Fremtiden ser sort ud for Ungdomshuset
Fonden Jagtvej trækker sit købstilbud på Ungdomshuset tilbage, imens Københavns Kommune forventer, at de unge flytter i ro og mag.

Ungdomshuset på Nørrebro i København er atter langt fra en fredelig løsning. Torsdag mødtes politikerne på Københavns Rådhus med Fonden Jagtvej, og resultatet er, at fonden nu ser sit tilbud om at hjælpe som faldet til jorden.

»Vi står der, hvor kommunen har stået i mange år. Dermed er gaven fra os bortfaldet,« siger bestyrelsesmedlem i Fonden Jagtvej Knud Foldschack.

På mødet tilbød de københavnske politikere ellers, at kommunen gerne vil støtte ungdomshuset, hvis fonden kan finde et andet hus end jagtvej 69, som Københavns Kommune har solgt til frimenigheden Faderhuset. Imidlertid stiller politikerne det krav, at de ikke vil komme med løfter, før de unge har forladt Jagtvej 69 uden ballade.

»Dermed siger politikerne, at de unge bare kan forlade huset og stille sig op i køen til et tilbud. Der er som at bede de unge om at tro på julemanden,« siger Knud Foldschack, der samtidig afviser, at fonden vil tage på ejendomsmarkedet for at finde et nyt hus til de unge. Det ansvar ønsker fonden ikke at påtage sig.

Dermed er knuden bundet igen: Politikerne vil hjælpe, når de unge er ude af huset. De unge vil ikke forlade huset, før de har fået et alternativ.

Den radikale Manu Sareen mener, at det nu er de unge, der har ansvaret for, at sagen kan komme videre. Han vil have dem til at komme med en klar medling om, hvad de forventer af et nyt ungdomshus.

»Jeg går ud fra, at Knud Foldschack nu går tilbage til de unge og får dem til at komme med et klart ønske. Lige nu famler vi i blinde, for de er jo ikke selv enige om, hvad det er for et hus, de gerne vil have. Vi vil gerne være med til at hjælpe, men vores eneste krav er, at de forlader Jagtvej 69 stille og fredeligt, og at de kommer med nogle ønsker,« siger Manu Sareen

Imens politikere og de unge lurer på hinanden, stiger presset mod politiet for at rydde huset. Indtil videre har Københavns Politi fredet de unge til efter nytår, men Dansk Folkeparti vil ikke give de unge lang tid i huset, før de vil tvinge justitsminister Lene Espersen (K) til at gribe ind, så husets ejer kan få rådighed over sit hus.

»Vi har svært ved at forestille os, at de kan blive der særligt lang tid. Af hensyn til de unge fra udlandet, der måtte strømme til Danmark, vil jeg ikke komme med en konkret dato, men vi forventer, at man tidligt i det nye år løser situationen. Der er ingen tvivl om hvem, der har retten på sin side. Det er i hvert fald ikke brugerne af huset,« siger formand for Folketingets retsudvalg Peter Skaarup (DF).