Gennembrud: Ny kur mod kræft
Det australske firma Imugene er nået langt i den nye kræftbehandling. (Foto: Scanpix)
Kokopper og forkølelses-vira er vejen frem i ny banebrydende forskning.

Videnskabsmænd har kreeret en ny slags virus af hhv. kokopper og forkølelsesvira, som efter sigende kan kurere kræft. Behandlingen med navnet CF33 har indtil videre vist, at den kan slå enhver form for cancer ihjel i en petriskål og – vigtigere endnu – har reduceret kræftknuder på forsøgsmus markant, skriver The Daily Telegraph.

Det er den anerkendte professor Yuman Fong, som med sit team udvikler den nye kur for det australske medicinalfirma Imugene. Allerede næste år vil de gå fra forsøgsmus til at prøve-behandle brystkræftpatienter. Sideløbende vil de også teste personer med lungekræft, blærekræft og tarmkræft.

Selv om der er stor succes med forsøgene i et laboratorium, er det langt fra sikkert, at det vil have samme gavnlige effekt på mennesker, men professor Fong er positiv.

– At vaccinere sig med kokoppe-virus viste sig at være en yderst effektiv måde at beskytte sig mod den farlige koppevirus for 200 år siden. I dag ser vi, at netop den virus blandet med andre vira kan slå cancer-celler ihjel, fortæller han.

Det er meningen, at den nyopfundne virus skal sprøjtes direkte ind i kræft-tumoren, hvorefter kroppen straks vil begynde at nedbryde den og tumoren på samme tid.

 

Kræftcellerne nærmest eksploderer, når den nye virus sprøjtes ind i dem. Foto: Imugene

 

Sådan opdagede man vaccinen i gamle dage

I 1774, hvor en koppeepidemi rasede i Sydengland og dræbte børn i stort antal, havde man lagt mærke til, at malkepiger, som havde været smittet med kokopper, ikke blev ramt af menneskekopper – eller i hvert fald ikke ramt så hårdt.

Landmanden Benjamin Jesty (1736 -1816) førte derfor sin kone og to børn hen til en nabogård, hvor kvæget havde kokopper. Med en stoppenål ridsede han et sår på overarmen af sine familiemedlemmer, dyppede nålen i en væskende kop fra et yver og overførte materien til sine børns og sin hustrus sår.

 

Kokopper var ikke specielt farlige for mennesker – og fik man sprøjtet kokoppe-virus ind i sig, blev man samtidigt vaccineret mod den frygtede sygdom kopper, som – ligesom pest – kunne udrydde millioner i en epidemi. Foto: Wellcome Library, London.

Behandlingen er den første kendte vaccination, og man kan kalde Jesty modig eller dumdristig – men børnene og hustruen fik ikke kopper. Huslæreren Peter Plett i Holsten foretog samme behandling på tre elever år senere. Heller ikke disse børn blev syge.

(Kilde: Videnskab.dk)

Den engelske læge Edvard Jenner (1749-1823) foretog systematiske eksperimenter med kokopper-vaccine med patienter i 1796-1798, lavede kontrolforsøg og spredte sin opdagelse til omverdenen på skrift, så metoden hurtigt kunne tages i brug af andre. Foto: Scanpix

 

 

 

 

 
via Listen To News