Fredagens aktier: Eliteindeks når højeste niveau siden 2007

Aktiemarkederne verden over kom fredag på bedre tanker end de var torsdag og sendte kurserne højt til vejrs verden over. Glemt var torsdagens skuffelse over, at ECB-chef Mario Draghi ikke havde konkrete tiltag parat til at stabilisere markederne, I stedet slog investorerne igen ind på håbets vej og lod Draghis advarsel om, at ECB er parat til at intervenere, sætte retningen for aktier og renter.

I Spanien og Italien dykkede de korte renter markant, og på aktiebørserne brillerede det spanske og italienske marked med stigninger på over 5 pct.

Stigningen i det danske C20-indeks blegnede i europæisk sammenhæng, selv om det blev til en fremgang på 1,4 pct. til niveau 486,23. Det danske aktiemarked er dermed i det højeste niveau siden november 2007.

- Markedet blev lidt skuffet i går, men Draghi sendte også nogle signaler om, at han er klar, hvis ellers politikerne kan blive enige. Det er det, der er budskabet mellem linjerne, og det er det, markedet reagerer på, siger aktierådgiver i Nordea Jesper Bamberger til Ritzau Finans.

Han peger desuden på, at eftermiddagens stærke jobrapport fra USA satte ekstra luft under stigningerne verden over.

Herhjemme gav en stribe analytikernotater sit præg på flere danske aktier, heriblandt GN Store Nord og FLSmidth. Desuden begyndte investorerne så småt at røre på sig forud for næste uges regnskaber. Især Pandora nød godt af købsinteresse og sluttede 6,2 pct. højere i kurs 61. Smykkekoncernens regnskab offentliggøres på tirsdag, og analytikerne har umiddelbart lidt skarpere forventninger til indtjeningen i Pandora i 2012, end ledelsen selv har meldt ud.

Konsensus er ifølge SME Direkt en EBITDA-margin på 24,2 pct., mens Pandoras forventning er en margin i den lave ende af af 20'erne. Omsætningen venter analytikerne lander på 6275 mio. kr. på linje med Pandoras melding om en omsætning over 6 mia. kr.

Også Novo Nordisk, Danske Bank, Lundbeck, TDC, GN Store Nord gør status i næste uge.

Handelsbanken har set nærmere på GN Store Nord før regnskabet og hævet kursmålet til 89 fra 80. Anbefalingen er uændret "køb", og det fik GN-aktien til at lette 1,6 pct. til kurs 72.

Vestas kunne glæde sig over, at den vigtige støtteordning til fremme af vedvarende energiinvesteringer i USA, den såkaldte PTC-ordning, torsdag blev stemt igennem en komité i Senatet som en del af en større lovpakke. Lovpakken skal nu på en videre færd i det fulde Senat og Repræsentanternes Hus, og en eventuel forlængelse af PTC-ordningen kommer formentlig først efter præsidentvalget i USA, vurderer Vestas.

Sydbank-analytiker Jacob Pedersen er positivt overrasket over, at processen med en forlængelse af PTC-ordningen i USA er blevet genoplivet, efter det i lang tid har set ud som om, at ordningen ville blive skrinlagt ved udgangen af året. Han er dog fortsat usikker på, om der viser sig at være nok politisk opbakning til ordningen.

- Det er ekstremt svært at spå om, hvorvidt det nu vedtagne forslag rent faktisk bliver til lov. Vi er stadig meget skeptiske - ikke mindst på grund af de taktiske politiske manøvrer op mod præsidentvalget. Situationen for Vestas i 2013 og 2014 er ikke kun afhængig af, om PTC'en bliver forlænget - men også hvornår den bliver forlænget, skriver Jacob Pedersen i en kommentar.

Vestas-skepsissen havde også tag i Handelsbanken, der skar kursmålet for aktien med 4 kr. til 31 i kølvandet af tirsdagens foreløbige regnskabstal for andet kvartal. Anbefalingen er "reducer".

Aktien i Vestas steg imidlertid 1,3 pct. til kurs 27,79 og placerede sig dermed i midten af C20-feltet.

I toppen fandt man Novozymes, der trodsede en advarsel fra Handelsbanken om risiko for, at regnskabet for andet kvartal vil indeholde en nedjustering. Novozymes steg 2,3 pct. til kurs 148,6.

Markedet reagerede til gengæld på en FLSmidth-analyse fra Danske Bank, der sænkede anbefalingen til "sælg" fra "hold". FLSmidth lå i løbet af formiddagen underdrejet, men kom sig i takt med det øvrige aktiemarked og sluttede 0,7 pct. højere i kurs 503,5. Danske Bank hæfter sig ved, at mineordrerne ikke rigtigt går FLSmidths vej i øjeblikket.

Uden for C20 drattede SAS 3,7 pct. til 5,20. HSBC indledte dækning af SAS-aktien med "undervægt" og et kursmål på 3 skr. Samtidig sænkede Nordea sit kursmål for den skandinaviske luftfarts-aktie op til regnskabet. Det hedder nu 4,93 kr. mod tidligere 5,84 kr.

/ritzau/FINANS

Jakob Dalskov +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk