Fredagens aktier: Vestas i hopla trods generelt tilbagefald

Det danske aktiemarked mistede fredag lidt af pusten, men den gode stemning er intakt.

Særligt indkationer på, at Tyskland og Den Europæiske Centralbank (ECB) er ved at nærme sig hinanden i forhold til spørgsmålet om at bruge centralbanken som nøgle til at løse krisen holder humøret oppe. Selskabsmæssigt markerede Vestas sig stærkt med en fortsættelse af de seneste ugers kursridt.

- Der er en god stemning på markederne, og ikke mindst når man ser på de stigninger, der har været, og de høje niveauer, vi er kommet op på, siger Jesper Bamberger, der er rådgiver i Nordea, til Ritzau Finans.

- Markederne fortsætter, fordi det ser ud til, at der vil komme mere hjælp fra centralbankerne. Fokus er nu på Europa og udtalelser fra Merkel, som indikerer, at Tyskland er klar til at indgå et kompromis, så ECB kan komme markederne til undsætning og købe statsobligationer i Spanien og Italien, tilføjer han.

Angela Merkel meddelte sent torsdag, at hun støtter op om de præmisser, som ECB mener skal være på plads, hvis de gældstyngede lande skal have centralbankens hjælp til at sænke låneomkostningerne. Merkel udtalte, at Tyskland bakker op om ECB's fremgangsmåde til at forsvare euroen, og at politikere i eurozonen føler sig forpligtiget til at sætte ind alle de nødvendige steder for at bevare fællesvalutaen.

Mens det toneangivende, danske C20-indeks faldt 0,6 pct. til 493,87 - trukket ned af William Demant og Novo Nordisk, der satte sig med henholdsvis 1,5 og 1,4 pct. til kurserne 507,5 og 939, steg både det britiske, franske og tyske aktiemarked i størrelsesordenen 0,1-0,4 pct. Endnu bedre gik det i Italien og Spanien, hvor stigningerne var på henholdsvis 1,2 og 1,8 pct. - trukket op af meldingerne fra Merkel.

Vestas steg 6,9 pct. til kurs 32,50, og aktien er nu avanceret 30 pct. siden bunden i juli. Ifølge Jesper Bamberger skal stigningen ses i sammenhæng med, at Vestas er en aktie, som mange ligger "short" i.

Nu kan nogle af de investorer, som har solgt lånte Vestas-aktier i håb om at kunne købe dem tilbage til en lavere kurs og dermed opnå en gevinst, være nødt til at lukke deres positioner. For at gøre det, skal de købe aktierne tilbage. Endelig kan der være nogle, som positionerer sig frem til næste uges halvårsregnskab fra Vestas, der dog allerede er kommet med enkelte halvårstal, er vurderingen.

Det hører også med, at den tyske miljøminister, Peter Altmeier, ifølge Bloomberg News torsdag udtalte, at regeringen til september/oktober regner med at være klar med et forslag om en fundamental ændring af den nuværende EEG-lovgivning for vedvarende energi, som regulerer støtten til sol- og vindenergi.

Tyskland har et erklæret mål om bevæge landet væk fra atomenergi og over mod vedvarende energi. Målet er, at mindst 35 pct. af landets energi skal komme fra vedvarende energi ved årtiets udgang.

William Demant fik yderligere et lille tryk efter torsdagens kursfald på 7,5 pct., som fulgte i hælene på et skuffende regnskab for første halvår. Særligt meldingen om, at de gennemsnitlige salgspriser faldt med 6 pct., blev straffet. Frygten er, ifølge Jesper Bamberger, at tendensen vil fortsætte ind i andet halvår.

- Når en aktie er så højt prisfastsat som William Demant, må man bare ikke skuffe, forklarer han.

/ritzau/FINANS

Michael Lund +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk