Fugleinfluenza-vaccine til danskerne
I tilfælde af en verdensomspændende influenzaepidemi skal GlaxoSmithKline levere vaccine til danskerne.

Regeringen indgik torsdag aftale med medicinalgiganten GlaxoSmithKline (GSK), så virksomheden kan levere vaccine i tilfælde af en verdensomspændende influenzaepidemi, en såkaldt pandemi, af den frygtede fugleinfluenza.

Ifølge Statens Serum Institut skulle denne vaccine være særligt effektiv. Den danske regering har reserveret op mod 4,6 millioner doser vaccine.

Vaccinen vil i givet fald blive produceret i Europa. Vaccinen vil dække den specifikke virus, som bliver udpeget af FN’s sundhedsorganisation WHO.

»Vi er meget tilfredse med aftalen med GlaxoSmithKline. Det er velkendt, at der er mangel på influenza-vacciner i verden, og det er grunden til, at valget er faldet på én af verdens største producenter, som kan forsyne den danske befolkning med vaccine i tilfælde af en pandemi,« siger Nils Strandberg Pedersen, administrerende direktør, Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.

Danmark er blandt de første lande i verden, der har indgået en aftale med GlaxoSmithKline om forkøbsret til medicinalvirksomhedens vaccine. Hidtil har GSK investeret mere end 15 mia. kr. i at udvikle vaccinen.