Fyr den af: Krudt på skoleskemaet
Kampagnen kan forhåbentlig forhindre endnu flere fyrværkeriulykker. (Foto: Scanpix)
Rundt omkring på landets skoler bliver der nu undervist i fyrværkeri.

Gå aldrig tilbage til en fuser! Det vigtige råd, samt alle andre sikkerhedsforanstaltninger omkring fyrværkeri er i disse dage på skemaet rundt omkring på landets skoler. Det er sikkerhedsstyrelsen, der står bag initiativet.

I disse dage bliver børn over hele landet fra 0.-6. klasse undervist i de vigtige fyrværkeriråd.

Sikkerhedsstyrelsens kampagne er delt op i en times klasseundervisning - differentieret i indskoling og mellemtrin - og en længere videoøvelse, hvis man har mulighed for en hel temadag om fyrværkeri.

– Vi ved, at børn er med ude at fyre af, og derfor er det vigtigt for os at få lært dem de vigtige fyrværkeriråd allerede fra de mindste klasser, fortæller kontorchef Mette Cramon.

19.600 briller uddelt

– De skal lære at tage beskyttelsesbriller på, at holde afstand, og at de aldrig må gå tilbage til en fuser.

De klasser, der har tilmeldt sig i god tid, har alle fået tilsendt beskyttelsesbriller - 19.600 par briller er det blevet til.

– Det indikerer, at vores kampagne er slået igennem. Det er ikke nødvendigt at tilmelde sig for at bruge materialet, men vi ved i hvert fald, at de der tilmelder sig, bruger kampagnen - og næsten 20.000 briller er en succes, vurderer Mette Cramon.

Og netop sikkerhedsbriller er med til at undgå de frygtelige øjenskader, man hvert år høre om efter nytårsaften.

Mange mister synet

– Beskyttelsesbriller er meget effektive. Vi ser stort set ingen alvorlige skader med beskyttelsesbriller. I al den tid, jeg har beskæftiget mig med nytårsskader – mere end 25 år – mindes jeg to, som er kommet alvorligt til skade på trods af, at de bar briller, har Jørgen Villumsen, der er overlæge på Øjenklinikken på Rigshospitalet tidligere fortalt til TV2.

Den ene af de to blev ramt af en vandret raket direkte på beskyttelsesbrillen, som gik i stykker. Den anden var en dreng med et batteri, der eksploderede i hovedet på ham.   

– I begge tilfælde var det gået meget værre, end det gjorde, hvis de ikke havde haft beskyttelsesbriller på, siger Jørgen Villumsen.

Foruden materialet findes der fyrværkeridemonstratører rundt om i landet, som alle er uddannet af Sikkerhedsstyrelsen. Demonstrationerne aftales mellem skolerne og den enkelte fyrværkeridemonstratør, og materialet er målrettet elever i 5. klasse.

Sikkerhedsstyrelsen har igennem 15 år været med til at undervise børn i sikkerhed omkring fyrværkeri - både i form af materiale til undervisningen og fyrværkeridemonstrationer.

via Listen To News