Fredagens aktier: Mærsk dæmpede Bernanke-effekten

A.P. Møller - Mærsk hang i bremsen fredag på det danske aktiemarked og sørgede for, at C20-indekset ikke fik så god del i en ellers fin aktiedag i Europa og USA. Chefen for den amerikanske centralbank, Ben Bernankes, tale ved Jackson Hole udelukkede ikke nye obligationsopkøb, og selv om Bernanke ikke kom med løfter, blev talen umiddelbart set som et godt tegn.

- Jeg ser meldingerne som et signal om, at han hælder mod QE3, og at det sandsynligvis er på vej. Han fokuserer meget på, at økonomien er svag, og at tidligere runder med obligationsopkøb har fungeret og har haft en positiv effekt på økonomien. Det synes jeg er et ret klart signal. Det er selvfølgelig ikke noget løfte, men mit pendul er svinget i retning af QE3, siger cheføkonom i Sydbank Jacob Graven til Ritzau Finans.

Mens det tyske DAX-indeks holdt fast i en gevinst på 1,3 pct. efter talen, endte det danske C20-indeks blot 0,4 pct. højere i 490,16.

A.P. Møller - Mærsk var tung at slæbe, idet B-aktien faldt 0,8 pct. til 38.740 kr. Shanghai Shipping Exchanges containerspotrateindeks viste endnu et fald fredag med samlet 39,3 point til 1294,39. Indekset ramte omkring 1500 tidligere i året, da rederierne havde held med at gennemføre markante ratestigninger.

- Troen på, at rederierne vil være i stand til at holde raterne oppe via prisdisciplin, begynder at smuldre lidt. Nu går vi ud af højsæsonen, hvor volumenerne generelt vil være lavere, og det vil også gøre det sværere at holde prisdisciplinen og raterne oppe, konstaterer handler i Jyske Bank Klaus Andersen.

Fredagens topscorer i C20 blev NKT med en stigning på 4,4 pct. til 193,9 kr. Aktien genvandt dermed tab i starten af ugen, efter en stor nedjustering fredag i sidste uge.

Også Vestas markerede sig på ugens sidste børsdag med en stigning på 4 pct. til 41,24 kr. Det er højeste slutkurs siden maj og en stigning på 25 pct. i løbet af ugen, hvor Vestas har bekræftet, at der føres drøftelser om et strategisk samarbejde med japanske Mitsubishi Heawy Industries.

Novo Nordisk, der vægter omkring 40 pct. i C20-indekset, lå lavere store dele af fredagen, men sluttede 0,3 pct. højere i 933 kr. og trak også C20-indekset højere i de døende minutter. Til gengæld undgik lillesøster Novozymes ikke et fald på 0,2 pct. til 164,3 kr. Novozymes holdt et arrangement for aktieanalytikere, uden at den begivenhed dog fik analytikerkorpsets Blackberries og Smartphones til at gløde.

Blandt sidepapirerne steg Brøndby 8,5 pct. til 11,5 kr. Fodboldklubben fastholdt forventningerne i halvårsregnskabet, hvor det samtidig fremgik, at ledelsen mener at have 45 mio. kr. til gode hos Kasi Group. Kasi Groups ejer, Jesper Nielsen, siger dog til epn.dk, at han er helt uenig i det beløb.

Kurskløene fortsatte med at regne ned over Neurosearch, der faldt yderligere 19 pct. til 3,02 kr. efter torsdagens katastroferegnskab. Egenkapitalen er negativ og det eneste lægemiddelprojekt af betydning er nedskrevet til nul. Børshuset Carnegie stoppede fredag dækningen af Neurosearch, mens Nordea rundbarberede sit kursmål til 1 kr. Over ugen faldt Neurosearch 61 pct.

For C20 blev det til zigzag frem og tilbage og en lille stigning på 0,5 pct. fra fredag i sidste uge. Ikke siden 14. august har C20-indekset flyttet sig mere end 1 pct. på en enkelt børsdag.

/ritzau/FINANS

Jakob Dalskov +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk