Administration 

Georg Stage er fanget i politisk krydsild

Debat
et stort sejlskib
Georg Stage er verdens ældste skoleskib. Det nuværende er fra 1934. (Foto: Scanpix)

I regeringens finanslovsudspil for 2022 mister skibet et ud af to togter årligt. Dermed halveres antallet af elever, som drømmer om en uddannelse til søs. Et udspil, der møder stor kritik fra flere partier og Danske Rederier.

I 2019 fik Georg Stage bevilget penge fra staten, så det kunne sejle to togter om året i stedet for ét. Det betød, at skoleskibet nu kunne uddanne 126 ubefarne skibsassistenter om året i stedet for de tidligere 63 elever. Georg Stage har siden 2019 kæmpet for at få forlænget bevillingen, men nu står den til at udløbe.

I regeringens finanslovsudspil for 2022 står Georg Stage til at modtage færre penge, så det bliver umuligt for dem at sejle dobbelttogt. 

Rederierne skriger efter dansk arbejdskraft og bliver nødt til at rekruttere udenlandske søfolk. I en pressemeddelelse fra august 2021 udtalte administrerende direktør i Danske Rederier, Anne H. Steffensen, uforståenhed over for beslutningen, når uddannelsen leverer gode resultater.

- Vi ved, at eleverne fra skoleskibene i høj grad får job efter endt uddannelse, og derfor ærgrer det mig, at regeringen ikke har prioriteret dobbelttogterne i dens udspil, sagde hun.

Fra sløret fremtid til klarsyn

Hjemvendt fra togt er Georg Stage gået i hi på Søværnets gamle højborg, Holmen. En rødglødende skorsten rager op igennem den hvide presenning, som dækker for vinterens utæmmelige nedbør. Udefra virker skibet øde, men ombord høres højlydte grin og tallerkeners klirren under dæk. Fra skibets indre kommer en veloplagt elev ud iklædt en marineblå uniform. 

Julie Isabella Vester er 21 år gammel og havde aldrig hørt om skoleskibet Georg Stage, før hendes ven introducerede hende til det.
- Jeg var meget i tvivl, men så fik jeg pladsen og tænkte, at det bliver sgu en oplevelse for livet, siger hun. 

I folkeskolen var Julie den stille pige i timerne, men på Georg Stage har situationen ændret sig. Nu står hun og fortæller om livet til søs, selvom hun er omringet af elever, der nyder pausen ved enten at læse, strikke eller spille guitar. De er tvunget til at være sociale, da telefonen låses inde, når de går om bord.

En kaptajn og to matroser
Skibets kaptajn, Bjarke Wahlqvist (tv.), sammen med de to elever Julie og Emil i kaptajnens salon. Foto: Simon Flening

På skibet sover eleverne i hængekøjer op ad hinanden og må også gå i bad i fire-mands-hold. I en brusekabine på størrelse med et kosteskab har eleverne tre tryk til at få ordnet bade-seancen. Første tryk til at få varme i vandet, andet tryk til at sæbe sig ind og tredje tryk til at vaske sig færdig. 

- Jeg havde altid svært med at bade med de andre til idræt i folkeskolen, men nu giver jeg ikke en fuck, siger hun.  

Partier sår tvivl om regeringens udspil

Siden regeringen fremlagde deres finanslovsudspil, har Georg Stage været et debatteret emne. Flere partier undrer sig over, at man vil skære i så succesfuld uddannelse. Næsten tre ud af fire har afbrudt mindst én uddannelse tidligere, hvorimod mere end 90 procent gennemfører skoleskibets uddannelse.

Henning Hyllested fra Enhedslisten sluttede åbningsdebatten i Folketinget af med en tale, som blandt andet omhandlede Georg Stages fremtid. 

- Det kan ikke passe, at vi skal slås om det her beløb hvert år. Lad os gøre det til en fast bevilling, sagde han på talerstolen.

Dette bakkes op af Venstre, hvor Søfartsordføreren, Thomas Danielsen, ikke kan forestille sig en Finanslov, hvor Georg Stage ikke får den nødvendige økonomiske indsprøjtning. 

- Det er en mærkelig debat, for der er ingen gode argumenter for at spare disse penge. Bliver vi en del af finanslovsaftalen, skal det her med. Det er jo sund fornuft. Det står meget højt på vores prioriteringsliste, mener Thomas Danielsen.

Thomas Danielsen undrer sig samtidig over, at man ikke kan finde de få millioner til en uddannelse, hvor 99,5 procent kommer i arbejde efterfølgende, og 70 procent vælger en karriere til søs.

Hos Socialdemokratiet er man dog mere tøvende i forhold til at forlænge Georg Stages bevilling. 

- Vi har behov for at lave en stram Finanslov, så økonomien ikke overopheder, siger Christian Rabjerg Madsen, Finansordfører for Socialdemokratiet. Han udelukker dog ikke, at Georg Stage kan få økonomisk vind i sejlene igen, hvis det bliver bragt op ved forhandlingsbordet. 

- Vi har en forhandlingsreserve, som skal drøftes med de andre partier, og hvis Georg Stage i den forbindelse bliver bragt op, kigger vi på det med åbent sind. I sidste ende bliver det dog en prioritering mellem mange gode initiativer, siger Christian Rabjerg Madsen.

Ship and sailors rot in port

Der er et sted på skibet, hvor eleverne kun kommer, når de skal have skældud eller til møde. Her sidder en mand med opsmøgede ærmer, så man kan se det klassiske, tatoverede anker på højre underarm. Hans ansigt med det store, veltrimmede fuldskæg bærer præg af, at han har tilbragt mange vindblæste timer ved siden af roret. Man ikke i tvivl om, at det er kaptajnen, der hører hjemme i skibets flotteste kammer.   

En masse matroser og en kaptajn på et dæk
Man kunne fylde seks togter årligt, hvis man tog alle ansøgere ind. Besætningen er mellem 17 og 23 år. Foto: Georg Stage

Bjarke Wahlqvist startede som elev på Georg Stage i 1997. Han sejlede derefter sejlskib i Norge for senere at vende tilbage på Georg Stage som styrmand og nu kaptajn siden 2014. Han har oplevet skibet sejle både et togt og to togter om året. Han ved, hvad betydningen af et dobbelttogt har for Georg Stage.

- Sejler vi kun et togt om året, ligger skibet stille i otte måneder ved denne kaj. Det har ingen skibe godt af - ‘ships and sailors rot in port’, siger han.

Her henviser han også til besætningen, der er sværere at fastholde med ét togt, hvis de kun arbejder 20 uger om året fremfor 40. Dette er et problem for undervisningsniveauet, når besætningen udskiftes ofte.

- Vi har fået flere kompetencer, som vi kan fastholde. Det var en kamp for os hvert år at starte forfra. Vi skulle både lære eleverne op, men også besætningen. Det gik ud over niveauet i undervisningen...

En elevplads på Georg Stage er særdeles eftertragtet. Kaptajnen fortæller, at man i princippet kunne fylde seks togter årligt, hvis man tog alle ansøgere ind.
Det har de dog ikke kapacitet til og går desuden op i, at elevbesætningen skal komme fra alle sociale lag.

- Vi har piger, som har taget et år på universitet, og vi har drenge, der ikke har en 9. klasse. Jeg tror ikke, man kan finde en uddannelse, der har så forskellige mennesketyper i Danmark, siger han, imens han overvåges af skibets grundlæggere, Frederik og Dorthea Stage, som hænger i hver sin ende i cirkelformede billedrammer.

Tre tidligere elevers refleksioner om tiden på Georg Stage

Torkil Frýdal Hyllestad:
Inden Georg Stage havde jeg kun en 9. klasse og arbejdede derefter i Netto.
Jeg gav skoleskibet et skud, og det er jeg evigt taknemmelig for, at jeg gjorde. Det styrkede min selvtillid og gav mig stor respekt for faget. I dag arbejder jeg i Esvagt, som leverer support og sikkerhed til boreplatforme og vindmølleparker ved Vestkysten.

Rigmor Vilstrup:
Selve uddannelsen var ret krævende. Det er intenst at bo på et skib, så tæt på andre, i så lang tid. Jeg tror samtidig, at det at være en aktiv medspiller i et fællesskab er en af de vigtigste aspekter af uddannelse. Generelt var det en hård, men eventyrlig oplevelse. Der var dybe nedture, men altid meget højere opture.
I dag læser jeg litteraturvidenskab på universitetet i Oslo.

