Freden får en ny chance
I begyndelsen af februar vil den såkaldte Mellemøstkvartet se stort på fortidens fiaskoer og genoptage forhandlingerne om fred mellem palæstinenserne og Israel.

Det internationale samfund har ikke opgivet at forhandle en fredelig løsning mellem Israel og palæstinenserne på plads.

Det er budskabet fra den amerikanske udenrigsminister, Condoleezza Rice, efter en uges besøg i begge lejre.

2. februar har hun inviteret Mellemøstkvartetten, der består af FN, EU, USA og Rusland, til nye forhandlinger i Washington. Debatten skal puste nyt liv i den såkaldte ’køreplan for fred’ fra 2003. Det betyder, at målet er at skabe en levedygtig palæstinensisk stat ved siden af den israelske.

»Planen har opbakning fra israelerne og palæstinenserne, men den har også opbakning fra hele det internationale samfund,« sagde Rice.

Både EU, Jordan, Egypten og palæstinenserne opfordrede torsdag til, at de nye forhandlinger tager fat på de største uenigheder mellem palæstinenserne og Israel. Mange mener nemlig, at det er køreplan for freds største fejl: At den ikke løser penible spørgsmål som grænsedragning, Jerusalems status og de palæstinensiske flygtninges ret til at vende tilbage.

Condoleezza Rice er optimistisk før forhandlingerne. Ifølge CNN oplevede hun »stor vilje til fred« under sin rundrejse i Mellemøsten.