Frygter palæstinensisk borgerkrig
Spændingerne mellem de palæstinensiske grupper er de værste i mange år.

Lyden af geværskud rungede i gaderne, mens titusinder af Hamas-folk fredag samledes i Gaza By for høre den palæstinensiske premierminister beskylde rivalerne i Fatah-bevægelsen for at forsøge at slå ham ihjel. Situationen i de palæstinensiske områder er mere tilspidset

Samtidig brød kampe ud i byen Ramallah på Vestbredden. Palæstinensiske sikkerhedsstyrker, der er loyale over for præsident Abbas fra Fatah, skød mod demonstrerende Hamas-tilhængere, der fejrede deres bevægelses 19-års jubilæum. Mindst 32 mennesker blev såret.

»Hvilken krig er det du, Hahmoud Abbas, sætter i gang? Først mod gud, så mod Hamas, tordnede Hamas-lederen Hhalil al-Hayya ifølge Reuters til 100.000 tilhængere, der var samlet i Gaza By.

 

Frygt for borgerkrig

Fatah var hurtig til at sende anklagerne retur. Saeb Erekat, der er en af bevægelsens toppolitikere, sagde, at Hamas er direkte ansvarlig for det kaos, som udløste skyderiet mod premierministeren.

»Dette er begyndelsen til en intern, blodig borgerkrig, som vil ødelægge alt,« advarede Erekat ifølge Reuters på en pressekonference.

Også den palæstinensiske parlamentariker Hanan Ashrawi fra partiet Den Tredje Vej var enig i de dystre spådomme

»Situationen er meget farlig og har alle indikationer på en fatal borgerkrig,« sagde Ashrawi til al-Jazeera.

 

Haniyas søn såret

Situationen spidsede alvorligt til fredag, efter Hamas beskyldte Fatah-medlemmet Mohammed Dahlan for at have givet ordren til attentatforsøget mod den palæstinensiske premierminister, Ismael Haniya.

Premierministerens kortege blev natten til fredag angrebet ved checkpunktet Rafah på grænsen mellem Gaza og Egypten. Ved angrebet mistede en bodyguard livet, og fem blev såret. Blandt de sårede var premierministerens søn, som blev ramt af skud i ansigtet.

 

Planer om nyvalg

Lørdag vil præsident Abbas fremlægge sine planer efter de dødsejlede regeringsforhandlinger mellem Fatah og Hamas. Flere af præsidentens rådgivere har antydet, at han vil udskrive en folkeafstemning, hvor han spørger palæstinenserne, om der skal være nyvalg.

Sådan en afstemning vil bestemt ikke falde i god jord hos Hamas, der har haft regeringsmagten siden starten af året, og det vil eskalere konflikten yderligere.