Gallaaktivister slipper for fængsel

Betinget fængsel til 11 Greenpeace-aktivister, der brød ind med banner under gallamiddag.
Sådan så de velklædte aktivister ud under aktionen.
Sådan så de velklædte aktivister ud under aktionen. Foto: Bas Beentjes/Greenpeace

I dag kom afgørelsen i sagen om de i alt 11 aktivister, der enten hjalp til eller kom ind på Christiansborg under Dronning Margrethes gallamiddag under COP15.

Aktivisterne blev dømt for ulovlig indtrængen, dokumentfalsk og for at udgive sig for at være en offentlig myndighed. Straffen blev på 14 dages betinget fængsel. Til gengæld blev ingen udvist af landet. Det oplyser Københavns Byret.

Desuden fik Greenpeace Norden en bøde på 75.000 kr.

Aktivisterne blev frifundet for majestætsfornærmelse.

Sloganet "Politicians talk, leaders act", som der stod på aktivisternes banner, endte med at gå verden rundt efterfølgende, da hele verdenspressen og et hav af statsledere var vidner til aktionen.

Aktivisterne havde selv forfalsket adgangsdokumenterne til gallamiddagen og sat falske nummerplader på bilen, de brugte til fupnummeret.

Hos Greenpeace er man tilfredse med, at aktivisterne ikke skal bag tremmer eller udvises. Men ifølge kommunikationschef hos Greenpeace i Norden, Birgitte Lesanner, er der stadig problemer i dommen:

"Der er tale om civil ulydighed i et demokrati - skal det virkelig straffes med 14 dages betinget fængsel? Hvordan bliver de næste straffet for den næste fredelige demonstration over et vigtigt, politiks emne?", siger hun til Newspaq.

Birgitte Lesanner slår samtidigt fast, at Greenpeace er klar til at gennemføre endnu en aktion under det næste topmøde, Cop17 i Durban, hvis det bliver nødvendigt.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.