Gasaftale sikrer leverancen til Europa
I sidste øjeblik blev Rusland og Hviderusland søndag enige om priserne på gas. Det sikrer, at Europa fortsat kan få leveret russisk gas.

To minutter før midnat nytårsaften lagde Rusland og Hviderusland stridighederne på hylden og indgik en ny aftale om køb af gas.

Rusland havde truet med at afbryde leverancen af gas til Hviderusland, fordi landet ikke ville acceptere en større prisstigning. Et sådan stop for gasleveringen ville få konsekvenser for Europa, som modtager en del af sin gas via Hviderusland.

Den nye aftale mellem parterne består af en firedobling af prisen, som Hviderusland skal betale. Prisstigningen finder sted over de næste fem år, skriver AFP.

Den hviderussiske premierminister Sergei Sidorski var tydeligt skuffet efter at have sat sin signatur på aftalen. Han frygter, at de høje gaspriser vil slå bunden ud af Hvideruslands økonomi.

Den russiske gas administrereres af selskabet Gazprom, der ejes af staten. Gazprom har tidligere presset høje priser igennem hos nabolandene Ukraine og Georgien. De tidligere sovjetstater mener, at prisstigningerne er et politisk våben fra Rusland, men de russiske myndigheder fatsholder, at man blot vil hæve gaspriserne til »markedsniveau«.