I en travl hverdag er der sjældent tid til lige at fylde køleskabet med hjemmesyltede agurker, græskar eller sauerkraut.
Men grib chancen for at gå mormor lidt i bedene, og få det bedste ud af, at du skal bruge masser af tid derhjemme.
Kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang fortæller, at det meste er virkelig nemt at sylte med et godt resultat.
- Hvis man tager udgangspunkt i en basisopskrift - en til en sukker og lagereddike - så kan man derudfra arbejde med sjove smagsgivere, siger hun og uddyber:
- Det kan være fennikelfrø, stjerneanis, eller hvad man har lyst til at proppe i. Det handler bare om, at smagene skal hænge sammen.
Hun foreslår også at blande grøntsagerne, så hvis du laver sauerkraut ud af hvidkål, kan du eksempelvis også putte porre og forårsløg i.
Hvis du sylter tomater, fennikel, squash, kål og artiskokker, så er køleskabet godt fyldt op, til når du igen har en travl hverdag. Og så kan du nemt spice hverdagsretterne op med et surt smagsspark.
- Syltede artiskokbunde er helt fantastiske, og så kan du for eksempel bruge dem til en pasta senere, siger hun.
Det mest overraskende, hun selv har haft succes med at sylte, er aubergine.
- Jeg giver det et opkog i eddike - eventuelt med laurbærblade i. Man kan for eksempel krydre det med oregano, rosmarin eller timian, siger Louisa Lorang.
- Så er det surt, salt og tilberedt, når jeg fylder det på glas, og så hælder jeg olivenolie på. Det er en måde at opbevare, hvor man sikrer, der ikke er ilt, forklarer hun.
Kirsten Høgh Fogt er underviser på Suhrs Højskole og medforfatter til "God mad let at lave", og hun forklarer, at du sagtens kan bruge en lagereddike, men at du også med fordel kan bruge en smagfuld variant.
- Det kunne være en æblecidereddike, hvidvinseddike eller æbleeddike. Bare det er en eddike, man godt kan lide, så det kan give noget smag, siger hun.
En klassisk lage med eddike, vand og sukker - som man kender fra agurkesalat eller syltede rødløg - kan bruges til det meste.
- Så kan man for eksempel snitte spidskål, løg, peberfrugt og tyndt strimlet fennikel og hælde over med lagen, siger Kirsten Høgh Fogt og fortsætter:
- Lad det stå en dags tid i køleskabet, så er det tilberedt, men alligevel råt. Det kan godt holde sig i fjorten dage til tre uger.
/ritzau fokus/
Af Anna Raabæk, Ritzau FOKUS