Frantz blev bortvist for at donere 9 kroner: "Det gjorde mig vred og stædig"

Arbejdsliv
- Jeg var vred over, at de kunne beskylde mig for tyveri uden at undersøge tingene nærmere, siger Frantz Buhl til Avisen.dk. (Foto: Foto: Privat.)

Frantz Buhl blev bortvist fra sit arbejde i Københavns Lufthavn, da han donerede en pose tabte mønter til en velgørenhed. Byretten har nu tilkendt ham en erstatning for uberettiget bortvisning på 393.000 kroner.

Da Frantz Buhl trådte ind på sin lederes kontor, vidste han, at hans tid som ansat i Københavns Lufthavn var ved at være talt.

Den 43-årige sikkerhedsvagt fra Næstved var dog ikke klar over, at han ville ryge ud i en årelang sag om politianmeldelse for tyveri og uberettiget bortvisning.

Det hele skete som følge af, at han havde doneret en pose med glemte mønter, af hvad der svarede til ni kroner, til velgørenhed.

En sag, som han netop nu har vundet i Københavns Byret med en erstatningssum på 393.000 kroner.

- Jeg er selvfølgelig enormt glad for pengene, men jeg startede ikke sagen for at vinde en stor erstatning. Det var derimod for at bevise min uskyld og få rettens ord for det, siger Frantz Buhl til Avisen.dk.

Opsigelse eller politianmeldelse

Han havde været ansat i 13 år i forskellige stillinger - de sidste to som security staff, hvor han havde til opgave at tjekke lufthavnens ansatte, når de mødte ind på arbejde.

Det havde været rutine for Frantz Buhl at donere glemte eurocent og lira i de donationsbokse, der er står rundt om i lufthavnen.

- På min første arbejdsdag fik jeg at vide, at det var sådan man gjorde. Jeg kender til andre kolleger, der har gjort det samme, og jeg har sågar afleveret penge sammen med kolleger. Uden problemer, siger Frantz Buhl.

I december 2016 blev han kaldt op på lederens kontor, hvor han mødte sin chef og en tillidsrepræsentant, der havde en opsigelsesblanket klar. 

Ifølge Frantz Buhl fortalte de ham, at han var blevet filmet i at tage en pose med mønter i sin jakkelomme. Han blev herefter givet to valg. Enten kunne han underskrive blanketten og sige op. Eller også ville han blive bortvist og anmeldt for tyveri. Han valgte det sidste. 

- Jeg sagde med det samme, at jeg havde taget pengene, men afleveret dem i en donationsboks. De kunne finde det på overvågning, men det var de ikke interesserede i. Det gjorde mig vred, men også stædig. Derfor valgte jeg at lade dem anmelde mig, siger Frantz Buhl.

Savnede hjælp fra fagforening

Ved sin side havde Frantz Buhl sin fagforening Vagt- og Sikkerhedsfunktionærernes Landssammenslutning (VSL), der hører under Serviceforbundet.

De førte hans sag mod arbejdsgiveren, men det gik dog ikke, som Frantz Buhl havde håbet. To gange blev han tilbudt et forlig på to månedsløn, der svarede til 88.000 kroner. 

Det afviste Frantz Buhl begge gange, og til sidst opgav Serviceforbundet at køre sagen videre. 

- Jeg var dermed bortvist og min fagforening havde droppet mig, som en hundelort på en våd græsplæne. Heldigvis gav jeg ikke op, og jeg havde sparet penge op til en regnvejrsdag. Derfor tog jeg selv kontakt til en advokat, som skulle føre min sag, siger Frantz Buhl.

Avisen.dk har talt med John Nielsen, forbundsformand i Serviceforbundet, om sagen. Han er glad på Frantz Buhls vegne, og ked af at et medlem føler sig svigtet. 

- Vi er nødt til at vurdere hver sag, som vi går videre med. Nogle gange vælger vi rigtigt, andre gange forkert. Vi havde hele ledelsen og en advokat inde over Frantz Buhls sag, men det var en af dem, som vi ikke gik med. Det skulle vi måske have gjort, og det danner grund for en evaluering af, hvilke sager vi tager, og hvordan vi bedst kommunikerer det til vores medlemmer, siger John Nielsen. 

Frantz Buhl fik senere rettens ord for, at han var blevet bortvist på et uberettiget grundlag.  Ifølge domsafsigelsen var reglerne i lufthavnen, at det kun var såkaldte supervisorer, som måtte donere glemte penge, hvilket Frantz Buhl ikke var. 

Retten lagde dog vægt på, at arbejdsgiveren ikke havde løftet bevisbyrden for, at Frantz Buhl var instrueret i proceduren for håndtering af glemte småpenge.

På den baggrund blev han tilkendt erstatning for mistet løn i opsigelsesperioden på seks måneder, en godtgørelse for usaglig afskedigelse efter hovedaftalen samt en fratrædelsesgodtgørelse på en månedsløn i henhold til overenskomsten.

Pressechef i Københavns Lufthavn, Kasper Hyllested, fortæller til Avisen.dk, at man ikke har i sinde at anke sagen til Landsretten. Derudover ønsker han ikke at komme nærmere ind på sagens detaljer, da virksomheden ikke kommenterer på personalesager.

- Denne sag har ikke ændret vores procedure i forhold til, hvordan medarbejdere skal håndtere glemte sager fra passagerer eller ansatte. De regler, mener vi, står meget klart, siger han.

Nye luftlag

Nu, hvor sagen er overstået, er Frantz Buhl begyndt at kigge fremad. Han tager krankurser med henblik på at komme til at arbejde som kranfører. 

Udover at man både kan arbejde som ansat og blive selvstændig, så er der mange andre ting, der har ledt Frantz Buhl væk fra sikkerhedsbranchen og op i kranen.  

- Man møder nye mennesker på forskellige byggepladser, får godt med frisk luft, og så kan man se tingene fra et nyt perspektiv, hvis man kan sige det sådan, lyder det fra Frantz Buhl.

Retsagen har krævet meget tid og mange kræfter, men Frantz Buhl føler, at han har lært nogle vigtige ting af hele forløbet.

- Hvis du kan mærke helt ind i din rygrad, at du har ret, så skal du kæmpe for det. Og så er det en god idé at have penge i baghånden. Det fik jeg i hvert fald brug for, siger han til Avisen.dk. 

Nyheder

Vanvittigt:

Padlede ud

over vandfald