Fremtidens el kommer fra skraldespanden
Der er mange fordele ved at brænde affald i kraftværker i stedet for forbrændingsanlæg, viser et nyt forslag fra Dong Energy.

I fremtiden kommer elektriciteten i din stikkontakt måske fra de æbleskrog og brugte kaffefiltre, som du har smidt i skraldespanden.

Hvis politikerne giver grønt lys, vil de danske kraftværker i fremtiden fyre med affald, skriver Ingeniøren.

Forslaget kommer fra Dong Energy, som har regnet ud, at tonsvis af affald kan brændes af i de danske kraftværker og derved komme os alle til gode.

Og der er god grund til at se sig om efter alternative steder at gøre af vores skrald. I dag hober 375.000 ton affald sig op i Danmark, fordi forbrændingsanlæggene ikke har kapacitet til at komme det til livs. Derfor skal der bygges nye, dyre forbrændingsanlæg, med mindre der altså kommer en anden løsning på problemet.

Den løsning kunne være kraftværkerne, som kan afbrænde en million ton affald om året. Ingeniøren har beregnet, at det svarer til en tredjedel af det danske affald.

Dong Energy oplyser, at det også er en fordel for miljøet, da affaldet vil komme til at erstatte noget af det kul, man ellers ville have brændt i kraftværkerne.

»Lige nu er der usikkerhed om, hvad der sker på affaldsområdet. Derfor kan det være en metode, man kan bruge til at udskyde afgørelsen, om man skal bygge nye affaldsforbrændingsanlæg eller ej. Men man skal undersøge det meget nøje, for der kan være uheldige konsekvenser for miljøet,« siger Thomas Højlund Christensen, der er professor ved DTU, til Ingeniøren.

I dag er det ifølge elforsyningsloven ikke tilladt at brænde affald i kraftværkerne. Derfor skal der en lovændring til, hvis forslaget skal gennemføres.