Fyn får helt ny attraktion på Amtsgården med udvalg fra rædselskabinettet
Der er masser af sjov, men også lidt alvor bag den kommende mindestue på Amtsgården, som blandt andre amtsborgmesteren er ved at finde indhold til.

Af Camilla Ahlmann-Jensen
caje@avisen.dk
@BRØD:Odense Zoo, Egeskov Slot og resten af de fynske attraktioner kan godt begynde at forberede sig på konkurrencen, mener han.
»For det bliver stort det her,« konstaterer amtsborgmester Poul Weber (V). Med et hjerteligt grin.
Det er således med masser af glimt i øjet og sjove tanker, at Fyns Amt som en af deres allersidste gerninger inden lukketid laver en såkaldt mindestue på Amtsgården. I amtsborgmesterens hidtidige kontor.
»Lige nu er vi ved at finde frem til, hvilke effekter der skal med. Der skal sorteres groft,« forklarer Poul Weber, der dog er sikker på, at der bliver plads til i hvert fald eksempler fra det, han og kollegerne ? for sjov ? kalder rædselskabinettet.
»Det er krukker, glas, plader og byvåben og meget andet, amtet har fået som gaver af gæster fra ind- og udland. Det fortæller om, hvad vi har bedrevet det til og er en del af vores historie,« mener han.
Det samme er gamle protokoller og filmoptagelser med de seneste års amtsrådsmøder, som efter planen også skal være med til at udgøre minderne.
En foreløbig udgave af mindestuen indvies fredag den 29. december for særligt indbudte.
Og derefter er det amtsrådets håb, at fynboer og andre interesserede kigger ind.

Oplevelsesøkonomi

»Vi har foreslået Region Syddanmark, at de kan støtte Mindestuen økonomisk som et væsentligt aktiv i oplevelsesøkonomien i regionen. Og hvis Odense Kommune (som overtager Amtsgården ved årsskiftet, red.) er med på det, så kan vi jo indrette sekretærens og amtsdirektørens kontorer til garderobe, kiosk og café til de mange besøgende,« foreslår Poul Weber.
Igen med et af de der grin, som afslører, at han godt ved, at det hele måske er lidt skørt.
Men trods de mange grin, er der alvor i beslutningen om ? som så vidt vides det eneste amt i land-et ? at lave en Mindestue.
»Det er jo lidt en kombination. Jeg synes, det er rimeligt nok, at der er et sted, som rummer historien om en 36 år gammel organisation,« siger den snart afgående amtsborgmester, som fik idéen sammen med amtsdirektør Jørgen Dan Petersen.

Dansk forvaltningsskik

En idé, som samtidig skal fungere som en slags vidensbank, hvor kommuner og regioner fremover kan finde ud af, hvordan amterne tog sig af miljøet, sygehusene, gymnasierne og så videre.
Det har indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) også fået besked om i et brev, fortæller amtsdirektøren.
»I mindestuen kan han se, hvad god, dansk forvaltningsskik er. Skulle der være en enkelt ting, han bliver i tvivl om efter strukturreformen, så ved han, hvor han kan finde svaret. Det tror jeg da, han bliver glad for,« griner Jørgen Dan Petersen.
Og så handler det dybest set også om noget andet og ganske simpelt, understreger Poul Weber:
»Vi er kede af, at amtet lukker. Men vi vil lukke med et smil.«