Administration 

"Fuldstændig grotesk": Veteran-Peter har ventet årevis på erstatning

Peter Ejner Andersen frygter, at folk må gå fra hus og hjem, mens de venter på deres erstatning. (Foto: Privatfoto)

Soldaterveteranen Peter Ejner Andersen er personligt ramt af Arbejdsskadestyrelsens lange ventetider på sagsbehandling om erstatning.

De oplever indlæggelser, psykiske nedture og at være farlige for egne omgivelser.

Posttraumatrisk stress rammer mange hjemvendte soldater.

Ekssoldaten Peter Ejner Andersen er en af dem, som lever med sygdommen. Han begyndte som soldat i marken og er endt som eneboer i skoven.

- Jeg har ikke et normalt liv, jeg kan ikke gå inde i en by, jeg har svært ved at tage ned at handle, jeg kan ikke gå til koncert, jeg kan ikke gå i biografen, jeg kan ikke have en kæreste. Jeg lever i et hus i skoven med to dejlige hunde, siger han, da Avisen.dk fanger ham i telefonen.

Til trods for sin åbenlyse skavanker måtte han kæmpe i årevis med Arbejdsskadestyrelsen, som fra 1. juli 2016 har heddet Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, for at få erstatning og anerkendt den sygdom, som han har lægefaglig dokumentation på.

Den lange ventetid har været opslidende for Peter Ejner Andersen. Der har været perioder, hvor han har følt stor vrede og afmagt.

Folk i hans situation må fremover ruste sig på fortsat lange - og måske endda længere -ventetid.er

Der er nemlig varslet lange forsinkelser i sagsbehandlinger i de styrelser og myndigheder, som skal flyttes fra hovedstaden og rundt i landet. I alt gælder det 3.900 statslige arbejdspladser. Flytningen har betydet meget papirarbejde og en lang række opsagte medarbejdere.

Omkring 60 af Arbejdssskadestyrelsens 400 ansatte har sagt op, og medarbejderflugten har udsat udflytningen til 2019, skriver DR.

Og det har konsekvenser.

Sidste år tog det gennemsnitligt Arbejdsmarkedets Erhvervssikring 26 måneder at færdigbehandle en sag om tab af erhvervsevne. I dag tager det i gennemsnit 27 måneder, skriver Politiken.

Men 27 måneder er ingenting for Peter Ejner Andersen, som har kæmpet ni år med en styrelse, der i forvejen havde ekstraordinære lange ventetider.

- I dag går jeg og venter på sag om tabt erhvervsevne. Der er 1,5 års ventetid, og jeg regner med, at den bliver udskudt, og at Arbejdsskadestyrelsen forsinker den. For det har jeg oplevet før, siger Peter Ejner Andersen.

Avisen.dk har fået indsigt i sagsakterne om forsinkelserne, afvisningerne og udsættelserne, men vi begynder et helt andet sted. Nemlig den dag hvor alt sortnede for Peter Ejner Andersen.

Truede sin kæreste - husker intet

Peter Ejner Andersen var soldat på Balkan i 1995 og '96. Han så og oplevede rædsler, der udløste posttraumatrisk stress. Men fra han kom hjem i 1996 og frem til 2002, vidste han intet om, at noget var ragende galt.

- Jeg havde det perfekte job, jeg havde en chefstilling, rækkehus, kæreste, jeg havde alt. Jeg anede ikke, at jeg fejlede noget, og jeg opdagede ikke, at jeg forandrede mig. 

Han var afdelingsleder i transportfirmaet DHL og frivillig i hjemmeværnet. En aften i 2002 - ud af ingenting - gik det grueligt galt.

- Jeg sad en stille og rolig lørdag aften med min kæreste og fik et glas rødvin foran fjernsynet. Jeg var ikke fuld. Så truede jeg min kæreste på livet. Jeg husker det ikke.

Han har fået at vide, at han sagde til hende, at hun havde 10 sekunder til at smutte ud af huset.

- Senere havde jeg stået uden for huset omringet af politiet, og jeg var få sekunder fra at blive skudt. Der kom en god kammerat gennem politiafspærringen og gav mig en krammer og afvæbnede mig. Ellers havde jeg været død i dag.

Det eneste han havde sagt den aften, var hans rang og cpr-nummer. Det har han fået at vide.

- Det næste jeg husker er, at jeg vågner op inde i Aarhus Arrest om morgenen. Det var et mareridt. Jeg mistede alt. Det minder om en rigtig dårlig film, men jeg var fanget i den. Jeg kunne slet ikke forstå, hvad jeg havde gjort. Jeg troede, det var en ond drøm, jeg skulle vågne op af.

