Gade modsiger Gade
Forsvarsminister Søren Gade erkender, at de danske soldater i Afghanistan måske bar danske flag, da de var i felten. Dermed falder et af regeringens argumenter mod Afghanistan-filmen.

Et af forsvarsminister Søren Gades (V) centrale kritikpunkter af filmen »Den Hemmelige Krig« møder nu uventet modstand fra forsvarsministeren selv.

I filmen optræder således en amerikansk forhørsleder, der fortæller, at han så danske soldater med nationalitetsmærker på skuldrene udlevere fanger. Men netop nationalitetsmærkerne har såvel forsvarsministeren som forsvarsordfører Helge Adam Møller (K) flere gange brugt som grundlag for at beklikke filmens kilders troværdighed.

Utroværdige udsagn
De danske soldater bærer nemlig ikke flag på skuldrene, når de er i felten, og dermed er forhørslederens udsagn utroværdige, har deres argument lydt.

Eksempelvis i et læserbrev 8. december, hvor Søren Gade skrev, at »alle med lidt kendskab til specialstyrkerne ved, at det er en standardprocedure for de såkaldte operatører – altså dem som udfører opgaverne i felten – aldrig at optræde med flag på skulderen.«

Kunne bære flag
Men i et §20-svar til Frank Aaen (EL) erkender Søren Gade nu, at de danske soldater alligevel godt kan have båret synlige danske flag på operationer.

»Uniformerne var (?) udformet således, at nationalitetsmærker kunne afdækkes/blotlægges alt efter den opgave, som skulle løses. Det kan således ikke udelukkes, at enkelte soldater bar synlige nationalitetsmærker i den givne situation,« skriver Søren Gade i sit svar.

Det lykkedes ikke at få en kommentar fra Søren Gade, men forsvarsordfører for De Konservative Helge Adam Møller siger om sine udtalelser:

»Jeg sagde det, jeg efter min bedste mening mente, var rigtigt. Det siger jeg altid. Mere kan man ikke gøre som menneske.«

Basere viden på aviser

Man kan vel kontrollere, om det er rigtigt, inden man siger det?

»Man må jo basere sin viden på den viden, man har, og det man har læst i aviser eller andre steder,« siger Helge Adam Møller, der dog afviser, at Søren Gades oplysninger sætter filmen i et mere troværdigt lys:

»Hele filmens præmis er forkert.«