Fredagens aktier: C20-indekset i højeste niveau siden 2007

De danske aktier fik en forrygende afslutning på uge 30 med en stigning på 2,2 pct. til eliteindekset C20. Dermed lukkede det toneangivende danske aktieindeks i det højeste niveau siden den 14. november 2007.

Der var fortsat optimisme at spore i kølvandet af ECB-chef Mario Draghis forsvarstale fra torsdag, mens der er blevet pustet endnu mere til rygterne om, at ECB vil udføre støtteopkøb af spanske og italienske statspapirer.

I løbet af eftermiddagen var udviklingen af det amerikanske bruttonationalprodukt, BNP, i andet kvartal med til at løfte stemningen yderligere. Investorernes frygt for en opbremsning i den amerikanske økonomi blev nemlig gjort til skamme, idet BNP-tallene overraskede svagt positivt med en fremgang på 1,5 pct. mod ventet 1,4 pct., hvilket resulterede i en god dag for aktierne med bryggeriet Carlsberg i førertrøjen.

- Vi har haft en periode med nogle svage nøgletal, så der har været frygt i markedet om endnu en skuffelse. Et tal på linje med forventningerne havde givetvis været nok til at give markederne et løft, og nu fik vi så et positivt tal. Det letter helt klart bekymringerne, siger Jesper Bamberger, aktierådgiver hos Nordea, til Ritzau Finans.

Carlsberg sluttede en på alle måder god uge med et løft på 4,9 pct. Der kom gode nyheder fra Rusland i ugens løb om, at premierminister Dmitry Medvedev ønsker at opløse den kommission, der arbejder på reguleringer af alkoholmarkedet. Dermed ser det ud til, at der kan være en opblødning på vej på det hårdt regulerede marked, som er Carlsbergs klart største. Derudover løftes bryggeripapiret yderligere af mere tekniske årsager, vurderer Jesper Bamberger.

- Aktien er brudt igennem niveauet 500, hvor store investorer indtil nu har solgt ud. Når aktien bryder igennem dette tekniske niveau, skaber det mere aggressive opkøb, siger han.

Samlet gav udviklingen Carlsberg-aktien det højeste lukkeniveau i godt et år.

A.P. Møller - Mærsk har fået medvind af rosende ord fra den tyske storbank Berenberg, der ser meget lyse fremtidsudsigter for transportgiganten.

- Trods faldende global samhandel skulle Mærsk være i stand til at outperforme både forventninger og sektoren grundet stigningen i fragtraterne, stærk volumenvækst og stærke bidrag fra Terminals og Drilling, hedder det i et analysenotat fra Berenberg, som fastholder anbefalingen "køb" og et kursmål på 57.000 kr., hvilket indikerer et stort fortsat potentiale. Mærsk B-aktien sluttede ugen med et løft på 2,0 pct. til 41.760 kr.

Lundbeck-aktien fik lidt dårligt nyt, efter at de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, meddelte partneren Otsuka, at instansen i første omgang ikke kan godkende en registreringsansøgning for den langtidsvirkende version af skizofrenimidlet Aripiprazol. Det eneste problem, som FDA har angivet, er dog en mangel fundet under en nylig inspektion af en tredjepartsleverandør af sterilt vand, oplyser Lundbeck. Aktien endte da også fredagen med en stigning på 1 pct. Værre gik det derimod for den japanske partner Otsuka, der endte den asiatiske handel fredag med et fald på 2,7 pct.

FLSmidth, der tog et pænt hop opad torsdag, fik mere nyt fra konkurrenter og kunder fredag. Mest interessant var konkurrentregnskabet fra finske Outotec, hvor der var en stor fremgang at spore i såvel top- og bundlinje som den meget væsentlige ordreindgang. En indikation på, at FLSmidth-aktien kan gå et godt efterår i møde.

- Der er stadig masser af ordrer at kæmpe om, ser det ud til, og det er interessant for markedet. Der er enkelte kunder, der justeret lidt i sine investeringsbudgetter, men det er ikke nok til at ødelægge den gode, underliggende efterspørgsel, der er, siger Jacob Pedersen, FLSmidth-analytiker hos Sydbank, til Ritzau Finans.

FLS-aktien sluttede 2,6 pct. højere i 361 kr.

Vestas-aktien sluttede nok engang i bunden af C20-indekset med en stigning på 0,2 pct. til kurs 25,12. Regnskabet fra den spanske vindmøllerival Gamesa sent torsdag eftermiddag bekræftede billedet af en svær branche. Trods en stigning i omsætningen på 29 pct. til 1,65 mia. euro endte Gamesa i et minus på 33 mio. euro i første halvår.

- På en dag som denne med meget risikovillighed ville Vestas-aktien normalt også stige meget, men den er presset af det svage regnskab fra den spanske konkurrent Gamesa, siger Jesper Bamberger.

Novo Nordisk tog en stigning på 2,8 pct. til 929 kr., og dermed satte den solidt præsterende aktie endnu en markant lukkerekord. Selskabets markedsværdi er nu helt oppe i 520,2 mia. kr., hvilket konsoliderer positionen som det største selskab i Norden målt på markedsværdi.

Eneste aktie i rødt fredag blev defensive Chr. Hansen, der registrerede et minimalt fald på 0,1 pct. til 171,90 kr.

/ritzau/FINANS

Mikkel Kvols +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk