Fyrværkeri i januar koster kassen
Krudt, der bliver affyret efter den første, kan udløse store bøder. Foto: JOHN MOLLOY RICKY/POLFOTO
Ifølge den nye fyrværkerilov er det ulovligt at fyre krudt af efter den første januar. Bødestørrelsen er på mindst 2000 kroner.

Overskydende heksehyl, raketter og bomberør kan lænse lommerne, hvis man vil sætte fest og farver på hverdagene efter nytår.

Efter den 15. oktober trådte nye fyrværkeriregler i kraft. Siden har det kun været lovligt at fyre fyrværkeri af fra den 27. december til og med 1. januar.

Og det kan betyde store bøder til de danskere, der ikke når at få skudt alt krudtet af til nytårsaften og venter til den anden eller tredje januar.

- Selve bødestørrelsen kan variere i de forskellige politikredse, men den bliver ikke under 2000 kroner, fortæller Rigspolitiets kommunikationsrådgiver, Carsten Andersen, til Newspaq.

Ifølge Sikkerhedsstyrelsen er den nye lov blevet vedtaget for at skåne folk for unødvendig stress.

- Man har lavet lovgivningen af hensyn til de mennesker og dyr, der generes af fyrværkeriet. Vi ved fra undersøgelser, at over 90 procent af fyrværkeriet affyres nytårsaften og nat, og vi regner derfor ikke med, at mængden af fyrværkeri vil falde. Med dem, der generes af det, bliver ramt færre dage, fortæller Mette Cramon, der er fungerende kommunikationschef i Sikkerhedsstyrelsen til Newspaq.

Det gælder derfor om at få skudt krudtet skudt af, så man ikke sidder tilbage med fyrværkeri, der er ulovligt at skyde af. For når kalenderen siger anden januar, er der kun én mulighed for at skille sig af med raketterne, hvis ikke man vil gemme dem på loftet, og det er at smide dem ud.

Krudt, der betegnes som farligt affald, må dog ikke smides i skraldespanden. Det skal afleveres på genbrugsstationen. Det er ikke alle genbrugsstationer, der tager imod ubrugt fyrværkeri, det er forskelligt fra kommune til kommune.

Newspaq