Fyret? Sådan omtaler du det ved næste jobsamtale
Modelfoto. Foto: Colourbox / Arkivfoto
Du blev fyret, uenig med chefen - eller måske fik du stress.Der kan være forskellige grunde til, at man bryder med en arbejdsgiver. Men fælles for dem er, at det kan være svært at tale om ved næste jobsamtale.

- Mange af de medlemmer, jeg rådgiver, ved ikke, om og hvordan de skal italesætte det ved næste jobsamtale, siger Frederik Iuel, der er karrierekonsulent hos fagforeningen Djøf. 

Hverken fyresedler eller frivillige fratrædelser behøver dog at blive en elefant i rummet, understreger Frederik Iuel.

Det kræver bare, at du ikke lader det fylde mere end nødvendigt, når du ansøger om et nyt job, råder han.

- Der er en grund til, at du søger det nye job, og det er det, arbejdsgiveren vil høre. De andre ting må du pakke væk, siger Frederik Iuel.

Her kan det hjælpe at sparre med en ven eller bekendt om, hvad man har af drømme for sit arbejdsliv, og hvad man er god til, råder Mette Ziegler, der er talent- og karriererådgiver.

Hvis du har haft stress, skal du for eksempel ikke søge et job, som bare giver stress igen. 

Derimod kan bruddet ses som anledning til at finde et job, som giver energi – i stedet for at dræne for energi, påpeger hun. 

Ved jobsamtalen behøver du heller ikke at bringe det op, medmindre arbejdsgiver direkte spørger ind til bruddet, vurderer Frederik Iuel. 

- Det, der er det vigtige, er dine styrker, hvad du kan, og hvad du synes er sjovt, siger han.

Det handler altså ikke om, at du skal gemme det væk, men at afskedigelsen hverken skal tage taletid eller fokus fra dine kvaliteter. 

Det samme gælder, hvis fyringen skyldes uenighed med ledelsen.

- Du må gerne være ærlig og sige kort: Ja, jeg blev fyret, fordi min chef og jeg så forskelligt på nogle ting. Og det har jeg taget til efterretning, siger Frederik Iuel.

Det er også vigtigt, at din ærlighed ikke falder over i den grøft, hvor du taler dårligt om din forrige arbejdsplads.

For det vedkommer ikke en tredjepart, understreger Frederik Iuel.

- Du skal vise, at du er loyal overfor din gamle chef, og at du også vil være det, hvis I bliver uenige på det nye job. Og du skal signalere, at du er afklaret, professionel og ikke løber med sladder, siger han. 

/ritzau fokus/

via Listen To News