Frygter hunden nytårsbrag? Forbered den allerede nu
HUND RAKET BØLLE NYTÅRSRAKET SNUSER LEGER FYRVÆRKERI Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lydterapi eller bedøvende medicin. Hvis din hund er nervøs for høje brag, skal du i gang med at forberede den på nytårsfyrværkeriet i god tid.

Der er flere uger til nytårsaften, men har du en hund, der reagerer på høje lyde, så skal du i gang med det samme, hvis du vil gøre årets festligste aften mindre skræmmende.

Det fortæller Tine Møller Sørensen, der er dyrlæge på Universitetshospitalet for Familiedyr på Københavns Universitet.

- Nogle glemmer at tænke over det, før det går i gang - men skal man have den bedste effekt, skal man starte behandling og tilvænning i starten af december. Og faktisk gerne endnu før, fortæller hun.

Skal din hund fejre nytårsaften for første gang - eller viste den kun moderat utilpashed sidste år - er der flere ting, du kan gøre, som ikke kræver medicin eller dyrlægebesøg.

- Der findes forskellige lydbånd, man kan spille for hunden og prøve at vænne den til lydene. Det skal du gå i gang med hurtigst muligt, siger Tina Møller Sørensen.

Samme metode anbefaler Lise Lotte Christensen, der er adfærdskonsulent hos Dansk Kennel Klub.

- Det kan være lyde af fyrværkeri, skud og torden, og det vigtige her er, at man laver en gradvis tilvænning, siger hun og foreslår:

- Spil lydene meget lavt, mens hunden laver noget hyggeligt - for eksempel spiser et kødben - i fem-ti minutter.

Det kan du gøre et par gange om dagen, hvor du gradvist skruer op for lyden, i de kommende uger. Til sidst skal du lande på et lydniveau, som minder om det, der kommer til at være til nytår - og forhåbentlig uden at hunden får et chok.

Der findes også forskellige medikamenter eller kosttilskud, som kan fås i håndkøb.

- De kan gøre hunden mere tryg eller bedøve den en smule. Det kan for eksempel være i form af duftstoffer, fortæller dyrlæge Tina Møller Sørensen.

Hun anbefaler, at hundeejere prøver de forskellige ting af allerede nu, så dosen sidder lige i skabet nytårsaften.

Har du en ældre hund, der bliver panisk eller kryber sammen, hver gang den hører et heksehyl eller et brag fra en raket, er det for sent at gøre brug af de milde forberedende metoder.

- Så er det nu, man skal til dyrlægen og få lavet en behandlingsplan. Vi får rigtig mange opkald i vagten i dagene op til nytårsaften, men der er det for sent, siger Tina Møller Sørensen.

Hvis du sammen med dyrlægen finder ud af, at din hund skal bedøves, så er det en rigtig god idé at prøve medicinen af inden nytårsaften, så du rammer den rigtige dosis, forklarer hun videre.

Adfærdskonsulent Lise Lotte Christensen anbefaler, at du hurtigst muligt begynder at lede efter et pasningssted, hvis ikke hunden kan være i jeres hjem nytårsaften.

- Og husk at sikre, at hunden har halsbånd på med id, hvor mobilnummeret på ejeren står, i tilfælde af at hunden bliver så forskrækket, at den løber hjemmefra, siger hun.

/ritzau fokus/

Af Stine Eskildsen/ritzau fokus/
via Listen To News