Emil Christensen:

Jeg var meget skoletræt, så det sagde jeg til min uddannelsesvejleder i 9. klasse.  Vedkommende fortalte mig om Georg Stage, som jeg aldrig havde hørt om før. Jeg læste op på det og synes, det lød som det fedeste. Jeg har virkelig fået det maritime liv ind under huden herude, og min plan er at søge rederiet Esvagt. Jeg har også overvejet en karriere som styrmand. 

En smilende unge mand
Simon Flening er journaliststuderende på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Foto: Privat

En smilende ung mand
Noah Maabari Bak er journaliststuderende på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Foto: Privat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

billede af politibil
Krimi

Håndværkere fik stjålet bilen: Men så tog de sagen i egen hånd

Sport

Danmark nedlægger coronaramte Island

Pia Kjærsgaard og Bent Bøgsted snakker sammen i folketingssalen
Nyheder

Langer ud efter partidronning: Pia blander sig for meget

Mascha Vang og Thomas Evers Poulsen poserer for fotografen
Kendte

Kendisser afslører børneplaner

politiets stopskilt
Krimi

Kørte 111 km/t
- søsters bil beslaglagt

person med flyttekasse
Livsstil

Se, hvor du har boet i løbet af dit liv

Opsat billede af de fem "løver" fra "Løvens Hule".
Film og TV

Afsløring: Deltagere

bliver bedt om at melde sig

En mand råber ind i et telefonrør
Nyheder

Kedsomhed gør

folk til sadister

Nærbillede af Karina Lorentzen
Nyheder

Malte blev udsat for

identitetstyveri - nu

kommer lovændring

Billedet her viser byen Kanokupolu på hovedøen Tongatapu dagen efter tsunamien.
Helt vildt

Mand overlever

27 timer i havet 

Portræt af Janni Ree
Helt vildt

Janni Ree: Skal

have mindre bryster

Nærbillede af Pilou Asbæk
Underholdning

Pilou Asbæk melder sig

ind i Socialdemokratiet

En tømmer skærer et bræt med en rundsav
Nyheder

Byggebranchen frygter 

overophedning

Peter Ingemann på den røde løber iført tyroler-tøj
Kendte

TV-vært nedlagt af corona:

Det er en slem omgang

person skruer på termostat
Nyheder

Sådan kan du optimere

varmen i hjemmet

To sæt fødder viklet ind i hinanden stikker ud under en dyne
Sex og samliv

Trods corona: Denne

kønssygdom slår rekord

Morten Messerschmidt og Inger Støjberg taler sammen i Folketingssalen
Nyheder

Støjberg: Derfor vil jeg

ikke være formand for DF

hus under nedrivning
Nyheder

Rekord: Her rammes hver fjerde af konkurs

ingefærpulver i en ske
Nyheder

Krydderi kaldes tilbage - det kan være kræftfremkaldende

to personer kigger på en telefon
Film og TV

Telefonkoks i film - nummer rammer telefonsexfirma

Sport

Vaccinenægteren

Novak Djokovic ejer

dansk coronaselskab

lortens placering ved museet
Helt vildt

Kæmpe lort kan sende kunstner i fængsel

airpods kastes op i luften
Krimi

Dansk firma får historisk dom for salg af kopivarer

Kronprinsen foran en sølvgrå bil
Kongelige

Køb Kronprinsens tidligere sportsvogn

En mand med skæg og briller
Kendte

Casper Christensen er blevet multimillionær på hushandler

En mørk kvinde ved nogle træer
Kendte

Caroline Henderson lander stor rolle hos Netflix

En mand går på en vej med udsigt til vandet
Livsstil

Kæmpe prisforskelle:

Dyreste og billigste veje

En kæmpe kat og en mørkhåret dame
Dyreliv

Her er verdens største killing

biler lades op
Biler

2030-mål: Antallet af pluginhybridbiler er nået

Et stadion med lys
Sport

AGF vil investere 100 millioner kroner i nyt stadion

To børn krammer hinanden
Nyheder

Mest populære børnenavne

En kvinde på toppen af en bygning med et fly bagved
Helt vildt

Vildeste video

En masse huse set oppe fra luften
Nyheder

Danskerne låner igen mere uden afdrag

en butik i Hongkong
Corona

Kræver alle hamstere aflivet efter smitte 

en rødhåret dame
Nyheder

USA advarer om russisk angreb når som helst

En grå Tesla
Krimi

Tesla beslaglagt på trods af manglende fartmåling

En selfie af et midaldrende par
Helt vildt

Konen talte i søvne om tyveri – manden anmeldte hende

en mand synger
Kendte

Dario har fået kræft

Politigården i København
Krimi

Politichef i faktura-rod for 800.000 kr.

