Frau Merkel har problemer på hjemmefronten
Verdens mest magtfulde kvinde besøger tirsdag Danmark. Men selv om Angela Merkel klarer sig godt i international politik, går det værre hjemme i Tyskland.

I sidste uge stjal en helt ukendt mand mediebilledet i Tyskland. Den 37-årige arbejdsløse Henrico Frank konfronterede formanden for regeringspartiet Socialdemokraterne (SPD) til et julemarked.

Henrico Frank spurgte, hvorfor regeringen ikke gjorde mere for at hjælpe de arbejdsløse i Tyskland.

Formanden svarede: »Hvis du bare vaskede og barberede dig, ville du også finde et job.«

Siden har Frank været på forsider af aviser og givet anledning til debat i et land, som har næsten fire millioner arbejdsløse. Frank er blevet symbolet på et af forbundskansler Angela Merkels problemer.

Angela Merkel, der tirsdag besøger Danmark for at møde statsminister Anders Fogh Rasmussen, har haft stor succes på den internationale politiske scene. Men hjemme i Tyskland stiger utilfredsheden. Bevares, Merkel er stadig populær af en politiker at være. Men det går den forkerte vej.

Hvor er reformerne?
I det første halve år af hendes regeringstid mente 80 procent af de tyske vælgere, at hun gjorde det godt som forbundskansler. I den seneste måling fra august var tallet 56 procent.

Magasinet Forbes udnævnte i år Angela Merkel til verdens mest magtfulde kvinde, men i Tyskland er hendes magt begrænset, fordi den konservative kansler har indgået en regeringskoalition med Socialdemokraterne (SPD).

»Hvis jeg skulle give hende en karakter fra et til 10, så ville hun politisk kun få en tre-fire stykker. Hun har ikke været i stand til at få gennemført de reformer, hun gerne ville, på grund af uenigheden med SPD,« siger den erfarne Berlin-korrespondent Ralf Neukirch fra Der Spiegel.

Da Angela Merkel og hendes kristendemokrater (CDU) gik til valg, skete det med Rolling Stones-nummeret ?Angie? som temasang og et gennemgående omkvæd: »reformer«. Merkel ville reformere den offentlige sektor, og hun ville effektivisere det skrantende, tyske sundhedsvæsen, som er blevet 50 procent dyrere på 10 år. Indtil videre er det ikke lykkedes.

»Koalitionen skændes meget, og tyskerne er meget trætte af politik i øjeblikket. Det interessante er, at Merkel faktisk stadigvæk er forholdsvis populær, selvom regeringen er upopulær. Det er som om, vælgerne stadig lader tvivlen komme hende til gode og håber, hun kan få gennemført flere ændringer,« siger Ralf Neukirch.

Bedst på udebane
Imens tyskerne diskuterer sundhed og arbejdsløsheden, som faktisk er faldet en del, er Angela Merkel på turné hos sine europæiske kollegaer op til Tysklands overtagelse af EU-formandskabet. Og på den internationale scene går det meget bedre, mener både Der Spiegels journalist og den danske EU-ekspert Marlene Wind.

»Der er stor respekt om hende i EU. Hun var uerfaren i international politik, da hun blev kansler, men hun har virkelig vist sig som én, der kan levere nogle resultater. Hun spillede en stor rolle i at få EU videre, da forfatningsforslaget faldt, og hun arbejder meget dygtigt på de indre linjer i EU,« siger Marlene Wind, der er lektor på Københavns Universitet.

Imens har den arbejdsløse Henrico Frank taget politikerens råd til sig. Håret er klippet, og en næsering er pillet ud. Samtidig med at Merkel mødes med Fogh tirsdag, tropper Frank op hos formanden for SPD. Han har nu lovet, at finde den arbejdsløse bygningsarbejder et job. Så er der et problem mindre på hjemmefronten.