Piller og selvmordsforsøg

Det begyndte med en behandlingsdom, fordi han havde truet kæresten og politiet. Han skulle møde ind to gange om ugen og spise piller under tvang. Det hjalp overhovedet ikke. Med Peter Ejner Andersens egne ord "tågede han rundt" på sygedagpenge og oplevede to selvmordsforsøg.

- Jeg tror, jeg har en skytsengel, der passer på mig. Første gang åd jeg alle de piller, jeg havde. På en uge havde jeg smadret en hel lejlighed, og det stoppede først, da Falck og min far en dag bankede på døren.

Hans far havde været bekymret. Han kunne ikke få fat på sin søn.

Så blev han spærret inde på den psykiatriske afdeling. De ville anbringe ham i en beskyttet bolig, hvor han skulle bo resten af sit liv. Og det var han slet ikke indstillet på. Så hellere bo alene ude i skoven, så der flyttede han ud for sig selv og fandt et arbejde i Danfoss, han kunne kapere.

Den evige, offentlige kø

Sagens forløb er blevet udleveret til Avisen.dk af fagforbundet 3F.

Allerede i november 2002 blev Arbejdsskadestyrelsen opmærksom på, at Peter Ejner Andersen var indlagt på psykiatrisk hospital i Aarhus, og at han var stillet diagnosen posttraumatisk stress. Men de afviste sagen, fordi soldaterveteranen ikke havde udfyldt de rigtige papirer. 

I 2006 blev Peter Ejner Andersen igen opmærksom på, at han var berettiget til en erstatning. Det skete gennem en tillidsmand ansat i Danfoss, og Peter søgte straks. Men to år efter i april 2008 var der intet nyt i sagen.

I juni 2008 overvejede Arbejdsskadestyrelsen, om hans ansøgning var forsinket. I august 2008 indhentede de en erklæring fra en speciallæge. Og først i december 2008 anerkendte de, at han havde "betydelig nedsat livskvalitet."

- Der gik mere end to år bare med papirer, inden de afgjorde, at jeg havde en méngrad på 15 procent, siger Peter Ejner Andersen.

Ens méngrad, det vil sige varige mén, betyder "helbredsmæssige følger efter en skade"

- Mister man en tommelfinger på højre hånd, får man typisk en méngrad på 25 procent, fortæller Peter Ejner Andersen.

Selvom han ikke kunne være i nærheden af mennesker, selvom han måtte bo i en skov, selvom han havde forsøgt selvmord, mente Arbejdsskadestyrelsen, at hans helbred var bedre, end hvis han havde mistet en tommelfinger.

En mistet tommelfinger havde Peter Ejner Andersen foretrukket.

Han var ikke tilfreds med 15 procent, men han orkede ikke mere. I 2011 tog han kampen op igen ved hjælp af 3F og søgte om en méngrad på 25 procent.

3F: Grotesk og latterligt

Nu kom Aarhus Universitetshospital ind i sagen, og de udskrev ny dokumentation for hans nu sværere tilstand.

Men Arbejdsskadestyrelsen afviste sagen til trods for friske papirer. Hans problemer var ikke relateret til en arbejdsskade: Han måtte have borderline udløst andetsteds, mente de. 3F ankede sagen. Den blev afvist igen. Så ankede 3F på ny, og først i 2015 anerkendte styrelsen en méngrad på 25 procent. 

Det svarede til en erstatning på i alt 210.000 kroner. Derudover havde han modtaget en større erstatning af Forsvaret.

3F kalder hele sagsforløbet "fuldstændig grotesk."

- Det er urimeligt og latterligt. Det er langt fra en enestående sag. Vi har mange eksemplar på enorm lang sagsbehandling, hvor folk oplever et tomrum og bare vil have sagen afsluttet og er ligeglade med pengene. I den konkrete sag har det været utilfredsstillende at skulle kæmpe så meget, siger Kim Jørgensen, faglig sekretær i 3F, som assisterer Peter Ejner Andersen.

Men det mest groteske er, fortæller han, at Peter Ejner Andersen nu kæmper om en sag om tabt erhvervsevne.  

For i 2015 fik tilkendt han tilkendt førtidspension på grund af sin forværring, men alligevel har styrelsen fortalt, at de først kan træffe en afgørelse i 2017. 

Bod på ventetider

Peter Ejner Andersen var lagermedarbejder, indtil for to år siden, hvor han ikke kunne mere. Han blev sygemeldt og førtidspensioneret af Silkeborg Kommune.

- Hele forløbet tog under et år, fortæller han meget tilfreds i modsætning til ventetiderne, han oplevede med Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.

For uanset om man er kriminalbetjent, voldtaget kvinde eller krigsveteran er det forfærdeligt for dem, der må vente: Vente, mens Arbejdsmarkedets Erhvervssikring afgør ens sag, siger Peter Ejner Andersen.

Han har en løsning:

- Jeg ville gerne have, at man får penge for hver udsat dag, der går. Hvis min sag bliver udsat, vil jeg gerne have for eksempel 10.000 om måneden i bod.

På den måde skulle der nok komme gang i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, mener han.

"Ikke tilfredsstillende at vente"

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring går ikke ind i konkrete sager, men oplyser i en mail til Avisen.dk:

"Det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende for borgerne at vente længe på en afgørelse. Vi er meget opmærksomme på, at man som borger har brug for en korrekt afgørelse hurtigst muligt. Vi gør alt, hvad vi kan, for at nedbringe sagsbehandlingstiden. Vi er meget opmærksomme på sager om veteraner og har for eksempel oprettet et særligt veteransekretariat."

Sagen kort

1995/96: Peter Ejner Andersen er udsendt soldat på Balkan

2002: Peter får konstateret post-traumatisk stress og er indlagt. Arbejdsskadestyrelsen bliver underrettet.

2003: Arbejdsskadestyrelsen henlægger sagen, fordi de ikke har modtaget nødvendige papirer.

2006: Peter søger igen om erstatning hos Arbejdsskadestyrelsen.

2008: Sagen har ligget stille. Arbejdsskadestyrelsen overvejer, om sagen forældet. Senere på året tilkender de ham en erstatning og méngrad på 15 procent.

2011: Peter Ejner Andersen har fået det værre, og han har dokumentation på det. Han søger om en méngrad på 15 procent. 

2015: Efter at Arbejdsskadestyrelsen har afvist hans sag tre gange, tilkender de ham en méngrad på 25 procent.

2016: Lige nu ligger en sag og venter om tabt erhvervsevne. Arbejdsskadestyrelsen fortæller, at de først kan afslutte sagen i 2017. Til trods for at han nu er førtidspensionist og dermed erklæret uarbejdsdygtig.

Erik Bering med en lilje i hånden.
Nyheder

Erik Bering er død

En lottokupon
Helt vildt

Fem danskere blev

millionærer

Elon Musk kigger op mod stjerne
Nyheder

Nu er Tesla 1000 

MILLIARDER dollar

værd

En ældre mand set bagfra med en mobil ved øret
Krimi

Falske børnebørn

franarrede ældre

knap en million kroner

Allan Nielsen og Tina Lund fotograferet udenfor mens de holder om hinanden.
Kendte

Desperat efter indbrud:

Udlover dusør

Byskilt for Ishøj kommune
Nyheder

Efter stor smittestigning:

Her opfordres ALLE til test

Et SAS fly på jorden
Nyheder

Krisesnak skærer

halvanden milliard af

SAS' markedsværdi

Tina Bilsbo og lars Hjortshøj på den røde løber
Kendte

Hjælper søn med

sexscener

En politibetjent imellem en stor flok cyklister han vifter med armen
Nyheder

Tohjulede trafikanter

kommer under lup

golfspiller på banen
Helt vildt

Bizar optakt til triumf:

Sad indspærret på

toilet 

vaskemaskine fyldt med tøj
Livsstil

Ny vaskemaskine?

Her er fem gode råd

remee sidder på gulvet med sin datter
Kendte

Remee og Mathilde

afslører kønnet 

ambulance holder på vej
Krimi

29-årig mand

dør i soloulykke 

afklædt par i sengen
Sex og samliv

Du nyder sex mere

hvis du er glad

for din krop

par poserer ved filmpremiere
Kendte

Sara Bro: Har brudt

med kæresten

mette frederiksen ser skeptisk ud
Nyheder

Første gang i tre år:

Rød blok under

50 procent

bil holder i indkørsel på sti
Krimi

55-årig kvinde død

efter knivstik 

mand sidder i sofa
Kendte

Venner-stjerne er død

visakort på vej ned i terminal
Nyheder

Priserne stiger voldsomt

Alec Baldwin kigger
Kendte

Alec Baldwin sigtede

mod kamera 

mænd står ved bro og kigger
Nyheder

Norge: Båd røget

ud over vandfald

michael jordan smiler
Helt vildt

Michael Jordans sko:

Solgt for ni millioner

Et SAS-fly gør klar til landing
Rejser

SAS i krise

En mor med en baby
Helt vildt

Hun er mor til 21 babyer

En tåregasgranat ryger
Nyheder

Israel vil bygge over 1300 nye boliger til bosættere

En mand i hvidt jakkesæt griner og vinker
Kendte

Beckham scorer 1.3 mia. 

Sofie Linde smiler
Kendte

Sofie Linde: Der skal mere til at skræmme mig

Et isbjerg i vandet
Sport

Overfyldt fiskerjolle kæntrer ved Sisimiut - mand omkommet

de tre butikkers facader
Nyheder

Tre nabobutikker fik sure smileys samme dag

Pratola Peligna
Livsstil

Billedskøn italiensk by sælger ejendomme for én euro

hotellet i brand
Krimi

Brand slukket i badehotel - intet kan reddes

Nyheder

Kovending: Bryghus vil stadig lave øletiketter til partier

en mand rydder fortov for sne
Livsstil

Forpligtelser som husejer - hvor klog er du?

hestens sår
Krimi

Hestemishandler

er på fri fod

vindmølle
Nyheder

CO2-skandale: Kommuner tæller samme strøm to gange

billede fra auktionen
Underholdning

Maleri af Picassos elskerinde solgt for vild sum

Café Fuglereden
Nyheder

Ikonisk værtshus overlever dødsdom

vikinger
Nyheder

Undskyld Columbus: Vikingerne var først

valg
Nyheder

Efter få timer: Hærværk mod valgplakater 

Asta Björk
Kendte

Vild med dans:

Par laver ny sang

Brand søndervig
Nyheder

Badehotel i brand

Ambassadør uønsket i tyrkiet
Nyheder

Her er Danmark ikke velkommen

richard gere
Nyheder

Richard Gere: Vil vidne mod italiensk politiker

Søren Pilmark
Kendte

Søren Pilmark: Vigtigt at bevare barnligheden

corona
Nyheder

Fjerde dag i træk: Flere end 1000 coronatilfælde

ulla terkelsen
Kendte

Ulla Terkelsen om tab af søster: - Jeg fik det skidt og kom på hospitalet

billede fra messe
Nyheder

80 år gammel fabrik sendt til tælling:
- Det er trist

Kongsdal Gods
Nyheder

Tre-cifret millionhandel:

Historisk dansk
gods solgt

billede af politibil
Krimi

Cyklist stødte sammen med trailer - nu er cyklisten død

person bliver vaccineret
Sundhed

Afstemning:
Skal du vaccineres
mod influenza?

person bliver vaccineret
Sundhed

Apotekerne har allerede vaccineret lige så mange som hele sidste sæson

Lindy Aldahl
Kendte

Tv-kendis går konkurs

chili
Mad og drikke

Obs:
Der kan være
mug i din chili

cpr
Nyheder

Kommuner svigter: Holder ikke øje med ansattes CPR-snageri

Michael Katz Krefeld og Karina Frimodt på dansegulvet.
Film og TV

Vild med dans:

Krefeld smidt hjem

politbil med udrykning
Krimi

Ældre ægtepar overmander indbrudstyv 

Remee og Mathilde Gøhler
Kendte

Remee jubler:

Er blevet far igen

Robert Durst i retten
Nyheder

Kendt mangemillionær sigtet for endnu et drab

Alec Baldwin
Nyheder

Medie: Der var et skarpt skud i Baldwins pistol

Mand i fiskebutik
Mad og drikke

Kendt fiskehandel får sur smiley

Københavns byret
Krimi

Taxi i vanvidskørsel:

Vognmand mister sin bil

Tina Lund
Kendte

Indbrud hos Forsidefrue

nicklas bendtner går på gaden iført jakke og slips
Kendte

Nicklas Bendtner kæmper

for sin Porsche

skilt om fugleinfluenza står ved vej
Nyheder

Fugleinfluenza igen

på vej til Danmark 

kvinde i rødt outfit poserer
Kendte

Britisk stjerne:

Jeg er for klog

til Hollywood

tog holder på banegård
Sport

Ingen tog mellem

Jylland og Fyn

alec baldwin med hånden for munden
Nyheder

Ekspert: I USA

bruger man rigtige

våben på filmset

dansere på dansegulvet
Film og TV

Vild med dans-stjerne:

Jeg har taget min

krop tilbage

alec baldwin poserer med sin kone
Film og TV

Baldwin-ulykken:

Ikke første gang

film koster liv 

brandmænd i aktion efter eksplosion
Nyheder

Mange dræbt i eksplosion

på sprængstof-fabrik

alec baldwin kigger
Kendte

Alec Baldwin dræber

kvinde under

optagelser 

Sport

Dansk stjerne

overdynges med

hadbeskeder

fodboldspillere jubler
Sport

Italien i chok:

Mourinhos stjerner fik

bank af norske miniputter

dronning elizabeth smiler
Kongelige

Dronningen har

været indlagt

krøllet valgplakat
Nyheder

Ups: Valgplakater

opløses i regnen

politiafspærring på gade i mexico
Nyheder

To turister dræbt

i bandekrig 

par smiler
Nyheder

Brian Laundrie

fundet død 

james bond
Film og TV

Vild succes:

Alle elsker James Bond

Thailand
Nyheder

Thailand: Åbner for vaccinerede danskere 

asta
Kendte

Vild med dans-kæreste: Ramt af angst