Fyring af sosu'er var i strid med overenskomst: Får 75.000 i erstatning
Arkivfoto - Herning Hospital. Otte sosu-assistenter blev i 2015 uretmæssigt fyret, slår en ny afgørelse fast. Foto: Betina Garcia/Ritzau Scanpix
Da otte sosu-assistenter blev fyret i 2015 var det i strid med overenskomsten, slår en ny afgørelse fast.

I 2015 blev otte ud af 10 social- og sundhedsassistenter fyret på kirurgisk afdeling på Regionshospitalet Herning. 

Fyringerne skete som led i en større sparerunde på hospitalet. Efterfølgende blev der nemlig ansat sygeplejersker i stillingen, da de kunne varetage flere arbejdsopgaver.

Men fyringen var i strid med overenskomsten. Det er nu blevet fastslået i en afgørelse ved et afskedigelsesnævn. Kendelsen lægger blandt andet vægt på, at det var uafklaret, hvor meget der ville blive sparet, når sosu-assistenterne skulle erstattes med sygeplejersker.

Fire af de fyrede sosu-assistenter har kørt sagen i Arbejdsretten, som de nu har vundet. Hver især tilkendes 75.000 kroner i erstatning.

En af dem er Anne Olesen. Til DR Nyheder fortæller hun, at hun hoppede rundt og fik tårer i øjnene, da beskeden om, at sagen var vundet, landede i hendes hænder.

- Jeg har kæmpet for retfærdighed med mine kolleger. Måden, vi blev afskediget på, var grotesk og iskoldt efter 40 år inden for hospitalsvæsenet; at få at vide, siddende rundt om et bord: "I er fyret allesammen". Det var ordene, siger Anne Olesen til DR.

Tilfreds fagforening

Det er fagforeningen FOA, der har kørt sagen for sine medlemmer. FOA-formand, Mona Striib, er godt tilfreds med afgørelsen.

- Vi tror og regner med, at den vil danne præcedens fremover. Vi har set en række lignende tilfælde fra andre hospitaler, og med denne her afgørelse i hånden vil vi - billedlig talt - komme efter de sygehusejere, der ikke er i stand til at give individuelle og holdbare begrundelser på de kommende fyringer, siger Mona Striib i en pressemeddelelse.

Afgørelsen lagde desuden vægt på, at hospitalsledelsen ikke lavede en individuel vurdering af de implicerede, før de fyrede dem. Sygeplejefaglig direktør hos Hospitalsenheden Vest Ida Götke lægger dog vægt på, at ledelsesretten ikke berøres af afgørelsen.

- Vi kan konstatere og er tilfredse med, at vi stadig kan tilrettelægge og sammensætte personalegruppen i forhold til den opgave, vi skal have løst, siger Ida Götke til DR.