Gade vil særbehandle irakiske tolke
Når de danske styrker trækkes ud af Irak, skal Danmark lave en aftale med de irakiske myndigheder om at beskytte de irakiske tolke. Det mener forsvarsminister Søren Gade (V).

Læs også: DF vil hjælpe irakiske tolke

Danmark har et ansvar over for de tyve irakiske tolke, som har arbejdet for de danske styrker i Irak. Derfor skal vi også sørge for, at tolkene fortsat bliver beskyttet, efter at de danske styrker er trukket ud af Irak.

Det siger forsvarsminister Søren Gade (V) til DNY.

»Det er klart, at når vi engang forlader Irak, så er det rimeligt, at vi retter henvendelse til de irakiske myndigheder for at sige, at vi forventer, at de hjælper de mennesker, der har hjulpet koalitionsstyrkerne,« siger Søren Gade.

Forsvarsordfører for Dansk Folkeparti går skridtet videre og foreslår, at den danske regering skal bevillige ekstra penge for at sikre, at de tolke, der har arbejdet for de danske styrker, får en ordentlig beskyttelse.

»Vi er også indstillet på at finde pengene til, at der er personer til rådighed, og at de har det udstyr, der skal til for at følge op på, at sikkerheden er i orden for dem, der har været ansat i det danske forsvar,« siger Hans Kristian Skibby.

Det foreslag er forsvarsministeren imødekommende overfor.

»Det lyder umiddelbart som en god idé. Det må vi se på,« siger Søren Gade.

Flere danske officerer har i Jyllands-Posten torsdag udtryk bekymring for de tyve tolke, som har været ansat i det danske forsvar. De danske befalingsmænd har med støtte fra Amnesty International foreslået, at tolkene fik asyl i Danmark. Den idé afviser forsvarsminister Søren Gade blankt.

»Hvis koalitionen skulle trække alle de mennesker ud, der har arbejdet for at skabe fred og sikkerhed, ville det ikke give mening. Jeg kan godt forstå de mennesker, der er bekymrede for tolkenes sikkerhed. Vi har et ansvar for at sikre sikkerheden for både politimanden, tolken og den almindelige irakere. Det er bedre at fokusere på, at den generelle sikkerhed skal være bedre, men jeg er på det rene med, at de irakiske tolke er i fare,« siger Søren Gade.

Også Socialdemokraterne mener, at tolkene skal blive i Irak og hjælpes dér.

»Hvis de befinder sig i en risikosituation, må vi finde en løsning. Vi har foreslået, at det skal indgå i en exitstrategi, hvordan man sikrer sikkerheden for lokale ansatte,« siger forsvarsordfører Per Kaalund (S).

USA har givet asyl til flere af de tolke, der har hjulpet de amerikanske styrker i Irak.