Frustrerede forældre råbte kommunen op: Her er deres budskab til andre

Arbejdsliv
- Selv sådan noget som at købe nye perler til børnene var et problem. Jeg kan huske, at der blev talt om 'perlestop', og at vi skulle spare på perlerne, siger Louisa Nour (t.v.) om at sidde i forældrebestyrelsen i en gældsplaget institution. Til højre er det Kristoffer Holst - forælder og aktiv i protesterne. (Foto: Foto: Privatfotos sat sammen af Avisen.dk.)

Forældrene til børn i vuggestuer og børnehaver i Albertslund har haft held med at protestere lokalt over forholdene. Nu opfordrer de andre til at gøre det samme.

Når dagens landsdækkende demonstrationer for bedre normeringer i vuggestuer og børnehaver er ovre, så husk at protestere lokalt også.

Sådan lyder budskabet fra en gruppe forældre fra Albertslund Kommune ved København, der gennem et par måneder har lagt pres på deres byrådspolitikere for at få flere penge og bedre forhold til kommunens institutioner.

- Det nytter rent faktisk, så jeg vil virkelig opfordre forældrene rundt omkring i de andre kommuner til at gøre som os, siger Louisa Nour.

Hun sidder i forældrebestyrelsen i den institution, hvor hendes døtre på to og fem år går i henholdsvis vuggestue og børnehave, og er en af initiativtagerne til den lokale protestgruppe.

Kan jo ikke bare ringe til ministeren

Louisa Nour støtter fuldt ud demonstrationerne, hvor forældre over hele landet i dag forsøger at råbe politikerne på Christiansborg op og få dem til at indføre et krav om minimums-normeringer i børnehaver og vuggestuer.

Men man skal ikke underkende, hvor meget den lokale kamp betyder, siger Louisa Nour, der ser de lokale protester som supplement til de landsdækkende.

- Ved at lægge pres på den lokale kommune kan man tvinge dem til at stå til ansvar og finde nogle løsninger lokalt, siger Louisa Nour.

Lokalpolitikere har også den fordel, at de er nemmere at komme i kontakt med end de 179 folketingsmedlemmer.

- Jeg kan jo ikke bare ringe til en minister og sige, at jeg vil have et møde. Men man kan møde op til byrådsmøder, indkalde til dialogmøder og bede om at møde politikerne i ens kommune.

Perle-stop 

De lokale protester fra forældrene i Albertslund startede for et par måneder siden.

Ifølge protestgruppen bunder de i, at en del af kommunens institutioner havde så meget gæld, at kommunen på det tidspunkt holdt dem i stram snor. Det betød, at den enkelte institutionsleder ikke måtte bruge nogen penge uden først at have vendt dem med kommunens forvaltning - uanset om det handlede om at købe nyt legetøj eller genbesætte en stilling, fordi en pædagog havde sagt op.

Louisa Nours børns institution var iblandt dem.

- Vi bliver frustrerede over, at der ikke er penge til at ansætte nogen eller bruge vikarer. Vi kan jo se, at der pludselig kun er to voksne til børnene på den stue, hvor der før var tre. Den slags mærker man.

- Selv sådan noget som at købe nye perler til børnene var et problem. Jeg kan huske, at der blev talt om perlestop og at vi skulle spare på perlerne, fortæller Louisa Nour.

Hvis pædagogerne trives, trives børnene 

Hun oprettede derfor en Facebook-gruppe for forældre til institutionsbørn i Albertslund. Gruppen nåede hurtigt cirka 500 personer.

En af dem, der meldte sig ind, er Kristoffer Holst, som er far til to børn i en anden institution, hvor han er formand for forældrebestyrelsen.

- Selvom den institution ikke har gæld, tegner der sig et billede af et generelt problem i kommunen. Jeg kan godt se, hvor det bærer hen: Vi har nogle dygtige, engagerede og fagligt kompetente pædagoger, som får begrænset deres handlemuligheder.

- Jeg tror på, at hvis pædagogerne trives, så trives børnene også. Det vil jeg gerne være med til at skabe rammerne for, siger han til Avisen.dk.

Halvdelen af legepladsen forsvinder 

Forældrene begyndte dernæst at sætte fokus på problemet gennem læserbreve i den lokale avis og ved at møde op til byrådsmøder, hvor de fortalte nogle af forældrenes historier.

De handlede om alt fra manglende pædagoger til utætte vinduer, tag, som er ved at brase sammen, og legepladser, som pludselig skrumper ind til det halve, fordi der ikke er penge til at vedligeholde eller erstatte de ting, som ikke længere er sikre for børnene at lege på.

- Vi ville fortælle politikerne, hvilke konkrete konsekvenser, deres politik får. Det er jo ikke sikkert, at de er klar over det, hvis de blot sidder og kigger på et regneark, siger Kristoffer Holst.

Gælden slettet

Lokalpolitikere fra Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet greb bolden og begyndte også at stille spørgsmål til den socialdemokratisk ledede kommune.

Allerede inden protesterne var startet, havde kommunens formand for Børne- og Skoleudvalget, Marianne Burchall (S), indkaldt flere forældrebestyrelser til dialogmøder. Undervejs i forløbet blev det til flere dialogmøder med forældregruppen.

Her fremlagde hun kommunens bud på løsninger og fik input fra forældrene til, hvad man kan gøre ved problemet på den længere bane.

- Det gør indtryk på mig, at der er nogle forældre, som er bekymrede for deres børns ve og vel. Det er vi nødt til at lytte til, siger Marianne Burchall til Avisen.dk.

En af de løsninger, hun fremlagde på første dialogmøde, var en beslutning om, at al gæld over to procent bliver slettet. Det betyder, at den enkelte institutionsleder igen har fået mere frihed til at beslutte, hvad der er behov for at bruge penge på.

- Vi kunne se, at den gæld, nogle institutioner havde oparbejdet, kunne de umuligt betale tilbage og samtidig sikre, at der var hænder nok til at passe børnene. Derfor har vi nu gjort det muligt for institutionerne for eksempel at sige, nu har vi brug for en ekstra person, siger Marianne Burchall.

Byrådet planlægger også at renovere nogle af bygningerne og bygge en ny institution i kommunen.

Endelig vil kommunen også se på, hvad der kan gøres for at nedbringe sygefravær og personaleudskiftning i institutionerne, som er noget af det, der belaster budgetterne.

Vil holde politikerne op på at finde løsninger

Forældrene er glade for, at politikerne er lydhøre over for problemet, men mener fortsat, at der mangler en løsning på den lange bane. Ellers risikerer institutionerne nemlig at stå i samme knibe næste år.

- Problemet er ikke løst endnu. Kommunen mangler stadig at finde ud af, hvordan den vil håndtere det her i fremtiden. Men vi er nået et godt stykke allerede, og det anerkender vi også kommunen for. Og vi vil blive ved med at holde politikerne op på det, de har lovet, siger Louisa Nour.

Kristoffer Holst er enig.

- Nu skal byrådspolitikerne lige have tid til at arbejde videre med det. Det nytter ikke noget, at vi står og råber af dem, det arbejder de ikke hurtigere af. Men vi har ikke sluppet dem, siger han.

Marianne Burchall (S) er helt med på, at der fortsat er et stort stykke arbejde forude.

- Det er klart, vi kan jo ikke bruge flere penge, end vi har. Så vi er nødt til at finde ud af, hvordan vi bruger dem smartest på institutionsområdet. Det er noget af det, vi gerne vil have input fra både forældre, medarbejdere og ledere til, siger hun.

Nyheder

Ældre ægtepar for vild

i en uge:

Levede af bær og

muddervand