Et tog ved en ubevogtet overskæring
Krimi

Togulykke:

Bil ramt og tog afsporet

En mand bliver testet for corona
Nyheder

Ny rekord: 33.493 tilfælde

rækkehus set fra gaden
Kendte

Eks-minister sælger rækkehus på rekordtid – til overpris

Formandskandidater til DF
Nyheder

Formandskandidat i DF trækker sig

Frederik Haun og Morten Kjeldgaard
Kendte

Rørende video:

Her frier Bagedyst-kendis

til Vild med dans-stjerne

Pakke med brød
Mad og drikke

Brød kaldes tilbage:

Kan være farligt at spise

Sebatian Klein og Mette Frederiksen
Kendte

Sebastian Klein forærer formue væk

Kw-tæller
Nyheder

Sådan får du vinterens største strømslugere under kontrol

Nedrivning af bygning
Nyheder

Her er der flest konkurser

Nyheder

Afbud udsætter partilederdebat

Ambulancer med blå blink
Nyheder

Giftige dampe:

Otte kørt på hospitalet

Anders Breivik
Nyheder

Breivik vil prøveløslades

diamant
Nyheder

Verdens største diamant sat til salg

En varmepumpe bliver tændt med en fjernbetjening
Nyheder

Vil forbyde

varmepumper

i disse områder

Sport

Efter hjertestop:

Danmark hyldes 

med fornem pris

Prins Andrew og Dronning Elizabeth
Kongelige

Hærværk mod slottet

”pædo-hjem”

En åben dagbog
Helt vildt

Anne Frank gåde

kan være løst

Julie Berthelsen og hendes familie
Underholdning

Julie Berthelsen flytter

sammen med manden igen

Svend Brinkmann peger direkte ind i kameralinsen.
Kendte

Kendt psykologs

private mareridt:

Forfulgt af kvinde

siden af en politibil.
Krimi

Ung efterlyst mand

fundet død

En mand puster ind i et apparat
Nyheder

Ny lyntest til

pust godkendt 

person holder reagensglas i hånden
Nyheder

Ny rekord:

28.780 smittede 

person skraber julekalender med mønt
Helt vildt

Tre pensionerede brødre

nappede den sidste

skrabe-million

kvinde kigger ind i kameraet
Kendte

Malou Aamund stopper

fodboldspiller i aktion på banen
Sport

Medie: Eriksen

tilbudt kontrakt

skilt ved retten i aalborg
Krimi

Nægter planer om

masseskyderi:

Det var fantasier

skattestyrelsens bygning set udefra
Nyheder

Datoen er klar:

Får du penge tilbage

i skat? 

indgangsport til herregård
Livsstil

Danmarks billigste

herregård solgt

person betaler med kreditkort
Nyheder

Udgifter eksploderer:

Kan ramme forbrugerne

trafik på storebæltsbroen
Krimi

Lastbil vælter på

Storebæltsbroen

redningsmandskab arbejder på motorvej efter ulykke
Nyheder

Ny anbefaling:

Ring 112 hvis bilen

går i stå her

Nyheder

Kunstner løb med

pengene: Nu går

museum rettens vej

storebæltsbroen set fra toppen
Nyheder

Kraftig vind

lukker broer

elon musk poserer
Nyheder

Verdens rigeste har

fordoblet formuerne

Retten i Horsens
Krimi

Huggede lillefinger af mand

Gravemaskine med hav i baggrunden
Nyheder

Domstol stopper arbejde på Femern-forbindelsen

Rafael Benitez
Sport

Toptræner fyret

snedækkede bjerge
Krimi

5-årig død:

Dræbt af skiløber

Lottokuponer
Helt vildt

Vinder millioner:

Køber to tandbørster

Køleskab med masser af frugt og grønt
Mad og drikke

Tre madvarer der booster din sundhed

Pia Kjærsgaard på talerstolen
Nyheder

Pia Kjærsgaard bliver i DF uanset hvad