En ny YouGov-undersøgelse foretaget af HelloFresh viser, at danskerne ikke er klar over, hvilken indvirkning deres egne madvalg har på deres CO2-aftryk, da kun 17 % rangerer fødevareindustrien som en af de største CO2-syndere. Fødevareindustrien flyver altså under radaren, mens luftfarten vurderes højest af 37 %.
Der er også bekymring blandt forbrugerne om, hvordan måltiderne kunne se ud i fremtiden, og her er særligt én ting iøjnefaldende: 46 % af danskerne er bange for, at deres mad bliver dyrere – hvilket i forvejen er en tendens, vi oplever i hverdagen netop nu. Blandt andre bekymringer er særligt et tab af madkulturen bekymrende (26 %), mens forarbejdede fødevarer også skræmmer danskerne (23 %).
- Den danske opskrift er lavet med tang, som er rigt på mineraler som jod, calcium og jern, hvilket kan blive en stor spise i fremtiden. I 2050 forventes det også, at ingredienser som spiselige kaktusser bliver mere almindelige – de kan bruges i alt fra taco-topping til syltetøj, fortæller Matilde Hansen, der er opskriftsudvikler hos HelloFresh Danmark.
Vi skal væk fra det kunstige
Fremtidens måltider kræver ændringer i vores madvaner – især i lyset af klimaforandringer, en voksende befolkning og ressourceudfordringer. Danskerne er åbne for at spise anderledes i fremtiden med 47 %, der er villige til at spise mere plantebaseret. Og hos Anna Haldrup, Forsker og Institutleder på Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet, vækker det stor glæde:
- Hvis vi ser ind i fremtiden, så er det uundgåeligt, at vi kommer til at opleve en mere plantebaseret kost. Det er de forudsætninger, vores klima giver os, så det glæder mig at se, at knap halvdelen af danskerne er klar på at løfte den opgave, siger hun.
Samtidig viser undersøgelsen, at 67 % af danskerne er bekymrede for fremtidens mad – særligt hvad angår kunstige ingredienser og tab af næringsværdi. Anna Haldrup understreger vigtigheden af, at maden forbliver sund.
- Vi skal tænke i nye veje, hvad angår madlavning. Vi kommer til at spise mikroalger og tang – især mikroalger. Fisk får omega-3-fedtsyrer og D-vitamin, fordi de spiser plankton, som består af mikroalger, og som kan give os de samme sundhedsmæssige fordele. Tang trækker desuden drivhusgasser ud af atmosfæren og er et godt alternativ til eksempelvis traditionel pasta, da det suger smagen fra de ingredienser, det kombineres med.
Tang og mikroalger er netop også nogle af de elementer, som HelloFresh ser i deres fremtidige opskrifter. Udover de to ingredienser ser Anne dog også et stort potentiale i plantebaserede løsninger, som kan tilbyde nye smagsoplevelser og strukturer – helst uden nødvendigvis at efterligne kødretter.
- Vi skal vænne os til at spise mere plantebaseret mad, og det er både godt for os og for miljøet. Det giver mere mening at spise direkte fra planterne i stedet for at bruge dyr som mellemled. På den måde bliver maden både sundere og mere bæredygtig, siger hun.
Anna Haldrup peger på, at vi kan lære af fortidens madvaner for at finde mere bæredygtige løsninger.
- Hvis vi levede mere som i gamle dage, fik vi kun årstidens grøntsager. Vi skal spise det, der er i sæson, helst danske fødevarer - og spise mere hjemmelavet, konstaterer hun.