Gang i giftsprøjten
Plantegift ? Århus Kommune har skruet op for giftsprøjten for at bekæmpe ukrudt. Især er det gået ud over bjørnekloen, som er slået meget tilbage

Året igennem har fire mænd i Århus gået rundt med en rygsprøjte og sendt giftige stråler ud på bladene af bjørnekloen. Århus Kommune har sat ind for at bekæmpe den meterhøje ukrudtsplante, der giver kraftig eksem, hvis man rører bladene.
Indtil videre har kommunen i løbet af i år brugt 90 procent mere gift på at udrydde bjørnekloen end sidste år.
Resultatet er, at færre bjørnekløer vil skyde op af jorden, når det bliver forår.
»Vi har aldrig haft så god kontrol over bjørnekloen som i år,« siger Palle Bendsen, der har været koordinator for projektet med at dræbe bjørnekløer.
Han mener, at indsatsen betyder, at det er blevet lettere at gå i naturen, og at færre børn risikerer at støde på plantens giftkløer.

Ukrudtet dræbt

I det hele taget er Århus Kommune slået ind på en giftig linje, når det drejer sig om at bekæmpe ukrudt. I 2005 sprøjtede Århus Kommune 157 kilo giftstof ud over ukrudtsplanterne.
Det var omkring 50 kilo mere end året før. En af forklaringerne er, at det er blevet tilladt at bruge sprøjtemidlerne i Århus Midtby.
»Det er bedre at sprøjte i den indre by, hvor der ikke er drikkevandsboringer og så undlade at bruge gift uden for byen for at skåne grundvandet,« forklarer Dieter Delling, der er biolog i Natur og Miljø.

Farvel til giften

Han tilføjer, at det kan være lettere og hurtigere at sprøjte ukrudtet til døde i de gamle parkanlæg i stedet for at luge det bort.
Selvom det er lykkedes at dræbe meget ukrudt de seneste år, ønsker Natur- og miljøforvaltningen at skrue ned for giftsprøjten igen.
»Vi er ikke begejstrede for at bruge sprøjtemiddel og forsøger at fase det ud,« oplyser koordinatoren Palle Bendsen.
Han mener, at det er lykkedes at slå så mange bjørnekløer ihjel, at det ikke bliver nødvendigt at bruge lige så meget giftstof de kommende år.