokal tid, skal ligge castrum doloris i landets hovedstad, hvor han tilbragte flere årtier som en central person i amerikansk politik.

Her vil han onsdag som tidligere præsident få en statsbegravelse.

Onsdag bliver kisten fløjet tilbage til Houston, hvor han skal begraves i delstaten, der siden han kom hjem fra Anden Verdenskrig har været hans "hjemstat".

Kisten med den afdøde præsident flyver med flyet, der normalt bruges til at fragte den amerikanske præsident og ved de lejligheder kaldes "Air Force One".

I denne særlige anledning flyver maskinen i stedet under kendetegnet "Særlig Mission 41". Navnet er en henvisning til, at George H.W. Bush var USA's 41. præsident.

Båren blev fragtet om bord på flyet af en militær æresvagt, mens Bush-familien inklusive USA's 43. præsident, sønnen George W. Bush, så på.

Sammen med resten af familien flyver han med sin afdøde far til Washington.

Den tidligere præsident sov ind blot syv måneder efter sin hustru, den tidligere førstedame Barbara Bush.

George H.W. Bush var vicepræsident for Ronald Reagan i otte år, før han i 1989 selv kunne sætte sig som præsident i Det Ovale Værelse. Det lykkedes ham ikke at vinde genvalg ved valget i 1992.

I mellemtiden var han præsident i en periode, hvor den kolde krig fandt sin ende, og det var George H.W. Bush, der gik i krig med Irak og landets daværende præsident, Saddam Hussein, i 1991.

Ud over sin tid som vicepræsident og præsident har George H.W. Bush også haft poster som chef for CIA, medlem af Repræsentanternes Hus og USA's ambassadør i Kina.

/ritzau/

/ritzau/