Fund af kæmpedinosaurus afslører mysterium

Argentinske palæontologer har fundet et næsten intakt skelet fra en ukendt art kæmpedinosaurus, som var 34 meter lang og på højde med et fire-etagers hus.

Det var den unge studerende Arianas første udgravning ved flodkanten af Barreales-søen i Nordvest Argentina i marts 2000. Men nok én hun sent vil glemme.

I nærheden af forskerholdets lastbil stødte hun på en lille knogledel og begyndte at rense den.

Flere palæontologer kom til, og på mindre end en time havde de gravet fossilet af en stor nakkehvirvel frem fra den støvede steppejord. Ved siden af dukkede endnu en hvirvel op. Og endnu en, men palæontologerne havde kun set en brøkdel af det, de ville finde.

Nu kan palæontologer fra Brasilien og Argentina endelig præsentere fundet af en helt ny, ukendt og gigantisk dinosaur-art, som levede på jorden i Kridttiden for 80 millioner år siden.

Den store dino var 34 meter lang og så høj som et fireetagers hus – eller omtrent 16 meter.

Det placerer den blandt de tre største dinosaurer, der nogensinde er fundet.

Hele 80 millioner år

Det er første gang, at forskere har fundet et så velbevaret og helt skelet fra en dinosaurus.

- Det helt enestående ved fundet er, at vi nu har et næsten komplet skelet fra en af de allerstørste langhalsede. Ofte er de største dinosaureres størrelse bygget på kvalificerede gæt - fra en enkelt lårbensknogle, for eksempel. Nu kan vi se med egne øjne, hvor kæmpe store de kunne blive, siger palæontolog Bent Lindow fra Statens Naturhistoriske Museum.

- Måske kan vi nu også finde ud af, hvordan de kunne blive så gigantiske, det kan nutidens dyr jo ikke, ved vi. Det er blandt andet lidt af et mysterium, hvordan de har kunnet få nok ilt ud i den store krop og næring nok, siger han.

Jurassic park

Dinosauren er blevet døbt Futalognkosaurus dukei .

Navnet kommer fra det lokale indianske navn for kæmpe leder af øglerne . Den minder om de dinoer, man har set fra film – såkaldte sauropoder – som er planteædere med meget lange halse.

For forskerne må det næsten have været som at træde ind i Jurrasic Park , da de efterhånden fik afdækket, hvad der lå i jorden i området, hvor kæmpedinosauren lå.

Ud over det næsten intakte skelet fra dukei-dinosauren, fandt forskerne omtrent 1.000 andre fossiler og planterester. Blandt andet forbenet og en kæmpeklo fra kødæderen Megaraptor og den store fuglelignende dinosaur Unenlagia – en af fuglenes nærmeste slægtninge,

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.