Hvis du skyller mund for at supplere tandbørstningen eller bekæmpe dårlig ånde, bør du tænke dig om en ekstra gang. For mange vil det nemlig være uden effekt og penge lige ud af vinduet.
- Hvis du er rask, og hvis du ikke har problemer med dine tænder eller tandkød, så har du ikke brug for mundskyl. Så enkelt er det, siger Svante Twetman, der er tandlæge og professor i kariologi ved Københavns Universitet.
Han understreger dog, at medicinsk mundskyl med eksempelvis klorhexidin eller flour kan være gavnligt for syge, ældre og andre, der har svært ved tandbørstningen eller let får huller.
- Men for den almindelige dansker, er der ingen ekstra effekt, siger han.
- I sidste ende gør de ikke noget godt, men de gør heller ikke noget skidt, siger Svante Twetman.
Palle Holmstrup, der er professor og dr. odont ved Københavns Universitet, mener også, at håndkøbs-mundskyl er unødvendigt for den almene dansker.
- Den korte version er, at vi ikke synes, det virker effektivt. Så synes vi ikke, patienterne skal udsættes for den udgift. Det er noget pjat, siger han.
Hvis man bruger mundskyl mod dårlig ånde, er det bedre at fjerne årsagen, siger han.
- Mundskyl uden tandbørstning svarer til at tage deodorant på uden at vaske sig, når man lugter af sved, siger Palle Holmstrup.
Dårlig ånde skyldes oftest fordybede tandkødslommer, eller at der samles og nedbrydes madrester mellem de såkaldte tungepapiller, de små ujævnheder vi har på tungen, fortæller Palle Holmstrup.
Den nedbrydning frigiver svovlholdige luftarter, som medfører dårlig ånde.
Fordybede tandkødslommer kræver tandlægehjælp, men lugt fra tungen kan du gøre noget ved med en tandbørste eller en tungeskraber.
- Det vigtige er, at man får fjernet grundlaget for den dårlige ånde, og at man sørger for at holde tungeoverfladen ren, siger Palle Holmstrup.
At drikke vand kan også hjælpe mod den dårlige ånde, fordi de svovlholdige dampe fra tungen er vandopløselige. Man kan også spise et æble, som sænker pH-værdien i munden, fortæller Palle Holmstrup.
- Hvis man gør det, kan enzymerne fra bakterierne ikke fungere. Og derved reducerer man også dannelsen af de svovlholdige luftarter, siger han.
Han giver ikke meget for, at mundskyl skulle hjælpe mod huller i tænderne.
- Jeg tror ikke på, at effekten er af noget større omfang, end man vil kunne opnå lige så godt ved at lære at børste tænder korrekt. Det er meget bedre, siger Palle Holmstrup, der derfor slår på tromme for korrekt tandbørstning efter opskriften:
Brug elektrisk eller almindelig tandbørste og tandpasta med flour. Børst før eller efter morgenmaden og inden sengetid. Vær systematisk, så børst eksempelvis alle forsider af tænderne først, så bagsider og så tyggefladerne. Husk at gnubbe frem for at skure.
Fakta: Alternativer til mundskyl
- Hvis du bruger mundskyl mod dårlig ånde, kan du som alternativ bruge tandbørste, tungeskraber, drikke vand eller spise frugt
- Tandbørsten eller tungeskraberen bruger du over tungen, så langt tilbage du kan
- Vandet opløser de svovlholdige luftarter, der dannes på tungen, og som giver dårlig ånde
- Æblet eller andet frugt kan du spise mellem måltiderne. Det sænker pH-værdien, som igen sænker "bakterieaktiviteten" på din tunge.
- Hvis du har problemer med tænderne, og din tandlæge har anbefalet et bestemt mundskyllemiddel, bør du følge det.
Kilde: Palle Holmstrup.
/ritzau/FOKUS